Scandal la Șincai. UPDATE. Acuzații de prețuri umflate plătite de colegiu la parchet, mobilier și bureți

scandal la Șincai

UPDATE Directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, Silvia Mușătoiu, este în război deschis cu autoritățile locale, nemulțumită că trebuie să ceară acordul Primăriei pentru cheltuielile pe care vor să le facă din banii publici, alocați de Consiliul Local al Sectorului 4.

Asupra achizițiilor făcute de unitatea de învățământ dcnews.ro afirmă că planează suspiciuni în legătură cu prețuri umflate practicate de unii furnizori de casă. Este vorba de achizițiile de bănci pentru elevi, parchet sau chiar bureți magnetici de șters tabla.

Acuzațiile vizează și sumele exagerate decontate pentru „întreținerea dulapurilor”, abonamente la baze de date cu legi și servicii care ar intra în competența unora dintre angajații liceului.

Scandal la Șincai pe achiziții

Potrivit portalului dcnews.ro, în 2018, Colegiul Șincai ar fi plătit 662 de lei pentru un pupitru cu scaun, în timp ce același model de mobilier ar fi putut fi achiziționat cu doar 350 de lei, iar pentru un burete magnetic de șters tabla a dat 11 lei, fără TVA, în loc de 5 lei, cât ar fi costat dacă cei care s-au ocupat de achiziție ar fi dat o simplă căutare pe internet.

În plus, pentru un metru pătrat de parchet laminat, școala ar fi achitat 60 de lei, în loc de 30 de lei, cât este media pieței pentru același produs și totodată, media prețurilor prinse în contractele-cadru ale Primăriei Sectorului 4, contracte pe care directorul Colegiului Gheorghe Șincai le critică acum.

Directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, Silvia Mușătoiu, nu a putut fi contactată pentru a-și spune punctul de vedere.

Megascandalul de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost relatat pe larg de AICI de ziarul „Cetățeanul” .

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, va încerca să medieze conflictul generat de refuzul Silviei Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai din Sectorul 4 al Capitalei, de a semna contractul de management cu Primăria sectorului 4.

Ecaterina Andronescu a programat vizita la Colegiul Șincai pentru vineri, 8 februarie la ora 15,00, după ce, inițial, declarase că are de gând să-i invite la minister pe directoare și pe primar, pentru a aplana conflictul, potrivit portalului Edupedu.ro.

Motivele scandalului de la Colegiul Gheorghe Șincai

Directorul Silvia Mușătoiu refuză de aproape doi ani să semneze contractul de management cu primarul Daniel Băluță, motivând că acesta ar conține clauze suplimentare față de forma standard de contract aprobată prin ordin de ministru. Mușătoiu a afirmat că este dispusă să semneze contractul standard, în forma aprobată de Ministerul Educației prin Ordinul 3969/2017, fără clauzele adăugate de Primărie.

Modificările aduse de Primăria Sectorului 4, invocate de Silvia Muşătoiu, sunt următoarele:

  • achiziţiile publice vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primăriei Sectorului 4;
  • directorul trebuie să transmită semestrial sau, după caz, ori de câte ori este nevoie, situaţia cheltuielor efectuate la nivelul unităţii de învăţământ, conform solicitărilor Directorului Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului;
  • directorul trebuie să pună la dispoziţia organelor de control din cadrul aparatului de specialitate al Primarului orice document solicitat şi să asigure accesul acestora în instituţie în vederea efectuării controlului.

Modelul de contract de management care conține clauzele de mai sus a fost aprobat pe 5 decembrie 2018, în ședința Consiliului Local al Sectorului 4.

Directorul Silvia Mușătoiu a refuzat însă să contractul de management în această formă, iar  Inspectoratul Școlar al Municipiului București i-a trimis directorului o adresă prin care a avertizat că liceul ar putea pierde orice formă de finanțare dacă nu va semna contractul în forma aprobată de consilierii locali ai sectorului 4. Au fost chiar două adrese, susține Silvia Mușătoiu, „una semnată doar de Inspectorul Școlar General, alta semnată și de Inspectorul pentru management de la Sectorul 4, prin care mi se pune în vedere semnarea «de urgență» a respectivului contract, pentru că altfel Consiliul Local Sector 4 nu va putea aloca «finanțarea de bază și cea complementară»”.

Profesorii au amenințat cu greva dacă nu încetează presiunile

Gheorghe Șincai
Colegiul Național „Gheorghe Șincai”

Urmare a acestor adrese, părinții elevilor și profesorii care predau la Șincai au anunțat că se solidarizează cu directorul Silvia Mușătoiu, amenințând chiar că vor intra în grevă „dacă Primăria și Inspectoratul nu vor înceta presiunile”.

Noi, profesorii Colegiului Național «Gheorghe Șincai» din București, nu putem rămâne «cu ochii larg închiși» în fața nedreptății și nu putem, prin natura profesiei noastre și prin felul nostru de a fi, să ne abatem de la principii sănătoase. Avem convingerea că lucrurile se pot rezolva în spiritul legii. Declarăm prin prezenta că ii acordăm toată susținerea noastră doamnei director Silvia Mușătoiu. În cazul demisiei domniei sale, refuzăm să ne desfășurăm activitatea sub conducerea unui alt director si vom declanșa grevă generală. Directorul nostru a obținut nota 10 la examenul pentru ocuparea acestui post, este un om competent, neșantajabil, profesionist, un profesor cu dragoste și cu grijă față de școală”, se arată în memoriul profesorilor de la Colegiul Național Gheorghe Șincai.

Federația Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret” a cerut și ea oprirea presiunilor la adresa Colegiului Gheorghe Șincai și a directoarei.

Ecaterina Andronescu asigură că liceul va fi finanțat

Ministrul Ecaterina Andronescu spune că a încercat să medieze conflictul: „Am vorbit aseară (28 ianuarie – n.r.) cu primarul și m-a asigurat că liceul va fi finanțat, nu vor fi probleme din acest punct de vedere. E foarte rău dacă inspectoratul școlar a amenințat școala cu retragerea finanțării, pentru că finanțarea ține de primărie. Doamna director nu a semnat contractul nici anul trecut și n-a avut probleme cu finanțarea, deci am încredere că nu vor fi probleme nici anul acesta, chiar dacă ea nu semnează”, a declarat ministrul Andronescu pentru Recorder.

Afirmația a fost susținută și de Daniel Băluță, primarul Sectorului 4. „Conform Legii 1/2011, finanțarea unităților de învățământ se face în baza contractului de management. Noi avem 59 de ordonatori de credite în Sectorul 4, deci 59 de contracte. 58 de contracte au fost semnate. În ultimii doi ani, am făcut această finanțare fără a avea un contract de management semnat cu Liceul Gheorghe Șincai și în acest timp nu a fost niciodată niciun fel de problemă, am decontat toate facturile că nimeni nu este de acord să nu asigure finanțarea pentru copii și pentru nevoile pe care le are unitatea de învățământ”, a spus Daniel Băluţă, citat de Hotnews.

Primăria
În 2017, președintele Iohannis a deschis aanul școlar, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, alături de directorul Silvia Mușatoiu și de primarul Daniel Băluță. Acum la liceu este așteptat ministrul educației să medieze conflictul dintre ultimii doi.

Directorul Silvia Mușătoiu a spus însă că s-ar ocoli, inclusiv de către ministru, esența problemei: „Contractul de management administrativ-financiar a fost defect și anul trecut, chiar și acum doi ani, și a funcționat, chiar dacă un director nu l-a semnat (…) văd că nici Inspectoratul Școlar și nici ministerul nu cunosc, dar nici nu vor să cunoască prevederile abuzive ale contractului cu pricina, deși am informat în scris ambele instituții despre această situație”.

Ea a mai afirmat că a depus la Primăria Sectorului 4 contractul de management administrativ-financiar completat și semnat, dar în forma aprobată de minister, nu în cea votată de Consiliul local.

Motivul scandalului, cheltuirea banilor publici

La nivel de acuzați publice sau doar de speculații, totul se învârte în jurul banilor, repartizați de la bugetul de stat către administrațiile locale pentru întreținerea și funcționarea unităților de învățământ. Silvia Mușătoiu susține, de exemplu, că dacă ar fi cumpărat materiale de curățenie prin firmele preferate de Primărie în acordul cadru ar fi plătit mai mult decât dublu decât prin achizițiile directe pe care le-a făcut Colegiul iar situația nu ar fi singulară și s-ar putea generaliza dacă ar fi obligată să semneze contractul de management în forma aprobată de Consiliul local.

Primarul o contrazice categoric. „Proiectul de contract de management a fost votat în unanimitate. Toate grupurile politice au votat forma contractului de management. Acolo scrie că achizițiile se fac cu acordul ordonatorului de credite. Noi dăm banii și este normal să avem un control asupra acestui lucru. Faptul că impunem anumite firme este o manipulare ordinară. Unii vor să dăm bani la şcoli, iar ei să îi cheltuie după bunul plac. Trebuie să respecte legea şi să lase orgoliile”, a declarat Daniel Băluță.

Rămâne de văzut dacă vizita de vineri a Ecaterinei Andronescu va dezamorsa în vreun fel conflictul. Cetățeanul.net va continua să vă țină la curent cu evoluția acestui scandal.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.