„Salvați Bucureștiul” este insolvabilă. Apelul la mila publică o condamnă la dizolvare în temeiul RIL al Curții Supreme

Aflate în prag de dizolvare, după ce nu au putut plăti daunele dispuse de judecători într-un proces pierdut cu dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties, asociațiile SOS Orașul – fondată de nevasta primarului general, Loredana Grădinaru, și Salvați Bucureștiul – fondată de Nicușor Dan, au încercat tot felul de tertipuri pentru a tergiversa judecata și de a nu plăti datoriile.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Judecătoria Sectorului 5 a dispus recent dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul și parcurgerea procedurii de lichidare a asociației.

Printr-o decizie similară, Judecătoria Cluj a dispus, în noiembrie 2022, dizolvarea Asociației SOS Orașul. Deciziile nu sunt însă definitive. Cele două asociații au hărțuit ani de zile în instanță dezvoltatorii imobiliari, cărora au încercat să le blocheze proiectele. După ce au pierdut procesul intentat dezvoltatorului One Mircea Eliade Properties, ONG-urile au fost obligate de judecători, așa cum era și firesc, la plata cheltuielilor de judecată. Pentru că nu au vrut să plătească, dezvoltatorul a cerut în instanță dizolvarea acestora.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Lovitură grea pentru primarul general Nicușor Dan! Asociația Salvați Bucureștiul a fost dizolvată

CITEȘTE ȘI: Legătura dintre Nicușor Dan și Miliția Spirituală, ONG-ul desființat de Justiție

Soția lui Nicușor a cerut ajutor judiciar pentru o taxă de 20 de lei. Judecătorii i-au scăzut-o la 5 lei!?!

Încercând să tergiverseze procesul pentru dizolvarea Asociației SOS Orașul, aflat pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca, nevasta lui Nicușor Dan a făcut două plăți din contul personal și nu din contul asociației sale aflată în stare de insolvabile. Chiar și așa, în loc să facă plățile în contul dezvoltatorului sau al executorului, Loredana Mirabela Grădinaru a vărsat banii în contul… avocatului One Mircea Eliade Properties, potrivit documentelor aflate în dosarul de instanță. Pentru că avocatul nu avea mandat de la client să recupereze banii, aceste sume au fost returnate Mirabelei Grădinaru, urmând ca aceasta să le încarce în conturile Asociației SOS Orașul (care sunt poprite în dosarelor de executare silită). Prin această manevră, nevasta lui Nicușor Dan a încercat să-i convingă pe judecători că este de bună credință și, în același timp, să evite cheltuielile de executare și să achite numai datoria principală.

Tot pentru a atrage simpatia magistraților, activista nu a pierdut nicio ocazie pentru a se victimiza, chiar dacă acestea au frizat ridicolul. Astfel, Mirabela Grădinaru a pretins în instanță că asociația sa nu are bani să plătească nici măcar taxa de timbru de… 20 de lei și a cerut judecătorilor scutirea de la plată. Îngăduitoarea, instanța i-a scăzut… 15 lei.

Solutia pe scurt: Admite cererea de acordare a facilităților la plata taxei judiciare de timbru formulată de petenta Asociația S.O.S Orașul, și în consecință: Acordă pentru petentă facilități la plata taxei judiciare de timbru sub forma reducerii taxei de timbru stabilite în sarcina sa de la suma de 20 lei la suma de 5 lei, au dispus judecătorii Tribunalului Cluj, în februarie 2023.

În final, pentru că ONG-ul avea conturile poprite, Loredana Grădinaru a plătit cei 5 (cinci) lei din propriul buzunar.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan și Radu Mihaiu, 2 milioane de euro pentru ginerele lui Sile Cămătaru. Tunul USR!

Asociația lui Nicușor Dan nu a „nimerit” contul

Și Asociația Salvați Bucureștiul a apelat la tertipuri pentru a tergiversa procesul în care i s-a cerut dizolvarea.

Fondat de Nicușor Dan, ONG-ul a fost ani de zile vârful de lance împotriva dezvoltatorilor imobiliari, pentru blocarea marilor proiecte din Capitală, operațiune continuată și astăzi de fostul activist, din postura de primar general al Capitalei.

Cu cinci zile înainte de termenul stabilit pentru pronunțarea deciziei de dizolvare, pe 25 mai 2023, reprezentanții Asociației Salvați Bucureștiul s-au arătat „nedumeriți” cu privire la contul în care ar trebui să facă plata unor datorii restante (cea mai veche dintre acestea fiind stabilită printr-o hotărâre judecătorească din 30 decembrie 2019). Activiștii nu au achitat datoriile de bună voie, nu au făcut plata nici în timpul procedurii de executare silită și nici după ce au văzut că există un dosar pe rol având ca obiect dizolvarea asociației. Aceștia au hotărât să se intereseze de contul în care trebuiau făcute plățile, cu 5 zile înainte de termenul de judecată în dosarul de dizolvare.

CITEȘTE ȘI: Primarul Nicușor Dan, 3 ani cu mandat: Trafic de coșmar, investiții publice blocate, milioane cheltuite pe firme de avocatură

„Salvați Bucureștiul” nu este solvabilă, potrivit legii. Apel la mila publică

ONG-ul fondat de Nicușor Dan a făcut apel la mila publică, în loc să-și asume obligațiile de plată. Astfel, activiștii au cerut ajutor pentru a strânge 60.000 de lei, sumă cu ajutorul căreia susţin că ar putea achita cheltuielile de judecată şi ar evita dizolvarea.

Mulțumim pentru reacțiile de solidaritate cu cauza Asociației Salvați Bucureștiul de ieri şi de azi. Persoanele care doresc să ajute asociația pot să doneze. (…) Mai avem nevoie de 60.000 lei pentru a închide obligațiile de plată către compania One, în interpretarea cea mai extinsă”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Asociației Salvați Bucureștiul.

Aceasta este însă dovada cea mai clară că Asociația Salvați Bucureștiul nu este solvabilă. Prin Decizia nr. 21 din 15/10/2018, pronunțată într-un Recurs în Interesul Legii (RIL), Curtea Supremă a stabilit că într-o astfel de situație o asociație trebuie dizolvată, deoarece „nu are capacitatea de a relaționa economico-juridic”.

Sensul intervenției cazului de dizolvare judiciară determinat de insolvabilitatea unei asociații, de orice tip ar fi aceasta, se integrează unei interpretări de ansamblu a dreptului cu care se află într-o relație obiectivă, interpretare care validează concluzia că o entitate de drept privat, cu personalitate juridică, recunoscută de lege nu este viabilă dacă este insolvabilă, deoarece nu are capacitatea de a relaționa economico-juridic”, au arătat magistrații Curții Supreme (Paragraful 66).

CITEȘTE ȘI: Dublă personalitate? Nicușor Dan se crede prefect, după ce a făcut-o și pe judecătorul. Război cu primarul sectorului 2

Manipulare până la capăt

Aflați cu un picior în groapă după ce s-au jucat de-a blocarea proiectelor imobiliare, reprezentanții Salvați Bucureștiul merg pe cartea manipulării până la capăt.

La solicitarea locuitorilor din cartierul Floreasca, mai multe organizații neguvernamentale am contestat în instanță proiectul imobiliar One Mircea Eliade dezvoltat de companiile One și Auchan România. Inițial au existat și câteva asociații de proprietari, dar au fost intimidate de compania One și nu și-au menținut cererile, au susținut activiștii în mesajul în care au făcut apel la mila publică, pentru a încerca să dea legitimitate demersului lor în instanță.

Aceste vorbe meșteșugite sunt menite însă de a ascunde chiar adevărul. Locuitorii din Floreasca din vecinătatea construcției au fost determinați de Asociația Salvați Bucureștiul, controlată de Nicușor Dan, să deschidă un proces împotriva dezvoltatorului. Mai mult, tocmai asociațiile de proprietari au afirmat în fața judecătorilor că au fost induse în eroare de activiști să introducă acțiune în instanță. Așa că au făcut cereri de renunțare la judecată.

CITEȘTE ȘI: Salvați Bucureștiul de Nicușor Dan! Proiecte publice de milioane de euro, blocate de primarul Capitalei. Primăria Sectorului 2: „Ne crează o daună istorică!”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.