Înregistrări BOMBĂ. Nicușor Dan: „Am nevoie de postul tău, ieși din concediu medical și transferă-te!” De ce a descins DNA la Primărie

Nicusor Dan

Primarul general Nicușor Dan a făcut presiuni foarte mari împotriva unor angajați ai Direcției de Urbanism din Primăria Capitalei, pentru a pleca din posturile pe care le ocupau, pentru a le oferi unor oameni de încredere.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Primarul general Nicușor Dan pozează în „salvatorul Bucureștiului”, dar în spate, acolo unde crede că nu-l vede și nu-l aude nimeni, recurge la manevre dubioase, posibil ilegale, pentru a scăpa de angajații incomozi din primărie. Cu un cinism fără margini, Nicușor Dan le-a spus în față unor funcționari că vrea să scape de ei pentru că are nevoie de acele posturi pentru alte persoane.

CITEȘTE ȘI: Documente incendiare din Primăria Capitalei. PUZ-urile fantomă – Arhitectul șef Adrian Bold, în flagrant

Hărțuiți să plece de pe „moșia” lui Nicușor Dan

Edilul s-a erijat și în judecător, stabilind că angajații primăriei de care vrea să scape prin orice mijloace ar fi semnat documente ilegale, uitând că doar instanța judecătorească poate stabili asta.

Citește și Adevăruri scandaloase – Nicușor Dan, și primar și judecător!

De fapt, a fost doar un simplu motiv pentru a-i forța pe funcționari să plece, pentru a „completa” acele posturi cu persoane agreate. Unele dintre victimele primarului nu au rezistat presiunilor și au cedat, preferând să se transfere. În joc au mai intrat fostul arhitect șef al Capitalei, Adrian Bold, precum și actualul arhitect șef Matei Damian, un apropiat al lui Nicușor Dan. Unii dintre angajații supuși abuzurilor au înregistrat însă discuțiile cu Nicușor Dan, iar înregistrările au ajuns pe masa procurorilor anticorupție, care au deschis un dosar penal. De altfel, la mijlocul lunii iulie, procurorii DNA au făcut percheziții la Direcția de Urbanism. Oare ce căutau anchetatorii? Primarul Nicușor Dan știe, dar am mai aflat și noi…

CITEȘTE ȘI: Acte false la Primăria Capitalei. Primarul general Nicușor Dan, acuzat

„Judecătorul” Nicușor Dan

Ziarul Cetățeanul a obținut înregistrările audio care au ajuns și la DNA, din care reiese fără putință de tăgadă că primarul Nicușor Dan a abuzat de funcția sa pentru a determina pe angajați să-și cedeze posturile din primărie. Cu un cinism fără margini, Nicușor Dan îi cere Dianei Olteanu, fost director executiv al Direcției de Urbanism din Primăria Capitalei să plece imediat, fără să-i pese că femeia mai are puțin până la pensie: „Este problema dumneavoastră”.

De când bate culoarele instanțelor de judecată, încă de pe vremea când era activist și participa la sute de procese cu asociația sa „Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan a ajuns să se creadă judecător.

Cu de la sine putere, Nicușor Dan a stabilit că angajata primăriei a emis acte ilegale, uitând că sentințele sunt atributul judecătorilor adevărați. Când Diana Olteanu i-a atras atenția că și alți angajați care au fost îndepărtați abuziv din instituție au dat în judecată primăria și au câștigat, replica lui Nicușor Dan a lăsat-o perplexă: „Primăria nu a făcut actele bine”. Primarul i-a spus că se va ocupa personal de „acte” în cazul său.

CITEȘTE ȘI: Zeci de documente semnate ilegal la Primăria Capitalei

ÎNREGISTRARE Diana Olteanu, către Nicușor Dan: „Ce spuneți dumneavoastră trebuie dovedit în instanță”

Redăm în continuare dialogul halucinant dintre primarul Nicușor Dan și Diana Olteanu.

AUDIO

Nicușor Dan: Am făcut o analiză pe ce ați semnat dumneavoastră, și ca emitent, și ca arhitect șef, am găsit multe documentații ilegale și…

Diana Olteanu: Domnule primar general, dumneavoastră îl acceptați pe Bold, care a falsificat un PUG. Dar, pe mine mă executați. Pentru ce? Eu știu că sunt niște răzbunări aici. Ce spuneți dumneavoastră trebuie dovedit în instanță.

Nicușor Dan: În Comisia de disciplină, la Parchet, în instanță. Unde vreți dumneavostră.

Diana Olteanu: Nicio comisie de disciplină nu poate să se substituie unei instanțe de judecată. Pentru ce am fiu acuzată? Pentru că nu e nici zonă protejată, nici monument. E o parcelare nenorocită și nimic nu e penal în acea parcelare.

Nicușor Dan: În mod repetat, ați emis documentații ilegale. CUT mai mare decât trebuia, distanțe laterale mai mici decât trebuia…

Diana Olteanu: În primul rând, nu le-am emis eu. Le-a emis primăria generală, prin primar, secretar și arhitect șef. Unele sunt întocmite, altele nu sunt întocmite de mine.

Nicușor Dan: „Vreți să părăsiți instituția prin demisie sau transfer?”

Nicușor Dan: O singură întrebare am pentru dumneavoastră. Vreți să părăsiți instituția prin demisie sau transfer, sau nu? Ca să știu eu cum acționez mai departe…

Diana Olteanu: Știu că vreți postul ăsta, de asta m-ați transferat la Poliția Locală. Și acum știu că vă trebuie acordul meu pentru următorul transfer. Fără acordul meu nu se poate face nimic. O să-mi dau acordul de transfer. Știu că nu mă vreți.

Nicușor Dan: Da, desigur. Îmi doresc demisie sau transfer la altă instituție.

Diana Olteanu: Mai am 2 ani până la pensie. Cine credeți că mai mă transferă acum în altă instituție?

Nicușor Dan: Asta e ceva ce ține de dumneavoastră…

Diana Olteanu: Știți că domnul Bold a dat în judecată primăria și a câștigat după 5 ani. A stat acasă foarte bine și a primit salariu.

Nicușor Dan: Am văzut actele, nu le-au făcut bine.

Diana Olteanu: Și cine credeți că o să le facă acum bine?

Nicușor Dan: Eu.

Diana Olteanu: Cu cine?

Nicușor Dan: Singur, dacă e nevoie.

Diana Olteanu: Eu nu am nicio afiliație politică, sunt de atâția ani aici și nu am făcut politică. Altfel, nu rămâneam atâta.

Nicușor Dan: Ați semnat acte ilegale.

Diana Olteanu: Nu am semnat niciun act ilegal, pentru că știu să citesc actele și nu am semnat acte ilegale. Pentru ceea ce spuneți dumneavoastră puteți fi dat în judecată. Știți asta, da?  

Nicușor Dan: Dați-mă în judecată…

Diana Olteanu: Dacă doriți așa, îmi dau acordul, pentru că știu că nu se poate altfel… în continuare dincolo, la Poliția Locală. Nu mă vedeți… faceți ce vreți cu postul ăsta.

Nicușor Dan: Nu! Demisie sau transfer în altă parte, până la sfârșitul lunii.

ÎNREGISTRARE Nicușor Dan: „Am nevoie de postul dumneavoastră!”

La fel de halucinant este și dialogul lui Nicușor Dan cu un alt angajat al primăriei, Vlad Dumitrescu, expert principal la Direcția de Urbanism.

Primarul general îi spune pe față lui Dumitrescu că trebuie să plece din primărie, pentru că are nevoie de postul său. Pretextul, același ca și în cazul Dianei Olteanu. Ar fi semnat acte ilegale, este sentința „judecătorului” Nicușor Dan.

Angajatul cedează presiunilor și îi spune primarului că se va transfera, dar după ce își va termina concediul medical. Nicușor Dan insistă și îi spune să își întrerupă concediul și să plece odată din primărie, ca și cum ar fi moșia sa. Evident, asta poate constitui premiza instigării la fals, spun surse judiciare.

AUDIO

Nicușor Dan: Sunt vreo 20 constatate de ISC…

Vlad Dumitrescu: ISC-ul… până acum n-a venit niciun proces verbal să mă acuze pe mine personal. Au acuzat documentațiile. Documentațiile, după cum bine știți, nu sunt făcute de mine și semnate numai de mine. După mine au fost semnate…

Nicușor Dan: Dumneavoastră ați semnat documentația.

Vlad Dumitrescu: Dar nu le-am întocmit…

Nicușor Dan: Zeci, pe care le-am văzut eu cu ochii mei.

Vlad Dumitrescu: Da, dar la solicitarea șefilor le-am întocmit. Nu le-am întocmit că am fost eu ăla de rea credință să întocmesc. Eu n-am făcut decât să-mi fac raporturile de serviciu. Pur și simplu.

Nicușor Dan: Dumneavoastră ați semnat zeci de documentații ilegale pe răspunderea dumneavoastră ca întocmitor, pentru care aștept un gest de onoare din partea dumneavoastră.

Vlad Dumitrescu: Un gest de onoare însemnând ce, demisia?

Nicușor Dan: Da.

Vlad Dumitrescu: Nu pot, o să-mi iau transferul, am înțeles ce doriți, dacă aveți bunăvoința să-mi semnați transferul, cu mare drag o să o fac.

Nicușor Dan: Când?

Vlad Dumitrescu: Deocamdată sunt în recuperare medicală, chiar sunt bolnav. Dar cu promisiunea că o să plec. Numai cu o singură condiție, că de-aia nici nu pot să plec acum. Trebuie domnul director să-mi reevalueze evaluarea pentru că mi-a dat o notă foarte proastă în evaluare și eu nu pot să mă transfer cu evaluarea aceea.

Nicușor Dan: Asta e ceva ce nu ține de mine.

Vlad Dumitrescu: Păi da, știu, ține de dânsul și de domnul Bolt.

Nicușor Dan: Păi, dacă dumnealor au constatat zeci de documentații…

Vlad Dumitrescu: Nu, nu e de-asta. Eu anul trecut am făcut doar recepții, nu am făcut documentații. Am făcut și documentații pe care le-ați semnat dumneavoastră și vi le-ați asumat și dumneavoastră. Și au fost ok, nu a mai zis nimeni nimic. Am ținut și loc de șef serviciu o perioadă de timp, anul trecut. Deci, nu poate să zică că anul trecut n-am fost ce trebuie. Acum doi ani eram bun, acum un an nu mai sunt bun.

Nicușor Dan: Atunci v-a evaluat altcineva, acum doi ani.

Vlad Dumitrescu: Deci asta e singura condiție. Am înțeles, de plecat o să plec, nu mai stau.

Nicușor Dan: Când?

Vlad Dumitrescu: Deci eu mai am până la1iunie, dacă nu cumva intru în operație… apoi, m-am transferat. Nu mă mai întorc aici dacă ziceți că dumneavoastră considerați așa…

Nicușor Dan: Săptămâna asta…

Vlad Dumitrescu: Păi, n-am cum săptămâna asta. Credeți că te poți transfera de pe o zi pe alta? N-avem cum. Eu știu că dumneavoastră aveți nevoie probabil de postul meu, nu?

Nicușor Dan: Am nevoie de postul dumneavoastră, da, sigur.

Vlad Dumitrescu: De ce nu-i pensionați pe ăia care-s pensionați deja și ieri le-ați prelungit pensionările? Deci, am înțeles punctul dumneavoastră de vedere. O să iau măsurile care se impun și gata.

Nicușor Dan: Când?

Vlad Dumitrescu: Nu pot să vă zic exact când. Deci nu pot să vă zic „mâine”. Dacă vă zic „mâine” și după aia nu se întâmplă, o să ziceți că v-am mințit. Am înțeles, cât de curând posibil am făcut pasul.

Nicușor Dan: Săptămâna asta.

Vlad Dumitrescu: Nu pot să vă dau niciun răspuns. Eu până la 1 iunie sunt în medical oricum.

Nicușor Dan: Ieșiți din medical…

Vlad Dumitrescu: Nu pot să ies din medical când trebuie să mă duc să mă operez. Pot să ies din medical că vreau eu?

Nicușor Dan: Îi spuneți medicului de familie sau cui v-a dat concediul medical să vă întrerupă concediul medical, după care vă faceți transferul și gata.

Vlad Dumitrescu: Am înțeles, o să încerc să fac tot posibilul, dacă aveți graba asta cu mine, am înțeles.

Nicușor Dan: Graba asta o avem de șase săptămâni de când a început discuția asta.

Vlad Dumitrescu: A început cu șeful meu.

Nicușor Dan: Păi și mesajul pe care vi-l transmit e același.

Vlad Dumitrescu: Păi da, bun, dar încă sunt în medical, nu puteți să mă obligați să ies din medical ca să mă transfer. Deci n-am cum să fac treaba asta. Lăsați-mă să-mi termin medicalul și am ieșit. Nu pot să stau mult în medical, cât credeți că pot să stau?

Nicușor Dan: Păi stați de o lună jumate în medical.

Vlad Dumitrescu: Păi, de o lună jumate, cât pot să mai stau? Întreb și eu.

Nicușor Dan: Păi de unde să știu eu?

Vlad Dumitrescu: Păi nici eu nu pot să stau doi ani, stați liniștit, nici un an nici șase luni. Nu se poate sta în medical mai mult de 90 de zile.

Nicușor Dan: Mi-ați blocat un post.

Vlad Dumitrescu: Nu vi-l blochez, mai sunt alte posturi libere, v-am mai spus, aveți posturi. A plecat Stratulat, e liber postul.

Nicușor Dan: Da, o să-l scoatem la concurs.

Vlad Dumitrescu: Da, deci au plecat, nu cred că stați numai pe postul meu. Pentru ce? Că aveți 50 de documentații. N-aveți nimic pe numele meu. Eu vă înțeleg, am bunăvoința, v-am înțeles, nu vreau să mai stau nici eu, m-ați înțeles? Mă transfer, dar nu pot imediat de pe azi pe mâine. Nu pot săptămâna asta. Azi e marți, când să mă duc, joi?

Nicușor Dan: Da, joi…

Vlad Dumitrescu: V-am zis, aveți bunăvoința doar, atât am rugămintea la dumneavoastră, eventual vorbiți cu ei să modifice evaluarea, să-mi dea nota pe care o merit și să-mi aprobați transferul, atât.

Nicușor Dan: Veniți cu el și îl aprob.

Vlad Dumitrescu: Vin, 100%. 1000%.

Nicușor Dan: Când veniți?

Vlad Dumitrescu: Nu știu, o să vină doamna Drăgoi, nu o să vin eu.

Nicușor Dan: Să vină doamna Drăgoi, dar când?

Vlad Dumitrescu: Zilele astea.

Nicușor Dan: Bine, aștept.

Matei Damian și Adrian Bold, „uneltele” primarului Nicușor

După acest episod șocant, Vlad Dumitrescu a făcut plângere la DNA împotriva lui Nicușor Dan, cerând procurorilor anticorupție să investigheze abuzurile primarului general. Odată cu plângerea, Dumitrescu ar fi atașat și fișierul audio cu dovezile incriminatoare.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, Vlad Dumitrescu i-a acuzat și pe Adrian Bold (fostul arhitect șef) și Matei Damian (actualul arhitect șef) că au făcut presiuni inimaginabile asupra sa ca să plece din primărie. Ca să fie mai convingători, aceștia i-ar fi dat o notă foarte mică la evaluarea anuală, deși în anii anteriori Dumitrescu primise de fiecare dată notă maximă.

Mai mult, Vlad Dumitrescu le-ar fi spus procurorilor că, după dialogul cu primarul general, s-a întors în birou, dar ar fi fost dat afară cu forța de Matei Damian, apropiat al lui Nicușor Dan.

De ce a venit DNA la Nicușor Dan

Pe data de 11 iulie, DNA a făcut percheziții la Primăria Capitalei, speculându-se public că acestea ar fi vizat legalitatea documentelor semnate de Matei Damian în locul arhitectului șef de atunci, Adrian Bold. În realitate, spun sursele noastre, perchezițiile ar fi vizat atât plângerea penală făcută de Vlad Dumitrescu la adresa lui Nicușor Dan cât mai ales identificarea „bilețelelor galbene” atașate, se spune de Nicușor Dan, la documentații de urbanism pe care nu dorea să le soluționeze legal (prin aprobare sau respingere motivată).

Nicușor Dan ar fi preferat să rezolve problema documentațiilor de urbanism pe care nu le agrea, prin intermediul indicațiilor din „bilețelele galbene”. Altfel spus, respingea anumite lucrări, prin nelucrare – nu prin soluționare legală (repetăm, aprobare sau respingere motivată). Asta ar fi căutat și se spune că ar fi și găsit, procurorii anticorupție.

„Regretele” lui Bold

Acum, Adrian Bold probabil că regretă ce a făcut, pentru că, la scurt timp, primarul Nicușor Dan s-a debarasat și de el, înlocuindu-l cu apropiatul său, Matei Damian.

Și Bold acuză acum abuzurile primarului general: a fost dat afară în baza documentelor de control întocmite la ordinul fostului primar Sorin Oprescu, dar anulate în instanță, la vremea respectivă, în urma procesului deschis de arhitectul șef al Capitalei.

Asta cu toate că, după ce Nicușor Dan a ajuns primar, nu i s-a opus niciodată public. Astfel, Adrian Bold s-a lăsat târât în scandalul zonelor construite protejate. Planurile Urbanistice Zonale fantomă ale zonelor construite protejate, invocate de primarul Nicușor Dan în zeci procese pentru a bloca dezvoltarea Capitalei, au fost aprobate fără documentele legale, iar arhitectul șef Adrian Bold, cel care a dirijat operațiunea, le-a încălcat sistematic.

Ca să se răzbune, Adrian Bold a făcut și el o plângere la DNA, acuzându-l pe apropiatul primarului, Matei Damian, că ar fi semnat ilegal în numele său sute de documentații de urbanism.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.