luni, iulie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDublă personalitate? Nicușor Dan se crede prefect, după ce a făcut-o și...

Dublă personalitate? Nicușor Dan se crede prefect, după ce a făcut-o și pe judecătorul. Război cu primarul sectorului 2

-

Scandalos! Primarul general Nicușor Dan își arogă atribuțiile prefectului și ale Inspectoratului de Stat în Construcții și se apropie din nou, periculos, de granița faptelor penale. El a somat Primăria Sectorului 2 să-i pună la dispoziție autorizațiile de construire emise, pentru a le verifica!?!  

Singurii în drept să verifice autorizațiile sunt prefectul Capitalei și Inspectoratul de Stat în Construcții. În trecut, edilul activist a semnat acte scandaloase prin care s-a substituit în mod flagrant și judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Nicușor Dan chiuretează Institutul Fundeni de fondurile pentru extinderea spitalului

Anchetă realizată de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

Continuăm dezvăluirile despre gravele abateri legale ale primarului general al Capitalei. Nicușor Dan nu se mulțumește cu anularea Planurilor Urbanistice Zonale ale sectoarelor Capitalei, paralizând practic investițiile imobiliare, printre care multe de interes public, dar vrea să anuleze și autorizațiile de construire emise LEGAL de primăriile de sector, în baza PUZ-urilor.

Recent, primarul general Nicușor Dan l-a somat pe primarul sectorului 2 Radu Mihaiu să-i pună la dispoziție nu mai puțin de 400 de autorizații de construire emise de Primăria Sectorului 2, în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, precum și toate documentele care au stat la baza emiterii acestora, pentru a le verifica personal. Pentru asta, edilul a invocat art. 27 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Numai că primarul general nu are niciun fel de atribuții legale în a verifica actele administrative emise de primarii de sector.

Prevederile legale invocate de Nicușor Dan îi dreptul acestuia să verifice doar autorizațiile de construire emise de Primăria Capitalei, nu și de către alte primării.

Art. 27 din Legea 50/1991: „Organele de control ale consiliilor judeţene şi ale primăriilor au obligaţia de a urmări respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale, potrivit competenţelor de emitere a autorizaţiilor de construire/desfiinţare.

CITEȘTE ȘI: Încă două spitale, Institutele de Cardiologie și Oncologie, rămân fără fondurile din PNRR, cu „sprijinul” lui Nicușor Dan: „Nu-s de interes național”!

Cum îl amenință Nicușor Dan pe primarul USR Radu Mihaiu: va bloca Primăria Sectorului 2

Pentru a fi cât mai convingător, Nicușor Dan a recurs la o amenințare pe față: în cazul în nu va primi autorizațiile de construire solicitate, nu numai că va târî în judecată Primăria Sectorului 2, dar va ataca toate autorizațiile emise, blocând astfel instituția.

„Dupa cum știți, am formulat plângere prealabilă pentru autorizațiile în cauză. Dorim să exercităm acțiune în instanță împotriva autorizațiilor apreciate ca ilegale înainte de 18 octombrie 2023. În situația în care nu vom avea acces la autorizații într-unul dintre modurile arătate mai sus vom fi nevoiți sa exercitam acțiuni în instanță împotriva tuturor autorizațiilor, fapt ce ar genera un consum de resurse uriaș pentru ambele instituții și pentru instanța de judecată, a amenințat Nicușor Dan.

Primarul general Nicușor Dan este unul dintre artizanii suspendării în instanță a PUZ Sector 2, suspendare care aruncă practic în aer sute de proiecte publice, în valoare de zeci de milioane, chiar sute de milioane de euro – unele finanțări europene, care vizează, printre altele, grădinițe, școli, săli de sport și chiar spații verzi.

CITEȘTE ȘI: Salvați Bucureștiul de Nicușor Dan! Proiecte publice de milioane de euro, blocate de primarul Capitalei. Primăria Sectorului 2: „Ne crează o daună istorică!”

Abuzul lui Nicușor Dan poate fi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

Specialiștii în drept și administrație confirmă că primarul Nicușor Dan nu are niciun drept să controleze autorizațiile emise de alți primari și explică, în mod concret, care sunt instituțiile care au aceste atribuții.  

Astfel, serviciul disciplina în construcții, din Primăria Sectorului 2, are dreptul de verificare – pentru partea de execuție a lucrărilor prevăzute în autorizație. Mai departe, emiterea autorizației de construire, ca act administrativ, poate fi verificată de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) – pentru partea de metodologie și acordare a autorizațiilor, precum și pentru executarea construcțiilor.  Ultimul în acest circuit al controlului este prefectul Capitalei – care verifică legalitatea tuturor actelor administrative emise de primăriile de sector și Primăria Capitalei.

De ce nu poate Nicușor Dan să se interpună în acest circuit? Simplu, explică specialiștii: Primarii de sector au calitatea de emitenți ai autorizațiilor de construire în baza legii, nu este o atribuție mandatată de primarul general. Având în vedere acest aspect, primarul general nu are nicio atribuție de control și e la fel de terț față de emiterea autorizațiilor de construire la fel ca oricare alt bucureștean…”.

În contextul de mai sus, este evident că Nicușor Dan trece în sfera unui posibil abuz în serviciu. „Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat însoțită sau urmată de îndeplinirea vrenui act legat de acea calitate se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” (art. 258 Cod Penal)

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan, dat în judecată: A blocat documentaţia de urbanism!

Mărul otrăvit al lui Nicușor Dan pentru primarul Radu Mihaiu

Aceeași specialiști afirmă că demersul lui Nicușor Dan nu este însă decât o stratagemă „ticăloasă” care să-i permită ulterior să ceară în instanță anularea autorizațiilor de construire. Dacă s-ar adresa instanței fără să fi reușit să-l atragă în capcană pe primarul sectorului 2 Radu Mihaiu, instanța i-ar respinge acțiunea pentru cele mai multe autorizații atacate, pentru că termenul este depășit. Astfel, legea prevede un termen de 6 luni, de la data emiterii,  pentru atacarea unui act administrativ cu caracter individual.  

„Primarul Nicușor Dan știe că o să piardă litigiile dacă o să meargă pe anulare, pentru că nu există niciun motiv de nulitate. A ieșit din termen și acum vrea să arunce o momeală. Dacă Primăria Sectorului 2 i-ar pune la dispoziție autorizațiile, primarul general va putea spune că acum a aflat de conținutul autorizațiilor, nu mai contează când au fost emise. Nicușor Dan speră că PUZ-ul Sectorului 2 va fi anulat și, interpretând forțat recursul în interesul legii al Înaltei Curți, să ceară anularea autorizațiilor emise în baza acestui PUZ. Recursul Curții spune că anularea actelor administrative de tipul PUZ-urilor are efect doar pentru viitor, ceea ce e corect, dar mai spune și că mai are efect și asupra autorizațiilor aflate în litigiu la momentul în care se pronunță nulitatea. Din acest motiv, vrea să atace autorizațiile, pentru că dacă PUZ-ul sectorului 2 va fi anulat, acestea să fie anulate automat. Dar legea prevede că dacă depui cerere pentru o autorizație când PUZ-ul este în vigoare, chiar dacă ulterior este anulat, autorizația care va fi emisă în baza sa este perfect legală, au explicat, pentru ziarul Cetățeanul, specialiștii în drept și administrație.

CITEȘTE ȘI: Înregistrări BOMBĂ. Nicușor Dan: „Am nevoie de postul tău, ieși din concediu medical și transferă-te!” De ce a descins DNA la Primărie

Primarul Nicușor Dan a făcut și pe judecătorul

Nu este prima oară când primarul general își depășește atribuțiile în mod flagrant. La scurtă vreme după ce a fost ales primar, el a luat, de capul său, decizia de a suspenda acte administrative, atribut exclusiv al instanțelor de judecată!?!

Pe data de 4 decembrie 2020, Nicușor Dan a semnat o decizie de suspendare a Autorizației de desființare nr. 610/1877466/15.10.2020 pentru demolarea unei clădiri din strada Știrbei Vodă, „având în vedere puternica suspiciune de nelegalitate”, susbstituindu-se astfel instanței de judecată.

Nicușor Dan

Primarul a invocat că imobilul respectiv ar fi monument istoric, ceea ce este un fals, casa neaflându-se pe lista monumentelor istorice.

O lună mai târziu, Nicușor Dan a recidivat. Deși prima dispoziție fusese deja atacată în instanță, el a emis o nouă dispoziție de suspendare a aceleiași autorizații de desființare a imobilului din strada Știrbei Vodă, tot din cauză că a constatat o „puternică suspiciuni de nelegalitate”. Abuzul s-a repetat în cazul mai multor acte administrative de acest fel!

Potrivit Legii contenciosului administrativAutoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice”. În loc să solicite instanței să suspende autorizația, Nicușor Dan a confundat sacoul de primar cu roba de magistrat și a suspendat autorizațiile de capul lui.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Donald Trump a fost împușcat în ureche, la un miting electoral:„Am simţit imediat glonţul sfâşiindu-mi pielea”

0
Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat, la un miting electoral în statul Pennsylvania. Fostul președinte al SUA a fost împușcat în ureche, însă viața lui nu este pusă în pericol. Atacatorul a fost un bărbat în vârstă...