Cheltuieli deșănțate la Transgaz, compania al cărei acționar majoritar este statul român prin Secretariatul General al Guvernului. Șefii Transgaz și-au făcut un obicei din a trimite plocoane grase pentru înalți oficiali, fie că sunt ambasade străine de la București, fie din străinătate.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Dezvăluirile ne-au fost făcute de surse din interiorul companiei. Unul dintre numeroasele protocoale ale companiei care finanțează inclusiv din facturile plătite de români a fost făcut în celălalt capăt al Europei.
151 de colete Transgaz pentru Ambasada României din Luxemburg
În 2017, patriotul Ion Sterian – directorul general al Transgaz a umplut cămările Ambasadei României de la Luxemburg cu vin românesc.
El a trimis la reprezentanța diplomatică nu mai puțin de 151 de colete.
CITEȘTE ȘI: Nababii de la gaze! Cheltuieli nesimțite la Transgaz. Acționar majoritar este Statul

Pachetele, cu greutate și la propriu și la figurat, conțineau sticle de vin alese cu grijă pentru înalții funcționari.
Mai exact, Sterian a trimis la Luxemburg 96 de pachete cu vin Sauvignon Blanc „Conu Albu” și 54 cu sticle de Cabernet Sauvignon, vin produs de o cramă cu ștaif din Dobrogea.

Fratele șefului cancelariei guvernului, comandant de baterie
Delegația a pornit la drum, cale de 1.800 de kilometri, să livreze plocoanele pe adresa Ambasadei României la Luxemburg, din rue de Pulvermühl, nr. 2, cu o autoutilitară VW Amarok. Distribuția bateriilor (de vin) de a fost condusă de Eugen Costinel Mihalache, la acea vreme consilier personal al directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

CITEȘTE ȘI: „Piloți” la Transgaz – consilieri, neveste de politicieni și tot felul de sinecuriști
Eugen Costinel Mihalache este fratele mult mai cunoscutului Costin Mihalache, şeful Cancelariei primului ministru Viorica Dăncilă, fost director general la CFR SA și fost diplomat.
Legăturile sale cu compania care deține monopolul transportului de gaz din România, unde și-a băgat fratele, sunt mai vechi el fiind secretar de stat cu atribuții de coordonare a Transgaz și Transelectrica în guvernul Ponta. Și când a fost mâna dreaptă a lui Dăncilă, Costin Mihalache a avut legături strânse cu Transgaz. Le probează fotografiile făcute la sfârșitul lui august 2019, când fratele Mihalache a participat, la Corbu, la ceremonia prilejuită de semnarea de către Transgaz şi Black Sea Oil Gaza a ordinului de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii de preluare a producţiei din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) în Sistemul Național de Transport.

Mezinul Costinel Mihalache a stat în Transgaz, la dreapta lui Sterian cât să-și găsească, în urmă cu șase luni, un post călduț de consul general al României la Ankara (Turcia).
CITEȘTE ȘI: Shopping la Transgaz, compania generalilor. Fușereală cu fondurile publice
Ce căutau acolo?
Am solicitat directorului general Ion Sterian să ne răspundă la întrebarea ce căutau subalternii săi cu aceste plocoane tocmai la Cuca-Măcăii din Luxemburg? Dar nu am primit un răspuns.
Poate vom primi o explicație de la organele de anchetă, că de la Curtea de Conturi, slabe speranțe. Cum să ceară socoteală Curtea de Conturi unei companii de stat (majoritar) care îl are pe ștatele de plată pe fiul unuia dintre mahării Curții, fost general în structurile…? Sunt multe de spus.
CITEȘTE ȘI: Declarații de avere măsluite la Transgaz. ANI e complice!
Jaf cu fondurile publice la Transgaz
Cheltuielile deșănțate sunt o obișnuință la compania al cărei acționar majoritar este statul român prin Secretariatul General al Guvernului.
Haine pentru șoferi la preț de țoale de firmă, contracte fără licitație pentru firme de familie sau studii despre cum trebuie plătiți membrii Consiliului de Administrație, sunt doar câteva dintre găselnițele Transgaz pentru a risipi fondurile publice.
Nici salariații nu au fost uitați. Pe lângă indemnizația de concediu, la Transgaz se decontează vacanțele pentru fiecare angajat, dar și pentru membrii de familie. Fiecare angajat plecat în concediu, în Grecia, în Turcia sau chiar în Mexic primește 65% din prețul biletului. În plus, se decontează și concediul pentru membrii familiei, în proporție de 50%.
Cetățeanul TV
Aceste cheltuieli sunt recunoscute de ANRE ca si costuri operationale si introduse in tariful de transport platit de toti consumatorii din Romania.
Vezi modul in care este construit tariful de transport in reglementarile ANRE