DOCUMENT Politica ucide la Colegiul Național Gheorghe Șincai

Gheorghe Șincai

Tragedia de la Colectiv nu i-a învățat nimic pe ministrul Sorin Cîmpeanu, primarul general Nicușor Dan și nici pe directorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, din București.

Au ieșit chiar și în stradă și au acuzat că în spatele deciziei administrației locale de a consolida clădirea colegiului Gheorghe Șincai și de a o face sigură împotriva incendiilor se află de fapt interese ascunse.

Mai grav, Nicușor Dan și ministrul educației au pus chiar la îndoială expertiza care arată că imobilul de patrimoniu, a cărui construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II. Despre riscul unui incendiu, posibil oricând în clădirea în care învață peste 1000 de elevi nu au spus un cuvânt. Doar s-au mulțumit ca, într-o acțiune ieftină de imagine, să vină în „pelerinaj” la Șincai, asigurând că nimeni nu se va atinge de clădirea școlii. Cine va plăti în cazul unui dezastru?

Gheorghe Șincai
Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, manevră politică de imagine la Colegiul Șincai

CITEȘTE ȘI Scandal la Șincai. UPDATE. Acuzații de prețuri umflate plătite de colegiu la parchet, mobilier și bureți

Director Șincai, în 2015: „… foarte șubred, are instalații electrice vechi și nu are autorizaţie de securitate la incendiu

Ce nu au spus nici profesorii, nici politicienii care le-au ținut isonul este că tocmai conducerea școlii ceruse oficial în repetate rânduri Primăriei Sectorului 4 să reabiliteze clădirea, culmea, avertizând că tragedia de la Colectiv se poate repeta oricând la Colegiul Șincai.

Gheorghe Șincai

La 11 noiembrie 2015, la doar 10 zile de la incendiul din Colectiv, soldat cu moartea a 64 de persoane, directoarea liceului de la acea vreme, Silvia Mușătoiu, acuza administrația că nu face nimic. Directoarea arăta că imobilul, în care învață peste 1.000 de copii, este foarte șubred, are instalații electrice vechi și nu are autorizaţie de securitate la incendiu, riscând oricând să se repete tragedia de la Colectiv.

„Pasarea responsabilităților de securitate la incendiu către unitățile școlare, în condițiile în care Direcția de Învățământ și Tineret Sector 4 este administratorul clădirii, este un act de ignorare a responsabilităților proprii și a pericolelor iminente din activitatea unităților de învățământ. Faptul că alocați bani școlilor pentru a întreprinde diverse acțiuni în locul instituției dvs., responsabilă pentru aceste aspecte, nu vă exonerează de răspundere. Adresele noastre privind starea deteriorată a clădirii C.N. Gh. Șincai (acoperiș, instalație electrică subdimensionată, pod impropriu cu risc de prăbușire, ignifugare etc.) nu au primit nici acum un răspuns din partea instituției dvs. și nici nu s-a întreprins vreun demers de remediere. Cu regretul imens al pierderii a 31 de vieți până în acest moment (în incendiul de la Colectiv n.r.), din motivul pasării responsabilității dintr-o parte în alta și acoperirii oricărei vinovății prin hârtii precum adresa dvs, așteptăm comportamentul instituțional responsabil al Direcției de Învățământ și Tineret Sector 4, implora directoarea Silvia Mușătoiu ajutor din partea Primăriei pentru consolidarea clădirii.

Gheorghe Șincai

CITEȘTE ȘI Megascandal la Colegiul Gheorghe Șincai. Ecaterina Andronescu vine să medieze conflictul cu Primăria

Arhitecții proiectului: „Lucrările nu pot fi executate decât cu mutarea elevilor…”

Primăria Sectorului 4 a obținut finanțare și a demarat procedurile pentru reabilitarea clădirii, în vederea obținerii autorizaţiei de securitate la incendiu. După de au fost obținute certificatul de urbanism și toate avizele necesare proiectului de consolidare, primăria a eliberat autorizație de construire și a încheiat un contract cu o asociere formată din trei companii de construcții.

„Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii autorizației de securitate la incendiu, respectiv autorizație de funționare pentru unitatea de învățământ Colegiul Național Gheorghe Șincai”, se arată în autorizația de construire nr. 501 din 21 septembrie 2020.

Iar pentru siguranța copiilor s-a decis ca, pe perioada executării lucrărilor, activitatea școlii să fie mutată în alte clădiri. Relocarea nu a fost decisă de capul lui de către primarul Băluță, acuzat acum de jocuri ascunse, ci propusă de arhitecții care s-au ocupat de proiect.

Gheorghe Șincai

„Întrucât lucrările de consolidare prevăzute cuprind un volum iportant, constând în săpături, desfaceri, sprijinir, transport materiale (armătură, beton, etc.), operații care implică respectarea unor măsuri de protecția muncii, aceste lucrări nu pot fi executate decât cu mutarea elevilor și a personalului didactic din colegiu, pentru eliberarea spațiilor de lucru și evitarea producerii unor accidente, avertizau arhitecții de la Bau Stark.

Director Șincai, în 2020: „Asigurăm Sectorul 4 de recunoștința noastră…”

Demarea proiectului de reabilitare a făcut-o pe directoarea Colegiului, care i-a succedat în funcție Silviei Mușătoiu, să mulțumească Primăriei că, în sfârșit, clădirea școlii va fi consolidată.

„Urmare a adresei dumneavoastră (….), vă asigurăm de recunoștința noastră pentru grija pe care Sectorul 4 în colaborare cu Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4 în intenția de a reabilita, consolida și moderniza clădirea Colegiului Național Gheorghe Șincai. Vom convoca Consiliul de Administrație al colegiului (n.r. cacofonia nu ne aparține) în cel mai scurt timp posibil pentru a aduce în discuție cele expuse de dumneavoastră”, preciza directoarea Colegiului Șincai, Contesina Maria Rusu, în corespondența cu Primăria Sectorului 4, din august 2020.

Gheorghe Șincai

Numai că, la scurtă vreme, conducerii școlii s-a sucit, considerând că lucrările de consolidare mai pot aștepta.

„În urma discuțiilor purtate, Consiliul de Administrație al Colegiului Național Gheorghe Șincai consideră că nu este momentul potrivit pentru a avea loc aceasrtă relocare, inform sec conducerea liceului.

Gheorghe Șincai

Nicușor Dan s-a substituit, din nou, judecătorilor

Scandalul s-a declanșat în februarie 2020, în plină pandemie, când profesorii au refuzat categoric relocarea activității, punând astfel în pericol elevii. Or, ce perioadă de relocare era mai bună decât acum când cursurile se desfășoară online?

Proaspătul primar general Nicușor Dan a intervenit abuziv, blocând proiectul de reabilitare inițiat de Primăria Sectorului 4. El a emis un act de suspendare a autorizației de construire, invocând motive închipuite.

Cel mai grav este însă că primarul Nicușor Dan s-a substituit organelor judecătorești. Autorizațiile de construire au în spate avize legale, iar constatarea unei eventuale nelegalități este sarcina exclusiv a judecătorilor (pe care Nicușor Dan nu i-a sesizat).

Gheorghe Șincai

Atât de puternic pare că se simtă primarul general că nu a mai avut nevoie nici de semnătura secretarului general al Municipiului București, cel care „avizează proiectele de hotărâri şi contrasemnează pentru legalitate dispoziţiile primarului” (Codul Administrativ, art 243).

CITEȘTE ȘI Adevăruri scandaloase – Nicușor Dan, și primar și judecător!

CITEȘTE ȘI Adevăruri scandaloase – Primarul Nicușor Dan, falsuri în instanțele judecătorești

Expertiză: Risc seismic major la Colegiul Gheorghe Șincai

Înainte de a demara proiectul de consolidare, Primăria Sectorului 4 a dispus un raport de evaluare seismică, pentru a stabili cât de gravă este situația clădirii Colegiului Șincai și, în consecință, cum vor fi făcute lucrările de reabilitare.

Concluzia experților a fost clară: imobilul Colegiului Șincai prezint un risc seismic major.

„În luarea deciziei de încadrare în clase de risc seismic, expertul a avut în vedere zona seismică în care este amplasată construcția, precum și alte criterii privind alcătuirea construcției, comportarea în exploatare și la acțiuni seismice. (…) Din punct de vedere al riscului seismic, în sensul efectelor probabile ale unor cutremure caracteristice amplasamentului, asupra construcției existente analizate în acest caz expertul încadrează corpurile A, B și D ale Colegiului Național Gheorghe Șincai în clasa de risc seismic Rs II corespunzând construcțiilor care sub efectul cutremului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, au concluzionat specialiștii care au făcut expertiza.

Gheorghe Șincai

Cum au fost manipulați profesorii și elevii de la Gheorghe Șincai

Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții pentru a se opri relocarea solicitată de Primăria Sectorului 4.

Atât părinții, cât și profesorii au pus la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Colegiul Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și a acuzat Primăria Sectorului 4 de lipsă de transparență.

Mai mult, în ianuarie 2021, profesorii au trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, acuzând „un atac, o luare cu asalt” din partea primăriei.

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, au arătat în scrisoarea deschisă cei 26 de profesori semnatari, uitând cât de speriți erau, în urmă cu cinci ani de riscurile unui cutremur sau, mai rău, al unui incendiu în timpul orelor de școală.

scandal la Șincai

Ulterior, aceeași profesoară Silvia Mușătoiu (foto), care în urmă cu 5 ani avertiza asupra pericolului, surprindea cu o declarație în care nu mai era de acord cu relocarea pentru a permite reabilitarea școlii:

„Așteptăm ca instituțiile care trebuie să se ocupe de această chestiune chiar să se ocupe, adică să își destupe urechile și să înceapă să verifice aplicarea legii de către cei care decid să ne mute fără să dovedească până acum că este chiar necesară această mutare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.