Adevăruri scandaloase – Nicușor Dan, și primar și judecător!

Nicusor Dan

Continuăm dezvăluirile despre gravele abateri legale ale noului primar al Capitalei. Nicușor Dan a semnat acte scandaloase prin care se substituie în mod flagrant judecătorilor și poate fi deja cercetat pentru abuz în serviciu.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Aroganța noului primar al Capitalei nu cunoaște limite. După ce a semnat documente în aceleași procese, atât în calitate de reclamant, cât și în calitate de pârât – un confict de interese uriaș, Nicușor Dan a comis-o din nou.

CITEȘTE ȘI Adevăruri scandaloase – Primarul Nicușor Dan, falsuri în instanțele judecătorești

Nicușor Dan, corigent la administrație. Iar

Primarul Capitalei a luat, de capul său, decizia de a suspenda acte administrative, atribut exclusiv al instanțelor de judecată!?! Puteți vedea, mai jos, cum a emis primarul Nicușor dispoziții de suspendare a unei autorizații de desființare construcții. „Este un grav abuz în serviciu. Niciun primar din România nu are voie să suspende un act administrativ, o autorizație de construire sau de desființare, cât timp aceasta a produs efecte”, au declarat specialiști în drept consultați de Cetățeanul.

Autorizațiile de desființare aveau în spate avizele legale, iar constatarea unei eventuale ilegalități este sarcina exclusiv a judecătorilor (pe care Nicușor Dan nu i-a sesizat). Mai mult, niciuna dintre decizii nu este contrasemnată de secretarul general al Primăriei Capitalei, așa cum cere legea.

CITEȘTE ȘI Încă o înregistrare cu Nicușor Dan: „Cum? El a amenințat polițiștii?”

Nicușor Dan se joacă de-a judecătorul

Pe data de 6 noiembrie 2020, Nicușor Dan a semnat o decizie de suspendare a Autorizației de desființare nr. 610/1877466/15.10.2020 pentru demolarea unei clădiri din strada Știrbei Vodă, „având în vedere puternica suspiciune de nelegalitate”, susbstituindu-se astfel instanței de judecată.

Primarul a invocat că imobilul respectiv ar fi monument istoric, ceea ce este un fals, casa neaflându-se pe lista monumentelor istorice.

„Avand în vedere faptul ca imobilul din str. Stirbei Voda este parte a ansamblului monument istoric Ansamblul de arhitectura Stirbei Voda, înscris în Lista Monumentelor Istorice cu codul B-II-a-B- 19760, (…) se suspendă autorizația de desființare nr. 610/1877466 din 15.10.2020 pentru imobilul din str. Știrbei Vodă nr. 132 și se suspendă executarea autorizației de desființare nr. 610/1877466 din 15.10.2020 pentru imobilul din str. Știrbei Vodă nr. 132 până în 20 decembrie 2020”, se arată în decizia abuzivă a primarului general.

Nicușor Dan

Nicușor Dan știa prea bine că nu el, ci numai judecătorii sunt cei care au voie să suspende sau să anuleze o autorizație. El personal, în calitate de reprezentant al Asociației „Salvați Bucureștiul” (ASB) dar și a altor ONG-uri a cerut judecătorilor în multe rânduri să suspende autorizații.
Cu privire la suspendarea executării actelor administrative contestate, reclamantele au menționat că dacă instanța va considera că este o aparență de nelegalitate…” – dovada clară că Nicușor Dan știe că numai judecătorii pot constata că există o aparență de nelegalitate.

Nicusor Dan

Odată ajuns însă primar general, Nicușor Dan nu mai are nevoie de justiție. Încălcând flagrant legea, el a hotărât de unul singur să suspende lucrările de demolare a hârbului de casă, aflată peste drum de DNA. Vedeți mai jos, cum arată casa „salvată” de primarul general.

Nicusor Dan


Atât de puternic pare că se simtă primarul general că nu a mai avut nevoie (cum arătam mai sus) nici de semnătura secretarului general al Municipiului București, cel care „avizează proiectele de hotărâri şi contrasemnează pentru legalitate dispoziţiile primarului” (Codul Administrativ, art 243).

Ba mai mult, a ținut și o conferință de presă în care a acuzat fosta conducere a Primăriei că ar fi emis ilegal autorizația de desființare. Primarul în funcție nu a suflat însă nicio vorbă despre (i)legalitatea deciziei sale.

CITEȘTE ȘI Nicușor Dan îi acuză de comunism pe cei care au demolat restaurantul construit ilegal în Parcul Orășelul Copiilor

Cum interpretează Nicușor Dan legea după bunul plac

O lună mai târziu, pe 6 decembrie, noul primar al Capitalei o comite din nou. Deși prima dispoziție fusese deja atacată în instanță, el a emis o nouă dispoziție de suspendare a aceleiași autorizații de desființare a imobilului din strada Știrbei Vodă, tot din cauză că a constatat o „puternică suspiciuni de nelegalitate.

Tot atunci el a invocat temeiul legal care îi permite (crede primarul) să suspende un act administrativ.

În dispoziție este invocat Art. 155, Al. 1, Lit. E din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ. Textul de lege nu are însă nicio legătură cu decizia primarului Nicușor Dan.

Astfel, Art. 155, Al. 1, Lit. E referitor la „Atribuţiile primarului”, prevede că „(1) Primarul îndeplineşte următoarele categorii principale de atribuţii:  e) alte atribuţii stabilite prin lege.

Citind Codul Administrativ printre rânduri, Nicușor Dan a ajuns la concluzia că „alte atribuţii stabilite prin lege” îi dau voie să se substituie instanțelor de judecată.

Potrivit Legii contenciosului administrativ, Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice”.

Prin urmare, primarul trebuia să se adreseze instanței de judecată, nu să facă pe judecătorul.  Curat murdar, Nicușor Dan!

Nicusor Dan

CITEȘTE ȘI Dovada! Chiar Nicușor Dan i-a târât în judecată pe locatarii blocului din Maria Rosetti

Prin urmare, Nicușor Dan a rămas din nou corigent la administrație. În lumina celor de mai sus, se vede treaba că în cei 8 ani de când a picat rușinos examenul pentru un post de director în Ministerul Culturii Nicușor Dan nu a depus niciun efort să învețe administrație.

Victima abuzului păstrează „omerta”

Timorați, probabil, de excesul de putere al lui Nicușor Dan, și poate de spaima altor abuzuri, proprietarii imobilului au refuzat categoric să comenteze decizia abuzivă.

„Nu vreau să comentez sub nicio formă! Nu vreau să comentez nimic!”, au fost singurele vorbe scoase de Constantin Dănuț Gigă, administratorul SC Aro Central Imobiliare SRL, atunci când a fost contactat de reporterii Cetățeanul.

CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, obligat de judecători să plătească despăgubiri-record

Sfidarea justiției – și pârât și reclamant

Nu este prima oară când noul primarul general și-a dat cu stângul în dreptul. Nicușor Dan a intervenit ilegal în procese, chiar și prin fals în acte, în dosarele dintre ONG-urile controlate de el și Municipiul București, orașul al cărei primar a fost ales să îl conducă.

S-a ajuns în situația în care, în cadrul aceluiași proces, primarul Nicușor să semneze acte atât pentru ONG cât și pentru Capitală. Nicușor Dan a semnat pentru reclamant – Asociația „Salvați Bucureștiul” (ASB) și tot el a semnat acte și pentru pârât – Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

În acest dosar, Asociația „Salvați Bucureștiul” a pierdut procesul pe fond. Mai grav, judecătorii au constatat că Nicușor Dan & Co au acționat cu rea credință și că au dat în judecată Consiliul General doar cu scopul de a tergiversa alte procese.

Cu toate acestea, actualul primar general și Asociația „Salvați Bucureștiul au făcut recurs, la care CGMB a trimis o întâmpinare foarte dură. Ce a făcut Nicușor Dan odată ajuns primar? A trimis o adresă prin care a cerut instanței un termen pentru „reconsiderarea punctului de vedere”. Adresă care are caracter, spun surse juridice consultate de „Cetățeanul”, de fals în acte publice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.