DOCUMENT Nicușor Dan chiuretează Institutul Fundeni de fondurile pentru extinderea spitalului

Institutul Clinic Fundeni îi răspunde primarului general Nicușor Dan, după ce acesta a susținut în fața judecătorilor că unitatea medicală nu este „de interes național”, în încercarea de a bagateliza investițiile cu fonduri europene pe care le va pierde în urma anulării PUZ Sector 2.

Suspendarea PUZ sector 2, decisă de judecători, în urma unei acțiuni a fundației Eco-Civica, susținută de primarul general Nicușor Dan, va duce și la pierderea finanțării pentru modernizarea, extinderea și dotarea Institutului Clinic Fundeni, proiect strategic inclus în Programul Operațional Sănătate.

Citiți la finalul articolului documentul trimis la instanță de Institutul Clinic Fundeni

Primăria Sectorului 2 a cerut Curții de Apel București, pe cale extraordinară, să suspende hotărârea de suspendare a HCGMB nr. 339/2020, privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Sector 2 București, astfel încât Institutul Clinic Fundeni, Institutul de Cardiologie CC Iliescu, Centrul de Oncologie, dar și multe alte obiective publice, precum școli și grădinițe, să poată beneficia de fondurile europene alocate.

CITEȘTE ȘI: Încă două spitale, Institutele de Cardiologie și Oncologie, rămân fără fondurile din PNRR, cu „sprijinul” lui Nicușor Dan: „Nu-s de interes național”!

Medicii răspund elucubrațiilor primarului general: Adresabilitatea pacienţilor este una naţională

Institutul Clinic Fundeni (ICF) a apărat în instanță demersul Primăriei Sectorului 2, pentru a-i face pe judecători să conștientizeze gravele consecinţe asupra serviciilor medicale şi asupra pacienţilor care vin din toată țara.

Contrar elucubrațiilor susținute în instanță de primarul general, reprezentanții institutului au atras atenția că unitatea medicală este singura din țară în care se efectuează trei tipuri de transplant (hepatic, renal şi medular) prin cele trei centre de excelenţă – Centrul pentru Transplant Medular, Centrul pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic, Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal.

Majoritatea procedurilor de transplant de celule stern hematopoietice de la nivel naţional (aprox 80%) adulţi şi copii se efectuează în ICF.

Activităţile din banca de celule stern sunt incluse în programul naţional de transplant, program de sănătate gratuit finantat de la Ministerul Sanatatii. Numărul de transplanturi de celule stern hematopoietice din ICF a crescut progresiv, din 2001 (o procedură pe an) până la 160-200 de proceduri pe an (după 2018).

Așadar, adresabilitatea pacienţilor către ICF este una naţională, nu doar locală, la nivelul regiunii Bucureşti Ilfov, așa cum pretindea Nicușor Dan.

Proiectul Institutului Clinic Fundeni, derulat în baza PUZ Sector 2, finanțat prin Programul Naţional de Construcţii de Interes Public, vizează edificarea unui ansamblu medical nou, cu mai multe corpuri de clădire și anexe – centrală termică, stocator de oxigen, depozit de butelii exigen, depozit CO2, stație compresoare etc, valoarea lucrărilor fiind de 1.9 miliarde de lei (circa 379 milioane de euro).

„Construirea unei noi clădiri va extinde capacitatea fizică a institutului pentru spitalizare de zi şi ambulator. Clădirea nouă, cu camere şi paturi noi, va creşte încrederea pacienţilor în institut atât în sensul reducerii infecţiilor nosocomiale cât şi în sensul creşterii calităţii actului medical ca urmare a desfăşurării acestuia în condiţiile optime şi cu dotarea necesară, ceea ce va duce la o creştere a adresabilităţii şi la un volum mai mare de prestare a serviciilor. Această creştere permite, de asemenea, găzduirea pacienţilor din regiunile mai puţin dezvoltate, promovând echitatea în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală.

Adresabilitatea pacienţilor către ICF este una naţională, nu doar locală, la nivelul regiunii Bucureşti Ilfov.

Media anilor 2019 şi 2022 în ceea ce priveşte procentul pacienţilor care au provenit din regiuni mai puţin dezvoltate a fost de 61,73%, atrage atenția Institutul Clinic Fundeni în documentul pus pe masa judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: Salvați Bucureștiul de Nicușor Dan! Proiecte publice de milioane de euro, blocate de primarul Capitalei. Primăria Sectorului 2: „Ne crează o daună istorică!”

Cum îi va ajuta pe pacienții ICF investiția pe care Nicușor Dan o bagatelizează

Reprezentanții institutului au punctat beneficiile enorme pe care urmează să le aducă pacienților edificarea noilor facilități:

1.Capacitate crescută, volum mai mare de servicii, ceea ce va duce la o creştere a adresabilităţii. Această creştere permite, de asemenea, găzduirea pacienţilor din regiunile mai puţin dezvoltate, promovând echitatea în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală.

2.Echipamente şi tehnologii avansate, de ultimă generaţie, care se aliniază la standardele globale actuale în domeniul asistenţei medicale, facilitând îmbunătăţirea  diagnosticării, monitorizării şi tratamentului.

3.Experienţa îmbunătăţită a pacientului, prin spaţii prietenoase, care să ofere confort şi  intimitate, mai multe spaţii verzi şi o arhitectură prietenoasă. Acest lucru îmbunătăţeşte calitatea percepută a îngrijirii.

4.Oportunităţi de cercetare şi formare. Pe măsură ce creşte capacitatea institutului de a face cercetări medicale de impact, creşte şi reputaţia sa ca furnizor de asistenţă medicală de top şi coordonator metodologic şi de formare a centrelor de screening şi de depistare.

5.Extinderea programelor de screening. Cu facilităţi îmbunătăţite, ICF îşi va extinde programele de depistare pentru a acoperi mai multe boli şi a ajunge  la mai multe persoane. Depistarea timpurie duce la un tratament mai eficient, îmbunătăţind rezultatele generale în materie de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Înregistrări BOMBĂ. Nicușor Dan: „Am nevoie de postul tău, ieși din concediu medical și transferă-te!” De ce a descins DNA la Primărie

Principalele probleme ale ICF: risc seismic ridicat, vechimea clădirilor și infrastructura veche

Reprezentanții Institutului Clinic Fundeni au atras atenția și asupra principalelor probleme cu care se confruntă unitatea medicală.

1.Risc seismic ridicat. Actualele clădiri nu conferă siguranţă în exploatare prezentând risc seismic şi la un cutremur minor. Corpul B a fost realizat şi pus în funcţiune în perioada 1969-1975. Clădirea prezintă un risc seismic ridicat (clasa llA conform unei expertize din anul 2015). În ultimii 40 de ani nu au fost făcute lucrări de reabilitare din punct de vedere seismic sau lucrări de consolidare.

2.Grad de uzură ridicat. Vechimea clădirilor, deprecierea instalaţiilor de toate specialităţile sau lipsa totală a unora, duce la greutăţi mari în respectarea normelor de igienă şi dezinfecţie. Din cauza vechimii de peste 60 de ani, clădirea nu permite realizarea optimă a circuitelor intra­spitaliceşti, a căilor de evacuare necesare şi ridică frecvent dificultăţi în adoptarea noilor tehnologii medicale.

3.Distanţa şi accesul dificil (prin subsol sau prin curte) la secţiile de chirurgie generala, transplant hepatic, ATI, dar şi la laboratorul de radiologie şi imagistică intervenţională în care se realizează atât consulturile cat şi transferul pacienţilor.

4.Infrastructura veche cu fluxuri necorespunzătoare face imposibilă asigurarea unor circuite funcţionale optime privind prevenţia infecţiilor specifice – nu se asigură separarea fluxurilor medicale; nu se asigură spaţiile normate pentru pacienţi şi se încalcă astfel prevederile normativelor interne şi europene pentru spitale.

„Un cadru administrativ stabil şi un PUZ aprobat sunt esenţiale pentru a menţine stabilitatea şi previzibilitatea proiectelor de dezvoltare în sectorul medical. Orice investiţii financiare efectuate în pregătirea şi dezvoltarea proiectului Institutului Clinic Fundeni ar putea fi pierdute, inclusiv cheltuieli cu planificarea şi consultanţa. Aceasta ar reprezenta o pagubă semnificativă  pentru entităţile finanţatoare  implicate, au concluzionat șefii Institutului Clinic Fundeni.

CITEȘTE ȘI: Cum l-a finanțat primarul Nicușor Dan pe mogulul media Sebastian Ghiță

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.