luni, iulie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principal„Piloți” la Transgaz – consilieri, neveste de politicieni și tot felul de...

„Piloți” la Transgaz – consilieri, neveste de politicieni și tot felul de sinecuriști

-

Șefii de la Transgaz nu știu cum să mai cheltuie fondurile companiei. Sub pretextul „prevenirii evenimentelor rutiere”, Transgaz a cheltuit 15.000 de euro pentru cursuri de conducere defensivă la Academia „Titi Aur”. Numai că cei mai mulți dintre cei care au beneficiat de aceste cursuri nu sunt angajați ca șoferi, ci sunt consilieri, directori, șefi de sectoare sau manageri de proiect. Printre aceștia se numărără neveste de politicieni sau beizadelele unor aleși.

Pe când românii de rând strângeau din greu cureaua, şefimea Transgaz căuta (și găsea) noi privilegii pentru angajații (sinecuriștii) companiei de stat.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

În aprilie 2018, directorul general Ion Sterian a aprobat un referat privind alocarea de fonduri pentru un curs de conducere defensivă la academia de pilotaj a cunoscutului campion de raliuri Titi Aur.

Transgaz

Soția lui Nicolicea și taina pilotajului la Transgaz

Selecția angajaților Transgaz pentru participarea la aceste cursuri s-a făcut după criterii a căror logică este greu de înțeles. Astfel, dintre cei 109 salariați trecuți pe listă doar 37 sunt angajați ca șoferi. Ceilalți au cu totul alte atribuții de serviciu.

De pe lista avizată de Sterian sar în ochi VIP-urile! Șefa de serviciu Nicoleta Nicolicea, specialista în relații publice Ayten Gerea și consilierul personal al directorului general, Tudor Alexandru Duţu sunt doar trei dintre aceștia.

Transgaz
Deputatul PSD Eugen Nicolicea și soția sa Nicoleta Nicolicea

Nicoleta Nicolicea, soţia deputatului PSD Eugen Nicolicea şi fostă jurnalistă la ziare tabloid, a ajuns la Transgaz în 2017, după ce anterior a beneficiat de mai multe sinecuri, pe filiera PSD. Ea a trecut pe la Poşta Română, prin Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, iar în 2014 a fost numită consilier la Cancelaria premierului Victor Ponta, chiar în timp ce soţul său, Eugen Nicolicea, era ministru pentru relaţia cu Parlamentul.

Nevasta ministrului Gerea, „la manșă” cu Titi Aur

Ayten Gerea este soția lui Andrei Gerea, fost ministru al energiei în Guvernul Ponta și deputat ALDE.

Soția ministrului Energiei, conectată la relațiile publice din Transgaz

Ayten a fost angajată la Transgaz pe postul de specialist în relaţii publice, deşi anterior gestiona doar o mică firmă din domeniul auto. De aici, poate, afinitatea pentru cursuri de pilotaj pe banii companiei plătită din facturile la gaze.

Un alt „pilot” este Tudor Alexandru Duţu, fost consilier local PSD la Brașov. El este fiul lui Gheorghe Duțu, fostul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Duțu junior este consilierul directorului general al Transgaz, cu un salariu de 2.000 de euro pe lună.

Din „familia minerală” vine la Aur și Tudor Duțu

Președintele Transgaz Ion Sterian (stânga) l-a trimis la cursuri auto pe Tuudor Duțu (dreapta)

„Ridicat” pe filera politică, scria Săptămâna Financiară, Tudor Alexandru Dutu „are de întreţinut nu mai puţin de şapte maşini şi două motociclete aşa că, se aşază şi pe un confortabil fotoliu de consilier al directorului general Transgaz, pentru a-şi rotunji veniturile cu un salariu lunar de aprox. 2000 Euro”.

Sursa citată întreabă, probabil retoric, dacă puternicul tată al lui Alexandru Duțu, pe atunci preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (instituţie care dictează regulile jocului pe piaţa petrolului, resurselor minerale şi a gazelor naturale), a avut vreo contribuţie la devenirea fiului.

Tudor Alexandru Duțu a fost și administrator la Vestmoldtransgaz până în luna august 2019, când a fost numit și președinte al Consiliului de Administrație al Societății Naționale a Sării Salrom, funcție din care a fost schimbat de liberali. 

Transgaz a „negociat” 3 euro

În total, printre cei care au beneficiat de cursurile de conducere defensivă la Academia „Titi Aur” se numără șapte consilieri, o specialistă în relații publice, un director, un arhitect, șase șefi de sector, zece șefi de serviciu, trei șefi de birou, trei manageri de proiect, opt experți, un diriginte de șantier, patru inspectori de risc și lista continuă.

Șefii Transgaz folosesc termeni savanți, din document reieșind că siguranța rutieră este prioritatea numărul unu a companiei de stat care deține monopolul transportului gazelor în România.

„Utilizarea autoturismelor companiei pentru deplasarea eficientă şi în siguranţă a personalului specializat la obiectivele SNT trebuie realizată în scopul de a preveni evenimentele rutiere prin identificarea şi interpretarea pericolelor şi scăderea expunerii propriei persoane sau a celorlalţi participanţi în trafic la riscul de a fi implicaţi într-un eveniment rutier”, se arată în referatul aprobat de Ion Sterian.

Transgaz

Ba mai mult, documentul subliniază că banul public este cheltuit cu responsabilitate, fiind făcute chiar și economii. Astfel, costul cursului a fost negociat la 127 euro/persoană, de la 130 euro/persoană.

CITEȘTE ȘI: Shopping la Transgaz, compania generalilor. Fușereală cu fondurile publice

Motivele invocate de Sterian pentru justificarea acestui curs sunt puerile, menite doar a ascunde risipa de bani publici: „gestionarea eficientă a resurselor umane şi materiale, prin evitarea riscurilor accidentelor în trafic, precum şi a scăderii cheltuielilor materiale cu mentenanţa autovehiculelor”.

Cu alte cuvinte, Sterian invocă economisirea banului public printr-o risipă!

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

 1. Bravo Catalin!
  Cred ca e de vazut sediul lor din Bucuresti, cui platesc chirie, cati angjati lucreaza aici, cum se justifica, desi companaia are sediul la Medias (diurne, plati hotel sau chirii samd). Inca o data, felicitari.
  Sunt mediesan, ma doare sufletul cand vad ce se intampla, atat la Transgaz cat si la Romgaz
  Cu stima
  Al Boariu

 2. FRAIERI SUNTEM NOI,CETATENII ROMANI,PENTRU CA TACEM DIN IANUARIE 1990…..
  DE ACEEA ISI BAT JOC DE NOI ACESTI IMPOTENTI IN GANDIRE!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Donald Trump a fost împușcat în ureche, la un miting electoral:„Am simţit imediat glonţul sfâşiindu-mi pielea”

0
Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat, la un miting electoral în statul Pennsylvania. Fostul președinte al SUA a fost împușcat în ureche, însă viața lui nu este pusă în pericol. Atacatorul a fost un bărbat în vârstă...