Nicușor Dan nu mai poate da în judecată bucureștenii. Instanța supremă a hotărât

Nicusor Dan

Pensionarii dați în judecată de Nicușor Dan pot dormi liniștiți. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că asociațiile precum „Salvați Bucureștiul” nu mai pot cere instanței anularea de autorizații de construire, planuri de urbanism zonal sau altele din aceeași categorie dacă nu fac dovada vătămării unui interes subiectiv (al presoanelor, grupurilor, colectivităților).

După ce judecătorii își vor motiva decizia, acțiunea prin care Nicușor Dan a cerut demolarea unui bloc în care stau 70 de familii de bucureșteni va putea fi respinsă ca neîntemeiată. În plus, Nicușor Dan nu -i va mai putea târî prin tribunale pe bucureștenii care stau în blocuri „atacate” în instanță de candidatul la Primăria Generală.

Decizia Înaltei Curți

Nicușor Dan
Decizia Înaltei Curți care îi salvează pe locatarii târâți în judecată de Nicușor Dan

Pe 2 martie 2020, judecătorii Înaltei Curți au decis, în cadrul unui recurs în interesul legii înaintat de Curtea de Apel Brașov, că ONG-urile nu pot solicita anularea unui act administrativ în instanță fără să invoce încălcarea unui interes subiectiv. Astfel, după momentul publicării motivării va fi imposibil pentru orice ONG să mai ceară în instanță anularea sau suspendarea unui act administrativ invocând doar pretinsa ilegalitate a actului, ci trebuie să facă și dovada „vătămării” intereselor persoanelor grupurilor și comunităților. În cele mai multe dintre procesele intentate de candidatul susținut de PNL se invocă doar pretinsa ilegalitate a actelor.

Nicușor Dan, în război cu bucureștenii

Sloganul lui Nicușor Dan „Salvați Bucureștiul!” s-a transformat încet încet într-o luptă împotriva bucureștenilor. Așa s-a ajuns la situația în care, în 2019, Nicușor Dan a chemat în judecată locuitorii Capitalei! Pentru prima dată un ONG, Asociația „Salvați Bucureștiul”, a târât în tribunal toți locatarii unui bloc din București, între care mai bine de 70 de proprietari persoane fizice, pentru a anula autorizația de construire a clădirii în care locuiesc.

Locatarii blocului din Maria Rosetti 38, cărora Nicușor Dan le-a declarat război, și-au cumpărat apartamente într-un imobil ridicat și recepționat LEGAL, acum mai bine de 5 ani.

Aceștia s-au arătat extrem de revoltați. „Dacă vrea să ajungă primar, domnul Nicușor Dan trebuie să gândească pentru binele oamenilor, nu să-i târască prin Tribunale. Poate el se simte bine toată ziua prin sălile de judecată, noi nu avem timp și nervi pentru asta. Să facă bine să termine să-și mai facă publicitate prin procese!”, ne-au spus locatarii.

CITEȘTE ȘI: ONG-urile lui Nicușor Dan: activism civic sau joc de interese? Strategia atacului în haită

Culmea, Nicușor Dan a susținut că nu le vrea răul locatarilor. Activistul a vorbit cu nonșalanță despre demolarea blocului în care locuiesc: „I-am sfătuit să cheme în garanție primarul care a dat autorizația astfel încât în situația în care se dispune demolarea blocului ilegal …”.

În realitate, blocul NU mai poate fi demolat, iar Nicușor Dan știe acest lucru. Asociațiile pe care deputatul-activist le controlează mai solicitaseră judecătorilor și în anul 2014 să oblige autoritățile să demoleze blocul, dar cererea fusese respinsă definitiv.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here