Bucătarul lui Ceaușescu din Scornicești, în pericol. Amicul socrului lui Bănicioiu „a câștigat” atenția procurorilor

Bănicioiu
Ioan Prioteasa și ginerele Nicolae Bănicioiu FOTO Facebook

O tranzacție imobiliară cu iz penal l-ar putea aduce în fața procurorilor pe fostul bucătar al lui Ceaușescu, din Scornicești. Personaj controversat, apropiat al lumii interlope, Constantin Bitu este prieten la cataramă cu socrul lui Nicu Bănicioiu, fostul primar al Scorniceștiului, Ioan Prioteasa.

Și ex-primarul Scorniceștiului Ioan Prioteasa a fost dat pe mâna procurorilor. În cazul său, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele de urmărire penală, pentru incompatibilitate și conflict de interese.

CITEȘTE ȘI Socrul lui Bănicioiu, relația cu Bercea Mondial și Securitatea lui Ceaușescu

Tic-tac, tic-tac. Intră pe fir procurorii

Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că fostul bucătar al lui Ceaușescu și-a derulat afacerile și tranzacțiile dubioase prin intermediul notăriței interlopului Bercea Mondial, din Slatina.

O tranzacție imobiliară cu conotații penale, parafată de notărița Ruscu Rodica, este în atenția procurorilor, suspiciunile fiind de spălare de bani, au dezvăluit pentru Cetățeanul surse apropiate fostului primar al Scorniceștiului.

În 2008, în calitate de administrator și asociat unic al firmei Bitu Impex SRL, Constantin Bitu i-a vândut soției sale imobilul firmei, o vilă nesimțită cu 3 etaje și o suprafață de 1000 de metri pătrați, cu doar 10.000 de lei (2.700 de euro, la cursul valutar de la acea vreme)!!!

Vila fusese construită de societate în 2007, la Negreni, în apropiere de Scornicești, în același timp cu o pensiune ridicată de Constantin Bitu la Olănești cu fonduri europene.

Administratorul Constantin Bitu a vândut cu 10.000 de lei familiei sale o vilă de 1.000 mp, pe care a ipotecat-o apoi pentru 250.000 de lei

Terenul de la Negreni pe care se află vila fusese cumpărat de la patronul Bitu Impex SRL de la propria familie, tranzacția fiind nășită tot de notărița interlopului Bercea Mondial, cumătrul lui Mircea Băsescu.

Rămâne tot ca procurorii să deslușească dacă materialele de construcție pentru cele două imobile erau decontate prin fonduri europene, pentru a stabili dacă viloiul din Negreni este uzufructul unei fraude.

Afacere penală

Revenind la tranzacție, pe notărița lui Bercea Mondial nu a interesat-o nici prețul ridicol de mic, nici faptul că Bitu și-a vândut imobilul lui însuși (bunurile obținute în timpul căsătoriei sunt comune).

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 231/25.02.2008 la BNP Ruscu Rodica, societatea Bitu Impex SRL prin asociat unic Bitu Constantin a vândut lui Bitu Cristiana imobilul compus din teren intravilan în suprafață de 2.226 mp și o „construcție C1 – vilă turism rural S+P+E+M”, în suprafață construită la sol de 224,50 mp.

Conform art. 1307 din vechiul Cod Civil (în vigoare în 2008, anul tranzacției imobiliare), vânzarea între soți era interzisă și, totodată, bunurile dobândite în timpul căsătoriei erau bunuri comune, spun surse juridice.

Totodată, Drepturile familiei statua că, în principiu, contribuția fiecăruia dintre soți la dobândirea bunurilor comune este de 50%.

Astfel, prin cumpărarea de către Bitu Cristiana a imobilului, soțul său a dobândit cota de ½ din proprietatea cumpărată.

Prețul vânzării imobilului format din teren intravilan în suprafață de 2.226 mp și construcția C1 stipulat în contractul de vânzare-cumpărare, a fost de 10.000 lei.

Conform Autorizației de construire nr. 37/11.07.2000 valoarea la care a fost estimată lucrarea de construire a fost de 673.200.000 lei vechi.

Potrivit prevederilor legale privind impozitele și taxele locale, valoarea declarată nu va putea fi mai mică decât valoarea determinată. La realizarea recepției lucrărilor se realizează o actualizare a taxei de autorizare în funcție de costurile reale sau cele direct consumate.

Or, așa cum reiese din contract, părțile contractante au declarat că au luat la cunoștință de dispozițiile Legii nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală și, totodată, au declarat că prețul din contract este cel real, chiar dacă acesta este infinit mai mic decât valoarea estimată a construcției, la care se adaugă și valoarea terenului.

O spălare de bani cât viloiul din Negreni

Două luni mai târziu după manevra de la notărița lui Bercea, Constantin Bitu s-a dat singur de gol, când a luat un credit de la CEC, pe care l-a garantat cu imobilul, evaluat acum la 250.000 de lei, adică de 25 de ori mai mult decât suma trecută în contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu soția sa. Un caz simplu de verificat pentru Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor!

Demn de menționat este că și contractul de ipotecă nr. 707, din 07/04/2008, a fost încheiat tot de notărița lui Bercea Mondial.

Bănicioiu

Ginerele Bănicioiu și cumătrul Bitu

Conexiunile lui Constantin Bitu duc până la ginerele amicului său Ioan Prioteasa, fostul ministru al Sănătății, Nicu Bănicioiu. Nepotul acestuia, Octavian Bitu, este omul de casă al fostului demnitar. Director al Complexului Sportiv Naţional – Sala Polivalentă din Bucureşti, Octavian a fost condamnat în 2016 la 3 ani de închisoare cu executare, pentru șantaj și luare de mită.

Relația dintre Nicu Bănicioiu și nepotul Bitu nu a fost perturbată de aceste „nimicuri”, ba chiar s-a strâns. Potrivit surselor noastre, fostul ministru și soția sa i-au nășit lui Octavian Bitu unul dintre copii. Și unchiul s-a aflat în siajul lui Bănicioiu. La alegerile locale din 2020, Constantin Bitu a candidat la consilieri locali, la Scornicești, pe listele Pro România – partidul înființat de ex-ministrul Sănătății.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.