Flagrant delict la Agenția Națională de Integritate. Personaje grele implicate

Agenția Națională de Integritate
Florin Ionel Moise, șeful ANI, i-a permis lui Ion Sterian, directorul Transgaz, să-și anonimizeze veniturile

Conducerea de la Agenția Națională de Integritate a fost surprinsă în flagrant, pe când permitea șefilor Societății Naționale Transgaz să își ascundă veniturile din declarația de avere. Conducerea Transgaz a recunoscut fapta, dar spune că aceasta a fost pusă la cale chiar de ANI, cu documente oficiale!

Șefii companiei Transgaz sunt singurii funcționari din România care își ascund veniturile din declarația de avere. Anonimizarea veniturilor, ilegală de altfel, s-ar fi făcut cu aprobarea scrisă a conducerii de la Agenția Națională de Integritate, tocmai instituția abilitată prin lege să verifice completarea corectă a acestora.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Încălcarea legii, chiar de la vârful Agenției Naționale de Integritate, este evidentă în cazul Transgaz, iar adresele oficiale făcute de ziarul Cetățeanul au rămas fără răspuns mult peste termenul prevăzut 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public. Am decis să sesizăm Consiliul Național de Integritate (CNI), organism reprezentativ, aflat sub control parlamentar, care supraveghează activitatea ANI.

Milioane de euro dosite

De la Ion Sterian, directorul general al Societății Naționale Transgaz și până la Angela Mateș, un „biet” șef de serviciu, toată șefimea din Transgaz își ascunde veniturile. Sau le „anonimizează” cum ar spune cei de la Agenția Națională de Integritate. Sumele ascunse astfel sunt de ordinul milioanelor de euro.

Au trecut două luni de când ziarul Cetățeanul a solicitat Agenției Naționale de Integritate (ANI) să precizeze în ce bază au permis șefilor Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A., să-și anonimizeze veniturile în declarațiile de avere. 

Transgaz, Agenția Națională de Integritate
Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a mascat venituri de sute de mii de euro, ne-au spus surse din companie

CITEȘTE ȘI: Ieri nevastă de ministru, azi asistată social la Transgaz

Omerta la Agenția Națională de Integritate

Subordonații vicepreședintelui ANI Florin Ionel Moise – care conduce Agenția în condițiile în care postul de președinte e vacant, au refuzat să răspundă la solicitarea de presă (înregistrată cu numărul 5198/24.03.2020) care semnala gravele ilegalități de la Transgaz.

În urma refuzului de respectare a prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am făcut o plângere administrativă (înregistrată cu numărul 6033/13.04.2020), dar nici la aceasta funcționarii ANI nu au dat curs.

Am încercat să îl contactăm direct pe șeful ANI, dar Florin Ionel Moise nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele noastre legate de situația aberantă de la Transgaz. Florin Ionel Moise nu a răspuns nici la întrebarea dacă el însuși și-a completat corect declarația de interese.

CITEȘTE ȘI: „Piloți” la Transgaz – consilieri, neveste de politicieni și tot felul de sinecuriști

Transgaz: „Am barat veniturile cu aprobarea ANI!”

Culmea, chiar Transgaz a confirmat, pentru Cetățeanul, că a fost scutită de la aplicarea prevederilor legale, printr-un document scris și semnat de Ionel Moise. Cel care acum refuză să de explicații.

Transgaz, Agenția Națională de Integritate

Încălcarea legii a fost recunoscută oficial de conducerea Transgaz, ca urmare a unei solicitări de presă a ziarului Cetățeanul.

„Urmare a solicitării dumneavoastră cu privire la aprobarea Agenției Naționale de Integritate de a anonimiza declarațiile de avere, vă informăm faptul că avem această aprobare, este răspunsul Transgaz care nu mai are nevoie de niciun comentariu.

Am contactat responsabilul companiei pe comunicare, pentru a ne confirma că nu e nicio greșeală și că aceasta este poziția oficială a Transgaz.

„Este adevărat, avem aprobare scrisă de la ANI să anonimizăm veniturile. Vă dați seama, suntem companie serioasă”, ne-a spus purtătorul de cuvânt. La întrebarea dacă răspunsul în care se spune că ANI le-a permis celor din Transgaz să mascheze veniturile este aprobat de conducerea companiei, răspunsul a fost tranșant: „Toată corespondența cu presa este aprobată la cabinetul directorului general (Ion Sterian n.r.)”.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Economiei a pierdut raportul de control care arăta JAFUL de la Transgaz

Cum a ajuns Florin Moise șeful ANI

Florin Ionel Moise a ocupat mai întâi funcția de inspector de integritate în cadrul Direcției Generale Inspecția de Integritate (2013), având ca atribuții principale chiar verificarea declarațiilor de avere și de interese, desfășurarea activității de evaluare cu privire la respectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, precum și al averilor dobândite de către categorii de persoane prevăzute de Legea 176/2010.

Ulterior, acesta a ocupat funcția de consilier al președintelui ANI, Horia Georgescu, cu atribuții în cadrul departamentului de Comunicare și Strategie, unde a participat la procesele de elaborare și punere în aplicare a strategiilor Agenției sau a strategiilor naționale anticorupție.

În noiembrie 2013, Parlamentul a aprobat numirea lui Moise în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru un mandat de patru ani. Dar în condițiile în care funcția de președinte a rămas vacantă, Florin Moise este cel care conduce efectiv Agenția.

CITEȘTE ȘI: Cu ploconul la Luxemburg. Transgaz, slugărnicie pe bani publici

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.