sâmbătă, iulie 20, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăOrban dă în judecată Guvernul: A devenit un pericol pentru democraţie şi...

Orban dă în judecată Guvernul: A devenit un pericol pentru democraţie şi calcă în picioare dreptul la vot al cetăţenilor!

-

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a anunţat miercuri că dă în judecată Guvernul pentru că nu a organizat alegeri în peste 40 de localităţi, nerespectând astfel legea şi democraţia, dreptul cetăţenilor de a-şi alege primarul.

CITEŞTE ŞI: Iohannis, consultări FULGER cu Joe Biden

„Democraţia presupune existenţa alegerilor libere. De peste un an de zile, Guvernul refuză să organizeze alegeri în peste 40 de localităţi în care este vacantă funcţia de primar. Există, de asemenea, şi o localitate unde a fost dizolvat Consiliul local. Dacă alegeri nu sunt, nu este democraţie. Guvernul PSDNL a devenit un pericol pentru democraţie şi calcă în picioare dreptul la vot al cetăţenilor din peste 40 de localităţi în care treburile publice sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea votului dat de cetăţeni pentru alegerea primarului”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Parlamentului.

El a precizat că, în luna august, a depus la Guvern plângerea prealabilă în conformitate cu procedura de contencios administrativ, ca pas premergător acţionării în instanţă.

Nu a primit răspuns

„În primul rând, aş vrea să vă spun că Guvernul este nesimţit, nici măcar nu mi-a formulat un răspuns la solicitarea pe care am formulat-o în sensul respectării legii şi organizării de alegeri în aceste localităţi. Mă întreb oare ce se întâmplă cu miile de petiţii, solicitări formulate de cetăţeni ai României, dacă acest Guvern nici măcar nu a îndeplinit obligaţia minimală de a răspunde unui parlamentar care-i solicită Guvernului nimic altceva decât să respecte legea şi democraţia, să organizeze alegeri libere. Ca atare, a expirat termenul de 30 de zile de răspuns din partea Guvernului la plângerea prealabilă pe care am formulat-o în august. Astăzi, dau în judecată Guvernul României, prin acţiunea pe care o depun solicit obligarea Guvernului de către instanţă să emită hotărârea de Guvern pentru organizarea alegerilor în cele peste 40 de localităţi în care este vacantă funcţia de primar”, a precizat fostul premier.

Orban a mai anunţat că va solicita în acţiune daune cominatorii pe care să le plătească personal membrii Guvernului pentru fiecare zi întârziere faţă de termenul pe care îl va fixa instanţa pentru emiterea hotărârii de organizare a alegerilor.

Anularea actelor administrative

„De asemenea, voi solicita anularea actelor administrative care au fost adoptate de primarii interimari la expirarea termenului de 90 de zile care este prevăzut de lege, în care Guvernul trebuia să emită hotărârea de Guvern de organizare a alegerilor în conformitate cu legea. Guvernul este obligat ca, atunci când se vacantează o funcţie de primar, în termen de maxim 90 de zile, să emită o HG pentru organizarea alegerilor”, a explicat deputatul.

Întrebat de ce crede că nu i-a răspuns Guvernul, Ludovic Orban a arătat că „nu există niciun fel de temei” la un astfel de gest. „Este o încălcare grosolană a legii, dar mai ales este un atentat la democraţie, pentru că asta înseamnă că Guvernul refuză să respecte dreptul cetăţenilor din localităţile respective de a-şi alege primarul”, a transmis el.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...