Procurorii l-au absolvit de „păcate” pe judecătorul Zeus

judecator, csm, ion tudoran, Popoviciu, ion-tudoran, dosarul Băneasa

Anchetat de SIIJ pentru mai multe fapte de corupție, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, cel care a inventat probe în celebrul dosar Băneasa, a scăpat acum de toate acuzațiile și se poate bucura în liniște de pensia grasă de magistrat.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Printr-o ordonanță comunicată la sfârșitul lunii martie 2024, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-au spălat de toate acuzațiile de corupție pe judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, supranumit „Zeus” pentru atitudinea din instanță, pensionat între timp.

Un singur hop mai are de trecut fostul magistrat, pentru că ordonanța procurorilor nu este încă definitivă și poate fi contestată.

CITEȘTE ȘI: Judecătorul Ion Tudoran a recunoscut în fața Poliției: Mi-am înălțat vila fără autorizație!

Cum a ajuns judecătorul Ion-Tudoran în vizorul SIIJ

În 2019, procurorii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au început urmărirea penală a judecătorului Corneliu Bogdan Ion Tudoran în dosarul 1603/P/2019, în care au fost reunite mai multe dosare care îl vizau pe magistrat.

Dosarul judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran a pornit de la un alt dosar, deschis în 2013, care îl viza pe fiul acestuia, Alexandru Ion-Tudoran. Este vorba despre un dosar de șantaj constituit în urma unei plângeri penale făcute de omul de afaceri Cezar Panait.

Ulterior, Panait a făcut și alte plângeri penale împotriva lui Alexandru Ion-Tudoran, care vizau săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în convenții, dar și exercitarea fără drept a profesiei de avocat (pentru această ultimă faptă fiul judecătorului a fost trimis deja în judecată). Toate aceste dosare au fost plimbate de la o unitate de parchet la alta, fiind clasate rând pe rând, fapt care l-a determinat pe omul de afaceri Cezar Panait să facă o nouă plângere penală, de data aceasta la SIIJ, împotriva tuturor procurorilor și ofițerilor care au instrumentat dosarele, acuzându-i că nu au efectuat niciun act de urmărire penală, ci doar au clasate cauzele, ca urmare a influenței tatălui lui Alexandru Ion-Tudoran, judecător la Curtea de Apel București la acea vreme.

Ion-Tudoran

Ulterior, în „ecuație” a fost băgat și judecătorul Tudoran, care a fost acuzat de abuz în serviciu, fals în declarații, efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția și trafic de influență.

CITEȘTE ȘI: Începe procesul beizadelei judecătorului Ion-Tudoran, judecată pentru că s-a dat drept avocat. A reușit să blocheze dosarul aproape un an

Faptele

În ianuarie 2020, la SIIJ a fost înregistrat denunțul făcut de Marinică Bozdoro, condamnat de judecătorul Ion-Tudoran într-un dosar, care a reclamat că, împreună cu Aurel Andronic (condamnat în același caz), i-ar fi dat magistratului o șpagă de 150.000 de euro, pentru a da o sentință favorabilă. Banii ar fi fost dați acasă la Florin Pîrvu, zis Chinezu’, patronul Autovit, un apropiat al lui Tudoran. Deși ar fi primit banii, potrivit susținerilor lui Bozdoro și Andronic, judecătorul i-a condamnat. Dosarul penal format în urma acestui denunț a fost reunit în dosarul 1603.

Tot în acest dosar au ajuns și plângerile făcute de medicul Liviu Opriș, un fost partener de afaceri al judecătorului. Opriș l-a denunțat pe Ion Tudoran că ar fi intervenit în dosare penale și civile, în care erau interesați, printre alții, Florea Pârvu, Gigi Becali sau frații Păunescu.

Tot medicul Opriș l-a acuzat pe judecător de șantaj – Ion Tudoran l-ar fi constrâns să-i vândă pe sume derizorii, lui Florea Pârvu – prietenul judecătorului, acțiunile pe care le deținea la Euro Market Services SA (fosta Bijuteria SA) – care controlează Complexul Târgul Aleea Castanilor, și MCC Holding Invest SA – societate care ar fi obținut ilegal controlul asupra Complexului Piața Delfinului, în urma unei privatizări frauduloase.

CITEȘTE ȘI: Bolile incompatibile cu profesia de care suferea magistratul Ion-Tudoran încă din 2014-2015

Mașinile judecătorului

După 4 ani de cercetări, procurorii SIIJ spun că nu au găsit probe care să-l incrimineze pe judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran pentru fals în declarații, efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția și trafic de influență.

Judecătorul a fost acuzat că, în perioada 2008-2009, prin intermediul unor persoane interpuse, a achiziționat trei autoturisme de lux produse și înmatriculate în SUA. Autoturismele au fost achiziționate prin intermediul unei persoane interpuse, pe numele unui chinez cu cetățenie americană, iar în perioada 2009-2019 magistratul „s-a comportat ca un adevărat proprietar al acestora”, în sensul că le-a utilizat, le-a încredințat spre utilizare fiilor săi, a solicitat efectuarea ITP, a fost sancționat contravențional conducând autoturismele și a solicitat deschiderea unor dosare de daună în urma unor evenimente rutiere. Pentru ascunde proprietate asupra autoturismului magistratul a solicitat procură de utilizare a acestora. Totodată, magistratul a fost acuzat că a primit de la patronii Autovit SA un teren în curtea societății, pe care a ridicat două garaje, pentru mașinile familiei.

După 4 ani de cercetări, procurorii SIIJ au ajuns însă la concluzia că Ion Tudoran a fost doar un simplu „comodatar”, neavând niciodată mașinile în proprietate.

În ceea ce privește infracțiunile pentru care s-a dispus continuarea urmăririi penale față de suspectul Ion Tudoran Corneliu Bogdan, urmează a se dispune clasarea din următoarele considerente:

Referitor la infracțiunea de fals în declarații (opt acte materiale aferente declarațiilor de avere din perioada 2010-2019), constând în aceea că numitul Ion-Tudoran nu a inserat cu bună știință în declarațiile de avere autoturismele aduse din SUA, în perioada 2008-2009, și bunurile și serviciile primite cu titlu gratuit de la Pârvu Florea și SC Autovit SA, respectiv folosința gratuită a unui teren pe care au fost amplasate două garaje, ca folos primit de la SC Autovit SA, din actele existente la dosar rezultă că suspectul nu a avut niciodată în proprietate autoturismele precizate, fiind doar un comodatar, folosindu-se de ele în baza unei procuri speciale, până în anul 2018, nefăcând acte de administrare cu privire la acestea, au stabilit procurorii.

Tudoran

În ceea ce privește folosința gratuită a terenului din curtea Autovit SA, pe care au fost amplasate cele două garaje ale familiei Tudoran, nici aici anchetatorii n-au găsit nimic suspect.

Din actele existente la dosar rezultă că cele două garaje au fost amplasate în locația respectivă cu acordul expres al numiților Pârvu Cornel și Pârvu Florea, în baza unei convenții civile încheiate cu fiul suspectului, Ion Tudoran Alexandru, acesta din urmă acordând, în schimb, asistență și consultanță juridică familiei Pârvu, potrivit rezoluției de clasare.

CITEȘTE ȘI: Frăția judecătorului Ion Tudoran cu „Chinezu’ ăl mic”. Legături penale cu afaceriștii de la Bijuteria

Acuzația de acte de comerț incompatibile cu funcția

Ion-Tudoran a fost acuzat că, în perioada 1993-2019, ar fi asigurat consultanță juridică firmelor controlate de Florea Pârvu și Liviu Opriș, ar fi participat la tranzacții comerciale cu acțiunile deținute de aceștia la diverse societăți, ar fi efectuat și, respectiv, ar fi participat la operațiuni de credit prin casele de amanet administrate de firmele controlate de Pârvu și Opriș. Și acuzația de efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția a „picat” la ancheta procurorilor.

Din materialul probator existent în cauză nu rezultă implicarea în activitățile menționate a fostului magistrat, neexistând niciun act juridic care să fi fost încheiat în urma presupuselor consultații juridice acordate de acesta, susține SIIJ.

CITEȘTE ȘI: Sentințele Curții Supreme, aruncate la coș de judecătorul recidivist Ion Tudoran. Abuzurile magistratului de la Curtea de Apel

Acuzația de trafic de influență

O altă infracțiune pentru care a fost cercetat judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran este aceea de trafic de influență. Magistratul a fost acuzat că, în perioada 2000-2019, ar fi primit periodic de la Florea Pârvu și SC Autovit SA, diverse servicii, pentru care nu ar fi plătit: executarea unor lucrări la imobile proprietatea sa sau la imobilele deținute prin interpuși, servicii de mentenanță pentru mașinile pe care le folosea, sejururi la mare sau la munte în spațiile de cazare deținute de Florea Pârvu, produse alimentare, așa-numitul coș zilnic.

Cornel Pârvu
Judecătorul Ion Tudoran (stânga), la masă cu patronul Autovit, Cornel Pârvu

În schimb, judecătorul și-ar fi folosit influența asupra colegilor judecători, a procurorilor de la parchetele arondate Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, cat și asupra organelor de cercetare penală, astfel încât Pârvu sau persoane apropiate acestuia să primească soluții favorabile.

Procurorii SIIJ nu au reușit să probeze nici aceste fapte. „Din întregul material probator administrat în cauză nu rezultă săvârșirea acestei infracțiuni. Se constată că aceste acuzații sunt susținute doar de către persoanele vătămate în plângerile sau denunțurile formulate și declarațiile date, fără o bază reală, iar în probatoriul administrat în cauză nu există date sau indicii temeinice cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”, se arată în rezoluția de clasare.

CITEȘTE ȘI: Amantlâcuri din Justiție. „Tudoran a vrut să-mi pună pirostriile cu judecătoarea Arghir”

Nici șpăgile nu au putut fi probate

În 2016, Marinică Bozdero a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 3 luni de închisoare pentru înșelăciune și un an și 3 luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Bozdero a făcut apel, iar cauza a fost repartizată judecătorilor Ion-Tudoran și Matei George Dorel, de la Curtea de Apel București.

În plângerea depusă la SIIJ, acesta a susținut că, prin intermediul lui Aurel Andronic, condamnat în același dosar, a remis pentru judecată, la vila lui Florin Pârvu, din Cotroceni, suma de 150.000 de euro, pentru a pronunța soluții favorabile acestora. Ulterior și Andronic spune că i-ar fi dat lui Tudoran alți 250.000 de euro. Cei doi au fost condamnați.

Procurorii SIIJ nu au crezut povestea celor doi. „Din plângerea formulată și întregul material probator existent la dosar se constată că în cauză nu se poate reține săvârșirea infracțiunii sesizate, se constată că petentul își exprimă propriile convingeri cu privire la săvârșirea acesteia și din întregul material probator existent în cauză nu rezultă niciun minim de indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii”, au justificat procurorii clasarea acuzațiilor.

Medicii care l-au diagnosticat pe Tudoran sunt nevinovați

Omul de afaceri Cezar Panait a mai cerut SIIJ cercetarea cadrelor medicale (infracțiunea de favorizare a făptuitorului) care l-au diagnosticat pe Ion-Tudoran, pentru a-l ajuta să se sustragă de la urmărirea penală, respectiv Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Obregia, Senatoriul de Nevroze Predeal și Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina.

Procurorii au stabilit că, într-adevăr, în perioada 28 august 2019 – 2 septembrie 2019, Ion-Tudoran a fost internat în Secția de neurologie a Spitalului Clinic de Urgență București, unde, „în urma unor investigații complexe de specialitate”, respectiv CT cerebral și RMN cerebral, judecătorul a fost diagnosticat de către medicul de la camera de gardă cu „AVC ischemic acut”, fiindu-i administrat tratament în consecință, după cum a dezvăluit și presa.

De asemenea, Ion Tudoran a fost internat și la Spitalul de Psihiatrie Voila, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Obregia și Sanatoriul de Nevroze Predeal, medicii stabilindu-i la internare mai multe diagnostice, precum episod depresiv sever fără simptome psihotice și tulburare depresivă recurentă.

Procurorii au considerat neserioase acuzațiile făcute de Cezar Panait, pentru că se bazează pe ce a relatat presa. Așa că le-au clasat.

Cezar Panait își argumentează sesizarea pe articole apărute în mass-media și consideră că modul în care numitul Tudoran s-a comportat pe parcursul acestor internări dovedește faptul sau cel puțin indică faptul că, în realitate, este sănătos, că mimează o stare de boală pentru a îngreuna ancheta. (…)

Se constată că diagnosticele stabilite pentru Ion Tudoran în urma efectuării unor investigații complexe de specialitate într-o perioadă îndelungată de timp nu pot fi combătute doar cu afirmațiile numitului Panait Cezar bazate pe articole apărute în mass-media și neargumentate din punct de vedere medical, nefiind susținute cu probe din care să rezulte măcar un minim de indicii cu privire la infracțiunea sesizată. Din acest motiv, urmează a se dispune clasarea cu privire la săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului”, au arătat procurorii.

CITEȘTE ȘI: DOVEZI Judecătorul Ion-Tudoran a inventat probe în dosarul Băneasa

După 4 ani de „cercetări”, procurorii constată că acuzațiile de șantaj s-au prescris

În plângerea depusă la SIIJ, medicul Liviu Opriș a susținut că judecătorul Ion Tudoran l-a obligat, „printr-o acțiune organizată de teroare psihică”, să-și înstrăineze acțiunile deținute la Euromarket Service SA și MCC Holding Invest SA, în favoarea lui Florea Pârvu, prietenul judecătorului. Opriș a menționat că judecătorul l-a amenințat că îl va băga la pușcărie, chiar dacă este nevinovat, așa cum a mai făcut și cu alte persoane.

dosarul Băneasa
Fostul judecător Ion Tudoran a fost denunțat la SIIJ de către Liviu Opriș

Procurorii SIIJ au avut nevoie de 4 ani ca să constate că aceste fapte s-au prescris chiar înainte ca medicul Opriș să le denunțe la Parchet!?!

Deși probele administrate nu au relevat existența infracțiunii de șantaj pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, se impune verificarea incidenței dispozițiilor legale cu referire la împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale. Astfel, având în vedere că presupusele fapte de șantaj au avut loc în perioada 2009-2011, se constată că prescripția răspunderii penale a intervenit în anul 2019, înainte de formularea sesizării persoanei vătămate Opriș Liviu Ciprian. Din aceste considerente, în cauză urmează a se dispune clasarea”, se arată în rezoluția SIIJ.

CITEȘTE ȘI: Medicul Liviu Opriș, dezvăluiri despre afaceri penale ale judecătorului Tudoran. Cum ar fi fost măsluit dosarul Băneasa

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.