Dosarul de furt de curent al „bucătarului lui Ceaușescu”, uitat în sertare la Parchetul Slatina. Se așteaptă prescripția?

Procurorii din Slatina îl protejează în continuare pe Constantin Bitu, un personaj străin marelui public, dar de notorietate pentru locuitorii micului oraș Scornicești, cunoscut drept fostul bucătar al familiei Ceaușescu. Acuzat de Distribuție Energie Oltenia de furt de energie electrică, Bitu se bucură de protecția anchetatorilor, care refuză de mai bine de doi ani să pună în aplicare o decizie a instanței, care îi obliga să refacă cercetarea penală în acest caz.

Ziarul Cetățeanul a încercat să afle de la Parchetul Slatina care este stadiul anchetei – dacă s-a refăcut cercetarea penală, dacă martorii au fost reaudiați etc, așa cum au cerut judecătorii. Au trecut doi ani în care trebuia să refacă ancheta, dar procurorii continuă să invoce că informațiile solicitate nu sunt de interes public.

CITEȘTE ȘI: Bucătarul lui Ceaușescu, protejat de Parchetul Slatina și Poliția Scornicești

Procurorii au făcut zid în jurul afaceristului Bitu

Cunoscut ca „Bucătarul lui Ceaușescu”, Constantin Bitu din Scornicești a fost acuzat de Distribuție Energie Oltenia SA că, prin firma Bitu Impex SRL la care este administrator, ar fi furat curent electric în valoare de circa 300.000 de lei, potrivit surselor noastre.

Dat pe mâna parchetului, Bitu a fost albit de procurori, care, la finalul anului 2020, au emis o Ordonanță de neîncepere a urmăririi penale împotriva afaceristului, confirmată de primul procuror al Parchetului . Distribuție Energie Oltenia s-a adresat Judecătoriei Slatina, acuzând „nelegalitatea și netemeinicia” manevrelor făcute de Parchetul Slatina pentru a-l scoate basma curată pe „bucătarul lui Ceaușescu”.

Iar în iulie 2021, pentru că totul era cusut cu ață albă, judecătorii au trântit ordonanțele anchetatorilor și i-au obligat să refacă cercetarea penală.

De mai bine de doi ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina „nu a reușit” să pună în aplicare decizia instanței.

Surse din apropierea cauzei nu exclud ca „greutățile” pe care le întâmpină oamenii legii în finalizarea anchetei penale pentru furt să se datoreze și prieteniei lui Constantin Bitu cu lider al liberalilor din județ, Liviu Voiculescu (de unde și-a anunțat demisia în urmă cu o săptămână) și cu comisarul Marian Scaete, șeful Poliției Scornicești.

CITEȘTE ȘI: Bucătarul lui Ceaușescu din Scornicești, în pericol. Amicul socrului lui Bănicioiu „a câștigat” atenția procurorilor

Cum fura curent „bucătarul lui Ceaușescu”. Contorul măsluit

În plângerea adresată instanței, reprezentanții Distribuție Energie Oltenia SA au descris cum l-au prins pe administratorul Bitu Impex SRL în timp ce fura curent.

„La locul de consum situat în localitatea Scornicești, sat Negreni, nr. 62 A, jud. Olt, ce aparține SC Bitu Impex S.R.L., s-a constatat faptul că grupul de măsură nu înregistrează întreaga cantitate de energie electrică consumată, identificându-se diferențe între mărimile măsurate cu aparatul din dotare față de mărimile afișate de contor. Au fost realizate măsurători de sarcină și tensiune, pe faza S s-a măsurat 4,2 A, iar contorul emitea un led de impuls în aproximativ 46 de secunde, iar pe faza T, s-a măsurat o intensitate dc 4,3 A, iar contorul emitea un led dc impuls în aproximativ 50 de secunde. în raport de acestea, a existat o suspiciune privind neînregistrarea în totalitate de către contor a energiei electrice, drept pentru care a fost înlocuit contorul în vederea transmiterii la un laborator autorizat pentru a fi supus verificării”, au consemnat judecătorii în motivarea sentinței, document obținut de ziariștii Cetățeanul. Cu alte cuvinte, contorul a fost măsluit, pentru a înregistra un consum mult mai mic.

Contorul a fost transmis pentru verificare, unde s-a constatat că lipsesc traductoarele de curent ale fazelor S și T, iar din cauza acestui fapt contorul a înregistrat o treime din valoarea reală a consumului în condițiile de consum echilibrat pe toate fazele, a arătat furnizorul de curent, care a explicat că „s-a executat și folosit o instalație clandestină, racordată direct la rețea, în scopul neînregistrării consumului de energie electrică”.

CITEȘTE ȘI: Socrul fostului ministru Bănicioiu, legături periculoase cu fantomele lui Ceaușescu de la Scornicești

„Șmecherie” de parchet: fapta lui Bitu, trecută la o altă încadrare juridică

Instanța a observat că organele de urmărire penală au recalificat fapta sesizată, pentru ca Bitu să scape de acuzații. Astfel, de la „Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice”,  fapta a fost încadrată doar la „Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare”.

Procurorii nici măcar nu s-au sinchisit să motiveze clasarea dosarului, motiv pentru care judecătorii i-au pus la punct.

În procedura plângerii împotriva soluțiilor dispuse de procuror, judecătorul de cameră preliminară este chemat să verifice legalitatea și temeinicia soluției de clasare. Or, cât timp soluția dispusă de procuror este nemotivată corespunzător, judecătorul nu poate efectua mai departe verificarea legalității și temeiniciei soluției dispuse.

Nu se poate transfera în sarcina judecătorului obligația de a motiva o soluție, întrucât procedând de această manieră ar fi suprimat rolul organelor de urmărire penală și o eventuală soluție a acestora ar fi pur formală”, se arată în decizia instanței, prin care cele două ordonanțe de clasare au fost desființate, iar cauza a fost întoarsă la procurori pentru completarea urmării penale.

Ce i-au obligat judecătorii pe procurori

Instanța a dispus ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina să efectueze următoarele activități:

-cercetarea infracțiunii de deteriorare, modificare fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice;

-identificarea tuturor persoanele care foloseau efectiv locul de consum situat în localitatea Scornicești, sat Negreni, nr. 62 A și se va proceda la audierea acestora;

-reaudierea martorilor, identificarea tuturor martorilor și audierea acestora având în vedere elementele constitutive ale infracțiunilor reclamate, dar și toate împrejurările în care au fost sau puteau fi săvârșite faptele;

-administrarea, prin coroborare cu aspectele sesizate, a fotografiilor făcute de către reprezentanții furnizorului de energie electrică și a înscrisurilor depuse de persoana vătămată la dosarul cauzei;

-efectuarea unei expertize în specialitatea electroenergetică, pentru a determina valoarea prejudiciului cauzat raportat la activitatea infracțională descrisă;

-administrarea dc către organele de urmărire penală a oricăror alte probe care pot conduce Ia aflarea adevărului și justa soluționare a cauzei.

Vi se pare, stimați cititori, că sunt necesari mai bine de doi ani pentru aplicarea măsurilor de mai sus, dispuse de o instanță de judecată?

„Omerta” de la Parchetul Slatina

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina țin totul sub preș. Au refuzat să explice de ce după mai bine de doi ani nu a refăcut cercetarea penală în cazul lui Constantin Bitu, așa cum i-au obligat judecătorii.

După ce i-au sfidat pe judecători, anchetatorii au dat cu tifla și presei. Parchetul a refuzat să dea explicații, invocând că informațiile solicitate nu sunt de interes public. Or, aceste informații ar fi trebuit să fie demult publice, dacă și-ar fi făcut treaba și ar fi dat o soluție în doi ani.

Reprezentanții Distribuție Energie Oltenia așteaptă de doi ani ca procurorii să-și facă treaba și nu exclud o nouă acțiune în instanță dacă Parchetul îl va spăla din nou pe „bucătarul lui Ceaușescu”.  

„Distribuție Energie Oltenia confirmă faptul că a depus o plângere penală în dosarul nr. 3701/P/2020 aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, fiind transmis procurorului de Judecătoria Slatina pentru completarea urmăririi penale în urma admiterii plângerii operatorului formulată împotriva rezoluției de clasare, ce a făcut obiectul dosarului nr. 5605/311/2021. (…) În ce privește contestarea unei eventuale soluții de clasare, urmează a se aprecia în funcție de soluția dispusă la terminarea urmăririi penale și motivele care au stat la baza pronunțării acesteia, au precizat oficialii Distribuție Energie Oltenia, la solicitarea de presă transmisă de jurnaliștii de la Cetățeanul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.