Socrul fostului ministru Bănicioiu, legături periculoase cu fantomele lui Ceaușescu de la Scornicești

Bănicioiu

Socrul fostului ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, Ioan Prioteasa, ex-primar al orașului Scornicești, și-a asociat numele cu un personaj extrem de controversat, apropiat al lumii interlope.

Acțiunea se desfășoară după un scenariu de film american, cu toate ingredientele cunoscute: clanuri mafiote, șantaj, oameni politici, magistrați corupți, sume mari de bani etc.

Actorii principali sunt însă cei care întregesc suspansul și asta pentru că, aparent neînsemnate, legăturile politice pe care le au îi fac sa devină relevanți în poveste.

Un afacerist dubios…

Să începem cu numărul 1, Constantin Bitu, un personaj necunoscut marelui public, dar de notorietate pentru locuitorii micului oraș Scornicești, altfel locul de baștină al familiei Ceaușescu.

Bitu, un afacerist dubios, este cunoscut drept un personaj violent, cu mai multe acuzații cu iz penal, care i-au însoțit afacerile. El se prezintă drept fostul bucătar al familiei Ceaușescu, dar trecutul său este învăluit în multe umbre, despre care localnicii vorbesc cu teamă.

Cei care îl cunosc, spun despre Bitu că este conflictual, ceea ce s-a răsfrânt și asupra afacerilor sale, care nu i-au mers deloc bine. Sursele noastre povestesc despre încercarea sa de a face turism în stațiunea Olănești, jud Vâlcea. În anul 2007, a construit aici o pensiune, beneficiind de fonduri de preaderare europene, însă cei din Scornicești spun că, în același timp și în Negreni, Olt, creștea văzând cu ochii o „căsuță” de aproape 1.000 de metri pătrați, cu 4 nivele.

Rămâne ca procurorii să deslușească dacă materialele de construcție pentru cele două imobile erau decontate prin fonduri europene, pentru a stabili dacă viloiul din Negreni este uzufructul unei fraude.

De altfel, după ce a terminat de construit imobilul din Olt, societatea gestionată de Bitu, proprietara vilei, l-a scos din patrimoniu și l-a vândut, pe nimic, familiei Bitu.

În Vâlcea, afaceristul a abandonat rapid proiectul turistic, după ce ar fi intrat în conflict cu asociațiile turistice din zonă, spun sursele noastre. Pensiunea pare a fi abandonată acum, dar Bitu a rămas măcar cu vila de la Negreni, de 900 mp!!!, cu mult peste nivelul său financiar (declarat), spun cei care îl cunosc.

Socrul lui Bănicioiu, cot la cot cu Bitu pe listele Pro România

Trimis recent în judecată de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru conflict de interese, fostul primar din Scornicești, Ioan Prioteasa, este un apropiat al afaceristului Constantin Bitu.

În 2016, Ioan Prioteasa a câștigat fotoliul de primar al Scorniceștiului, din partea Partidului Național Liberal. În 2020, Prioteasa a candidat alături de amicul său Bitu pe listele Pro România, partidul înființat de ginerele Nicolae Bănicioiu și Victor Ponta. Prioteasa a candidat la funcția de primar, iar Bitu a fost pus pe lista de consilieri locali propusă de Pro România. Ambii au eșuat lamentabil, alegerile fiind câștigate de liberali.

Sursele noastre spun că, în 2020, socrul lui Bănicioiu nu a părăsit din proprie inițiativă PNL, partidul aflat pe val la acea vreme, ci a fost mazilit, din cauza atitudinii sale de „vechil pe plantație”. Așa că Prioteasa și-a făcut bagajele și, împreună cu amicul Bitu, a trecut în tabăra Pro România.

Nicu Bănicioiu, ginerele bun la toate

Așadar, socrul a fugit repede la ginerele său, unul dintre cei mai importanți lideri politici ai PSD între anii 2012-2016.

Este de notorietate că, în calitate de ministru al Sănătății în Guvernul Ponta, Bănicioiu a controlat toate numirile făcute de PSD în direcțiile de sănătate publică județene. Practic, este de necontestat influența pe care Bănicioiu, acum trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, o avea asupra majorității decidenților din sănătatea publică din România.

Revenind la Constantin Bitu, nu putem să nu amintim clanurile interlope din Olt. Astfel, o legătură a afaceristului cu aceste clanuri este Mihai Ionuț Toartă, avocatul interlopului Bercea Mondial – un personaj care a beneficiat de multe decizii „miraculoase” ale instanțelor oltene, aproape toate dosarele deschise acestuia pentru o multitudine de fapte penale fiind încheiate cu achitare sau pedepse nesemnificative, grație iscusinței avocatului său.

Astfel, cu spatele asigurat la nivelul autorităților județene, prin Nicu Banicioiu via Ion Prioteasa, Bitu a îndemnat câțiva localnici să declanșeze o serie de procese împotriva fermei de porci din Scornicești, care a aparținut în trecut omului de afaceri Constantin Spak, pentru a o obliga să-și mute activitatea din Negreni. În 2011, Spak s-a sinucis din cauza datoriilor pe care le avea la cămătarii locali.

Despre manevrele făcute de Consiliul Local Scornicești, în mandatul de primar al lui Ioan Prioteasa, pentru ca ferma de porci să să pice exact în zona de protecție sanitară – pentru a se încerca blocarea activității acesteia, vom reveni într-un articol viitor.

Ca și în dosarele lui Bercea, Mihai Ionut Toartă, avocatul lui Constantin Bitu acum, a obținut în instanță mai multe decizii notabile. De remarcat că Bitu a beneficiat și de serviciile notăriței lui Bercea Mondial, la care interlopul își făcea tranzacțiile imobiliare dubioase, tranzacții care au făcut obiectul unor dosare penale.

Constantin Bitu, avere de invidiat

Un alt lucru interesant cu privire la Constantin Bitu și care ar putea intra în vizorul organelor de anchetă, este averea acestuia. Numai în 2017, Bitu a făcut mai multe achiziții imobiliare:

  • Teren agricol cu o suprafață de 8.35 ha
  • Teren forestier cu o suprafață de 1 ha
  • Casă de locuit în Negreni, Olt
  • Două spații comerciale în Negreni, Olt

În declarația de avere depusă de Bitu în anul 2020, atunci când a candidat fără succes la funcția de consilier local, acesta are menționate doar venituri din pensie – 25.800 de lei anual și aproximativ 10.000 de lei, din venituri agricole, care nu pot justifica singure bunăstarea sa.

Bănicioiu

Sursele noastre bine informate spun că mișcările lui Constantin Bitu, fostul primar Prioteasa, Toartă și clanul Bercea, susținute de deciziile interesante ale magistraților olteni, au intrat în atenția autorităților judiciare de la București.

Mai multe detalii interesante în legătură cu acest subiect, în articolele următoare.

Socrul lui Bănicioiu, dat pe mâna procurorilor de ANI

Pe 28 decembrie 2021, Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 26 aleși locali.

Printre aleșii locali pentru care ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se numără și fostul primar PNL, PSD, Pro România al orașului Scornicești, Ioan Prioteasa.

În comunicatul ANI se menționa că „Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către PRIOTEASA IOAN a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât, a semnat o serie de documente cu privire la societatea comercială în cadrul căreia soția acestuia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, creând astfel un avantaj patrimonial pentru societate în sumă de 19.480 Lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here