Ministrul Economiei a pierdut raportul de control care arăta JAFUL de la Transgaz

Transgaz

Un raport de control care arăta JAFUL de la Transgaz – cheltuieli nesimțite pentru achiziția de vacanțe de lux în străinătate, hoteluri și chiar avioane – a fost făcut pierdut la Ministerul Economiei, condus de Virgil-Daniel Popescu.

Mai mult, fariseii de la butoanele Ministerului Economiei spun că un astfel de raport nici nu ar fi fost întocmit. Fostul ministru Nicolae Bădălău susține că a semnat un astfel de raport și că acesta a primit și număr de înregistrare! Despre actualul ministru Virgil Popescu se spune că ar fi și el un apropiat al directorului general Trangaz, Ion Sterian.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Raportul a fost în tocmit în urma unui control dispus la Transgaz de Nicolae Bădălău, în perioada în care a fost ministrul Economiei.Inspectorii Corpului de control au descoperit atunci numeroase nereguli legate de modul cum au fost tocați banii publici la Transgaz, companie importantă din portofoliul energetic al statului român.

Transgaz este o companie deținută de către statul român prin Secretariatul General al Guvernului (58,51%) și de către alți acționari (41,49%), cu o capitalizare totală de aproape 1 miliard euro.

Citiți mai jos dezvăluirile senzaționale ale lui Bădălău!

CITEȘTE ȘI: Cu ploconul la Luxemburg. Transgaz, slugărnicie pe bani publici

Ministerul Economiei ascunde controlul de la Transgaz

Ziarul Cetățeanul a solicitat Ministerului Economiei să facă publice informațiile din raportul de control încă din luna februarie. Funcționarii ministerului au tăcut însă mâlc timp de mai bine de o lună, încălcând prevederile legii privind informațiile de interes publice.

Adresa din luna februarie prin care am solicitat Ministerului Economiei detalii din raportul de control la Transgaz

Abia când am anunțat că vom face reclamație admistrativă (procedura anterioară acțiunii în instanță) Ministerul Economiei ne-a dat un răspuns oficial. Oficialii ministerului au pretins însă că nu există niciun raport de control la Transgaz.

Mai  mult, în mod neobișnuit, ni s-a spus că ministrul nu a primit nici la preluarea funcției un astfel de raport, de parcă la predarea-preluarea mandatului ar exista obiceiul ca miniștrii să-și înmâneze unul altuia rapoartele de control sau alte documente neînregistrate oficial.

CITEȘTE ȘI: Declarații de avere măsluite la Transgaz. ANI e complice!

Bădălău: Am semnat cu mâna mea raportul

Fostul ministru Nicolae Bădălău susține însă contrariul. El ne-a asigurat că a semnat raportul de control de la Transgaz și că documentul a primit și număr de înregistrare. Unul preliminar, afirmă acesta, pentru că la Mediaș inspectorii ministerului au fost împiedicați să facă verificări. Așa că raportul a vizat doar activitatea companiei la București.

Tranzgaz
Fostul ministru al Economiei Nicolae Bădălău a dispus un control la Transgaz, dar directorul general Ion Sterian (dreapta) a rămas intangibil

Am încercat din punct de vedere legal să rezolv totul. Există la Ministerul Economiei raportul de control, mi-a fost prezentat, l-am văzut. E înregistrat și semnat de mine. Este un raport preliminar, pentru că numai pe București s-a făcut control. La Mediaș, inspectorii au fost opriți, nu au fost lăsați să intre în unitate, nu știu din ordinul cui. Sunt mai multe rapoarte negative, dar toate au fost îngropate. Cum vă spuneam, raportul e semnat de mine, și în raport erau destul de multe lucruri… Nu a fost mutat la SGG (n.r. în 2019, Transgaz a fost trecut în subordinea Secretariatului General al Guvernului), a rămas la minister, nu putea să dispară”, a explicat, pentru ziarul Cetățeanul, Nicolae Bădălău.

CITEȘTE ȘI: Nababii de la gaze! Cheltuieli nesimțite la Transgaz. Acționar majoritar este Statul

Șeful Transgaz, mai tare decât ministrul Economiei

Cum explică fostul ministru dispariția raportului? Foarte simplu: Ion Sterian este conectat politic și are susținere în toate guvernele.

Transgaz
„Cele rele să se spele!” Directorul general Transgaz, Ion Sterian, și l-a apropiat și pe actualul ministru al economiei.

El avea o susținere în Guvern mai mare decât mine, inclusiv de la foștii miniștri dinaintea mea. Pe date, companie merge prost, e anexa unui om. O companie ca asta nu are nevoie de atâtea hoteluri. Transgaz are hoteluri la mare, la munte, peste tot. Dacă era o companie privată nu avea atâtea. Plătim prețul la gaz pentru asta. Transgaz trebuie să facă investiții, nu să cumpere hoteluri și avioane. Habar nu are de management (n.r. Ion Sterian), mi-am dat seama când am văzut rapoartele economice. Nu are nicio legătură cu managementul, e praf. Are doar o mare susținere politică”, a declarat Nicolae Bădălău.

CITEȘTE ȘI: „Piloți” la Transgaz – consilieri, neveste de politicieni și tot felul de sinecuriști

Acesta a explicat că legăturile dintre șefii Transgaz și cei ai Ministerului Economiei sunt cimentate prin tot felul de cadouri sau favoruri.

Ministerul este foarte legat de Transgaz. Vă dau un singur exemplu. La minister era un Volkswagen Touareg, cu care mergea ministrul. Eu am găsit mașina acolo când am fost numit. Mi s-a spus: «Vezi, că mergi cu mașina ăluia…». A doua zi am și dat-o înapoi la Transgaz. Cum să-l controlezi și să mergi cu mașina lui?”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

Ministrul Popescu „nu crede” că există vreun raport de control

Ziarul Cetățeanul a solicitat Ministerului Economiei să comunice cum a fost valorificat raportul Corpului de control referitor la deficiențele constatate la Transgaz – deplasări în străinătate în interes personal decontate de Transgaz; atribuirea unor contracte de achiziții publice către firme în care responsabili Transgaz aveau interese personale; folosirea în interes personal a unor bunuri aparținând companiei; angajarea unor persoane și  remunerarea fără ca acestea să presteze vreo activitate; plata mascată a unor servicii sub formă de sponsorizări.

Transgaz
Ministrul Economiei Virgil-Daniel Popescu (stânga) „a pierdut” raportul de control de la Transgaz, compania de stat condusă de Ion Sterian (dreapta)

CITEȘTE ȘI: Shopping la Transgaz, compania generalilor. Fușereală cu fondurile publice

„Având în vedere că în urma verificărilor efectuate în arhivă nu rezultă existența vreunui document de tipul celui menționat de dumneavoastră, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri  nu vă poate oferi informațiile solicitate. Mai mult, d-lui Virgil-Daniel Popescu nu i-a fost predat, cu prilejul preluării mandatului, vreun Raport al Corpului de Control al Ministrului Economiei referitor la aspectele menționate”, este răspunsul tardiv și neverosimil al Serviciul Comunicare, Mass-Media și Transparență din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

CITEȘTE ȘI: Deciziile directorului Transgaz Ion Sterian, lovite de coronavirus

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.