marți, decembrie 10, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCe mănâncă bătrânii de la Centrul Speranța în plină pandemie

Ce mănâncă bătrânii de la Centrul Speranța în plină pandemie

-

Pandemia a făcut ravagii în rândul persoanelor vârstnice, iar multe aziluri din țară au devenit rapid focare de Covid. Una dintre marile probleme în aceste centre s-a dovedit a fi asigurarea hranei adecvate și servirea în siguranță a acesteia.

La Centrul Speranța, din Sectorul 2 al Capitalei, viața bătrânilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol.

Investigația făcută de ziarul Cetățeanul în Sectorul 2 a arătat că bătrânii de la Centrul Speranța au rămas la adăpost de amenințarea coronavirus. Acest fapt nu se datorează norocului, cât unei organizări de-a dreptul militărească a activității personalului din cămin.

În acest timp, căminele de bătrâni din țară au devenit focare de Covid. Numai la Galați au pierit, din cauza pandemiei, peste 50 de vârstnici cazați în centrele de îngrijire.

CITEȘTE ȘI: Bătrâni, în azilul groazei: la subsol, în camere murdare, fără ferestre şi grupuri sanitare

La stat, mai bine decât la privat

În fotografiile de mai sus ați putut vedea că nu poate fi vorba de nicio urmă de neglijență sau de neglijare a normelor sanitare sau de altă natură. Iată că uneori la căminele administrate de autoritățile statului sunt condiții mult mai bune decât căminele private cu ștaif, care din nefericire au ajuns focare de Covid, în timp ce despoaie financiar familiile celor care au ajuns să fie cazați acolo.

Centrul Speranța este un bun exemplu pentru modul în care s-au mobilizat autoritățile pentru ca bătrânilor să nu le lipsească nimic, chiar dacă suntem în plină pandemie.

Din meniul celor cazați aici nu au lipsit legumele proaspete, lactatele, carnea sau dulciurile – cele din urmă cu moderație.

CITEȘTE ȘI: 19 decese la căminele de bătrâni din Galați, din cauza COVID-19. Cinci persoane au murit în ultimele 24 de ore

Meniul unei zile obișnuite la Centrul Speranța 

Iată cum arată meniul unei zile obișnuite pentru bătrânii cazați la Centrul Speranța:

Micul dejun: cremvurști, muștar, pâine, ceai. Pentru cei aflați la regim, micul dejun a constat în: brânză de vaci, iaurt, pâine și ceai.

Prânz: ciorbă de pasăre, spanac cu orez și piept de pui sau pilaf de pui, pâine.

Desert: mini-croissant.

Cină: spaghete cu brânză.

Ce au mâncat de Paște bătrânii de la Centrul Speranța

De Paște, bătrânii au avut parte de un meniu festiv, din care nu au lipsit ouăle roșii, drobul sau cozonacul.

Micul dejun: ouă roșii, salam bănățean, caș proaspăt, drob de miel, ceapă verde, ceai, pâine.

Ora 10.00: cozonac.

Prânz: ciorbă de miel, piure de cartofi cu chifteluțe, salată de castraveți murați, pâine, suc.

Bătrânii aflați la regim au servit, la prânz, supă de pui, legume fierte cu pulpă de pui, pâine și suc.

Ora 16.00: cozonac.

Cină: pilaf cu piept de pui, pâine, ceai.

Au ținut legătura cu familiile prin WhatsApp și Skype

Din cauza pandemiei, accesul vizitatorilor în centrele rezidențiale din Sectorul 2 a fost interzis. Asta nu i-a împiedicat pe cei cazați aici să comunice cu cei dragi, dar au făcut-o în deplină siguranță, cu ajutorul tehnologiei.

Rudele sau prietenii bătrânilor au fost aproape de aceștia prin intermediul aplicațiilor instalate pe telefoanele mobile special pentru asta. Cu ajutorul personalului centrului, bătrânii au comunicat cu familiile prin WhatsApp, Skype, Zoom, FaceTime sau prin e-mail. 

CITEȘTE ȘI: Streinu Cercel trimite bătrânii în „lagăre”. Rafael, fost consilier de stat: Streinu are creierul lipsit de oxigen

Măsuri de protecție militărești

Pandemia nu i-a prins pe picior greșit pe cei care au grijă de persoanele vârstnice de la Speranța. Măsuri drastice de protecție au fost luate cu mult înainte ca pandemia să facă ravagii și la noi.

Centrul Speranța
Florin Ștefan Vasile, directorul general al DGASPC Sector 2

Cel mai important în astfel de momente este să acționezi ferm, clar, rapid și în concordanță cu legea. Dacă măsurile sunt clare și eficiente și rezultate sunt pe măsură. A contat foarte mult ca igiena din cadrul sediilor administrative și centrelor să fie menținută permanent la un optim. Nu trebuie să aștepți momente de criză pentru a asigura materiale destinate igienei personale, dezinfectanți în fiecare grup sanitar, precum și covorașe cu cloramină la intrările în clădire”, a explicat, pentru Cetățeanul, Florin Ștefan Vasile, directorul general al Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sectorul 2.

Măsuri similare au fost luate și în cazul creșelor și grădinițelor, chiar dacă zilele acestea copiii sunt acasă.

Nu trebuie să ai o situație de alertă pentru a preveni răspândirea unor viruși a altor boli cu transmitere largă în creșe unde impactul ar fi foarte mare în rândul copiilor, sau în cazul centrelor destinate îngrijirii persoanelor vârstnice sau cu dizabilități. Am o experiență de peste 25 de ani în domeniul protecției sociale și cunosc foarte bine limitele și nevoile infrastructurii în astfel de momente critice”, a mai spus Florin Ștefan Vasile.

CITEȘTE ȘI: Cămin de bătrâni din județul Dâmbovița, focar de infecție cu coronavirus

Cum sunt protejați bătrânii de la Centrul Speranța 

Autoritățile din Sectorul 2 au luat o serie de măsuri pentru a opri coronavirusul la poarta centrului de bătrâni:

* asistența medicală permanentă beneficiarilor internați și personal medical suficient;

* servicii de îngrijire personală permanentă beneficiarilor internați;

* servicii de spălătorie și personal calificat;

* servicii de asistență psiho-socială beneficiarilor de către psiholog și asistent social;

* prepararea și servirea celor trei mese și a gustărilor beneficiarilor internați de către personalul angajat;

* beneficiarii cu discernământ au fost informați în privința măsurilor și mijloacelor de prevenire a infectării cu COVID – 19;

* interzicerea totală a contactelor cu persoane din exteriorul centrului pentru beneficiari și pentru angajații care intră în contact direct cu beneficiarii;

* materiale destinate igienei personale, dezinfectanți în fiecare grup sanitar.

CITEȘTE ȘI: Jumătate din decesele cauzate de COVID-19 în Europa s-au produs în căminele de bătrâni

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Sa va dea Bunul Dumnezeu multa sanatate si bucurii, pentru munca deosebit de nobila pe care o desfasurati! Am matusa la dumneavoastra si suntem foarte multumiti! Doamne ajuta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ce cere UDMR la negocierile pentru noul Guvern

0
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, la Digi24, înaintea primei întâlniri oficiale cu PSD, PNL, USR și minorități, la ora 19.00, la Palatul Victoria, pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, că protocolul viitoarei majorități ar trebui să...