#coronavirus Plângere penală pentru Nicușor Dan. Acuzat de inducerea în eroare a procurorilor

Nicușor Dan
Nicușor Dan ar putea fi chemat de procurori în plină pandemie

În plină pandemie de coronavirus, deputatul-activist Nicușor Dan este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare. Împotriva sa și a Asociației Salvați Bucureștiul a fost depusă o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

În prezent, candidatul PNL la Primăria Generală se află în izolare la domiciliu, izolare în care a intrat pe 13 martie, după ce a participat la o ședință a PNL cu senatorul Vergil Chițac.

După ieșirea din izolare el poate fi chemat oricând de procurori să dea explicații

Inducerea în eroare a organelor judiciare

Surse apropiate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 ne-au declarat că Nicușor Dan și Asociația Salvați Bucureștiul sunt vizați de o plângere penală pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Ei sunt acuzați că l-au „tocat” pe arhitectul șef al Capitalei Ștefan Dumitrașcu cu plângeri penale pentru o faptă care nu există în Codul penal, așa cum au constatat și procurorii și judecătorii. Calvarul prin care a trecut arhitectul șef Dumitrașcu a durat fix 5 ani.

Contactat de ziarul Cetățeanul, Ștefan Dumitrașcu a confirmat informația: „Da, am depus o plângere penală împotriva «Salvați Bucureștiul» pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Îmi doresc ca atunci când procurorii vor începe urmărirea penală, Nicușor Dan să respecte sloganul «Fără penali în funcții publice»!.

Așa cum am menționat mai sus, plângerea penală vine ca urmare a hărțuirii la parchet și în instanțele penale practicate de Asociația Salvați Bucureștiul timp de aproape 5 ani împotriva lui Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Sectorului 3 al Capitalei, dar și a fostului primar Liviu Negoiță.

Acum, după ce s-a dovedit, atât la DNA, cât și în instanță, că aceștia nu au comis nicio faptă penală, Ștefan Dumitrașcu cere procurorilor sancționarea lui Nicușor Dan și a asociației pe care o controlează.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan nu mai poate da în judecată bucureștenii. Instanța supremă a hotărât

Asociația Salvați Bucureștiul și Nicușor Dan veritabili „procesomani”

Nicușor Dan
Nicușor Dan este în izolare după ce a participat la o ședință a PNL cu senatorul Vergil Chițac.

 În plângere se afirmă, susțin aceleași surse, că Asociația Salvați Bucureștiul este arhicunoscută ca fiind o „veritabilă procesomană”, formulând plângeri penale „pe bandă rulantă” sub pretextul salvării Bucureștiului  de răufăcători. Or, o astfel de conduită probează cel puțin  intenția  indirectă în săvârșirea infracțiunii  de inducere în eroare a organelor judiciare, așa cum se menționează în lucrările de specialitate.

Într-adevăr, o simplă verificare făcută pe portalul instanțelor de judecată sau măcar a relatărilor din presă probează „procesomania” celor vizați de plângerea penală – Nicușor Dan și „Salvați Bucureștiul”.

În plus, nu puțini sunt cei care afirmă că plângerile formulate de Asociația Salvați Bucureștiul au de cele mai multe ori o documentare superficială și se dovedesc într­-un procent covârșitor ca fiind neîntemeiate, bazate pe simple suspiciuni. 

În acest mod este acuzată, spun sursele noastre, Asociația Salvați Bucureștiul că ar fi abuzat de accesul liber la justiție pentru a-l ataca sistematic pe Ștefan Dumitrașcu, timp de 5 ani. ONG-ul a mers până în pânzele albe, știind că presupusa faptă imputată lui Dumitrașcu nu este prevăzută în legea penală.

CITEȘTE ȘI: Revoltător. Nicușor Dan îi dă în judecată pe bucureșteni! Locatari târâți prin tribunale de „Salvați Bucureștiul”

DNA și Curtea de Apel București: „Dumitrașcu nu a comis nicio faptă penală” 

Nicușor Dan
Ștefan Dumitrașcu a confirmat că l-a dat pe mâna procurorilor pe Nicușor Dan

Deși procurorii DNA au constatat, la repetatele plângeri și contestații ale Salvați Bucureștiul, că Dumitrașcu și ceilalți vizați de acuzații ONG-ului că nu au fost comise fapte penale, Nicușor Dan a contestat și în instanță soluția procurorilor. Nici judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București nu i-a dat dreptate deputatului-activist Nicușor Dan! Judecătorul a statuat că „în mod corect a apreciat procurorul că faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală”. Magistratul a atras atenția că nu orice act emis de un funcționar public și anulat ulterior de instanța de judecată atrage automat răspunderea penală a funcționarului, fiind necesar a fi  îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de legea penală.

CITEȘTE ȘI: ONG-urile lui Nicușor Dan: activism civic sau joc de interese? Strategia atacului în haită

Hărțuire în justiție timp de 5 ani

Totul a început la 5 noiembrie 2014, când Asociația Salvați Bucureștiul, prin președintele Nicușor Dan, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 împotriva lui Ștefan Dumitrașcu, la acea vreme arhitect-șef al  Sectorului 3, a secretarului Primăriei Sectorului 3 și a primarului Sectorului 3 Liviu Negoiță, pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și  distrugere  a  zonei  de  protecție  a  unui monument istoric.

În sesizare se arăta că Primăria Sectorului 3 a emis două autorizații de construire, anulate ulterior printr-o sentință a Tribunalului București. Din acest motiv, Asociația Salvați Bucureștiul a considerat că cei trei s-ar face vinovați de abuz în serviciu, motiv pentru care a depus plângere penală. De atunci a început vendeta:

  • 6 ianuarie 2015, Parchetul Sectorului 3 și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (CAB), care a clasat dosarul;
  • Asociația Salvați Bucureștiul a atacat în instanță ordonanța procurorilor, iar la 1 octombrie 2015 Curtea de Apel București a admis plângerea și a dispus restituirea cauzei la parchet pentru continuarea urmăririi penale;
  • Parchetul CAB a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunea de abuz în serviciu, iar două luni mai târziu, în ianuarie 2016, și-a declinat competența în favoarea DNA;
  • Doi ani mai târziu, în aprilie 2018, procurorii DNA au închis dosarul, arătând că fapta imputată nu este prevăzută de legea penală;
  • Asociația Salvați Bucureștiul a continuat  și în februarie 2019, prin președinta Oana Poenaru, a depus o nouă plângere împotriva ordonanței de clasare, de data aceasta la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din cadrul DNA;
  • La 1 aprilie 2019, plângerea ONG-ului lui Nicușor Dan a fost respinsă;
  • Asociația Salvați Bucureștiul nu s-a oprit nici aici, atacând în instanță decizia procurorilor.

Calvarul lui Ștefan Dumitrașcu s-a încheiat pe 14 noiembrie 2019 (după 5 ani!!!), când Curtea de Apel București a respins definitiv plângerea Asociației Salvați Bucureștiul.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Agenda deputatului USR Nicușor Dan, specializat în blocarea în instanță a investițiilor autohtone

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.