ONG-urile lui Nicușor Dan: activism civic sau joc de interese? Strategia atacului în haită

Nicușor Dan

Sub pretextul că luptă cu mafia imobiliară, ONG-urile deputatului-activist Nicușor Dan depășeșc cu mult limitele unor acțiuni civice „clasice”. În loc să adopte calea acțiunii directe prin care să ceară franc judecătorilor să stabilească legalitatea sau ilegalitatea investițiilor atacate, Nicușor Dan angrenează o întreagă rețea de ONG-uri în strategii complexe de instanță.

Autori Cătălin Antohe și Andrei Sidorov

Astfel, sala de tribunal a devenit pentru aspirantul la fotoliul de primar general un adevărat câmp tactic. Stoparea unui proiect imobiliar devine în acest mod un scop în sine, care trebuie atins practic cu orice mijloace, indiferent dacă respectivele construcții respectă sau nu legislația.

Studiu de caz: One Floreasca City, atacat cu patru ONG-uri

Nicușor Dan
Proiectul One Floreasca City a fost atacat cu patru ONG-uri în mai multe procese

Proiectul One Floreasca City, de 100 de milioane de euro, edificat pe amplasamentul fostei intreprinderi Automatica, este elocvent pentru a ilustra modul în care s-a acționat, precum și interesele obscure din spatele acestor acțiuni.

În loc să conteste clar și direct legalitatea investiției și a lăsa judecătorii să decidă în consecință, ONG-urile lui Nicușor au deschis un adevărat război, pe mai multe fronturi, menit nu de a afla adevărul ci mai degrabă de a-și impune propria viziune în justiție. Ele au atacat în cascadă, chiar în haită, pentru a-și maximiza șansele de câștig: au deschis două procese de suspendare a aceleiași investiții și două procese de anulare ale aceleiași autorizații de construire. Tot de două ori, în câte două procese, au cerut și anularea aceleiași autorizații de construire, dar și a acordului de mediu care a stat la baza autorizației.

Acesta a devenit un adevărat „modus operandi” pentru asociațiile controlate, ca un veritabil „păpușar” de Nicușor Dan prin apropiații săi, inclusiv prin partenera de viață – Mirabela Grădinaru.

26 februarie 2018 – dosarul 6471/3/2018. Primul atac în instanță a fost dat de Asociația „Miliția Spirituală” (grup din sfera de influență a lui Nicușor Dan). Aceasta a mai „convins” un ONG și două Asociații de Proprietari să ceară judecătorilor suspendarea autorizației de construire a complexului imobiliar, la o lună de la aprobarea acesteia. Așa au venit lângă Miliția Spirituală, Asociația Cartierul Aviației (ONG) și Asociațiile de proprietari Banu Andronache nr. 52-60 și Banu Andronache nr. 71, bloc 108.

Nicușor Dan
Asociațiile de proprietari au fost reprezentate tot de avocații Miliției Spirituale

Asociațiile de proprietari (care dealtfel nu puteau reclama încălcarea drepturilor, deoarece nu se aflau în vecinătatea Automatica în înțelesul legii) s-au retras din proces după trei luni, una dintre ele arătțnd chiar că a „a fost indusă în eroare să intre în acest proces”. La fel s-a retras și celălalt ONG. Acesta este în momentul în care, lângă „Miliția Spirituală”, rămasă singură în proces, a intrat ca intervenient, un alt ONG din grupul lui Nicușor Dan – Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIP).

În acest dosar judecătorii au respins cererea de suspendare, ca neîntemeiată!

Cum spuneam mai sus, ONG – urile lui Nicușor Dan au mai deschis alte și alte dosare, în care au „încrucișat” atât cererile cât și actorii aruncați în luptă, având grijă ca dosarele să nu poată fi conexate.

Caracatița ONG-urilor din grupul Nicușor Dan

Vă prezentăm hățișul legăturilor dintre ONG-urile folosite la atacul îin instanță a cazului de mai sus.

Asociația „Salvați Bucureștiul” – Nicușor Dan și partenera sa de viață Loredana Mirabela Grădinaru (au și o fetiță împreună) sunt membri fondatori. A deschis 3 procese!

„Salvați Bucureștiul” a atacat în instanță:

 • anularea acordului de mediu al investiției împreună cu „Miliția Spirituală (dosar 25248/3/2018 din 24.07.2018);
 • anulare autorizație de construire, anulare executare PUZ și anulare acord de mediu împreună cu SOS Orașul (dosar 4858/3/2019 din 19.02.2019)
 • suspendare autorizație de construire, suspendare executare PUZ și suspendare acord de mediu împreună cu Asociația SOS Orașul (dosar 26421/3/2018 din 01.08.2018). Citește și Scandalos! Judecătorii au blocat o investiție de 100 milioane de euro că AȘA VREA Nicușor Dan

Asociația SOS Orașul este reprezentată tot de concubina lui Nicușor Dan, Loredana Mirabela Grădinaru. A deschis două procese!

„SOS Orașul” a atacat în instanță:

 • anulare autorizație de construire, anulare executare PUZ și anulare acord de mediu împreună cu Salvați Bucureștiul (dosar 4858/3/2019 din 19.02.2019)
 • suspendare autorizație de construire, suspendare executare PUZ și suspendare acord de mediu împreună cu Asociația Salvați Bucureștiul (dosar 26421/3/2018 din 01.08.2018).

Asociația „Mișcarea Civică Miliția Spirituală” – este cunoscută tot ca „satelit” al lui Nicușor Dan. A deschis 3 procese!

„Mișcarea Civică Miliția Spirituală” a atacat în instanță:

 • anulare autorizație de construire (dosar 31627/3/2018 din 21.09.2018);
 • suspendare autorizație de construire împreună cu Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (dosarul 6471/3/2018);
 • anularea acordului de mediu al investiției împreună cu „Salvați Bucureștiul” (dosar 25248/3/2018 din 24.07.2018);

Implicarea lui Nicușor Dan în „Miliția Spirituală” este dovedită și de delegația prin care acesta e mandatat să copieze dosarul de suspendare a autorizației de construire.

Nicușor Dan
Dovadă a asocierii lui Nicușor Dan cu Miliția Spirituală

Ultimul membru al rețelei angrenate în dosarul investiției One Floreasca este Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural, asociație unde membru fondator este tot concubina lui Nicușor Dan, Loredana Mirabela Grădinaru. În ultimii ani, Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIPNC), a contestat împreună cu Asociația Salvați Bucureștiul și alte proiecte imobiliare în Capitală în câteva zeci de procese.

Vom reveni și cu alte cazuri în care rețele similare s-au specializat în atacarea investițiilor imobiliare, sub pretextul activismului civic.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

 1. Impotriva imobiliarelor trebuie luptat cu orice tactica. Bucurestiul este deja un oras supra aglomerat si supra populat care nu are reteaua de stazi conceputa pentru traficul generat de aceste constructii. Trebuie ca imediat sa inceteze orice constructie noua in Bucuresti si suburbii. Bravo Nicusor.

  • Construcțiile noi generează locuri de muncă, salarii, pensii, taxe și impozite, lucico. Ar trebui introdusă în schimb taxa pe prostie, pentru tine și nicușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here