Orban, previziuni SUMBRE: Se va ajunge la un blocaj!

Ludovic Orban, Facebook

Fostul premier Ludovic Orban susține că, dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea energiei „se va ajunge la un blocaj care va aduce practic și mai mare suferință în sectorul de energie”.

CITEŞTE ŞI: Orban a RĂBUFNIT: Cine votează PNL e ca şi cum ar vota PSD!

În timp ce autoritățile dau asigurări că populația va avea asigurată energia la iarnă, președintele partidului Forța Dreptei Ludovic Orban spune că trebuie făcute „rapid lucruri care sunt absolut necesare pentru a crește producția de energie electrică”.

„Aici trebuie luate măsuri foarte serioase. Se laudă Guvernul cu înmagazinarea de gaze naturale care e la 61%. Eu nu m-aș lăuda, pentru că nivelul de acumulare de gaze naturale în depozite la nivelul UE este de 72%, adică suntem în urma lor. Nu s-au pornit capacități de producție, nu s-au finalizat investiții. Ca să avem garanția faptului că nu o să avem nici o problemă nici cu gazul natural, nici cu energia electrică, noi trebuie să facem rapid lucruri care sunt absolut necesare pentru a crește producția de energie electrică. Am să vă dau ca exemplu Complexul Energetic Oltenia. La ora actuală, se produc 800-1.000 de megawați, în condițiile în care există o capacitate de producție de minim 1.800 de megawați. Ca să fie asigurată această producție potențială, este nevoie de cărbune, ceea ce înseamnă că trebuie să înceapă exploatări de cărbune, este nevoie de asigurarea stocurilor de cărbune pentru perioada iernii, pentru că pe anumite cariere nu se poate exploata cărbunele și atunci sunt necesare stocurile pe perioada iernii. Or aici lucrurile sunt clar în suferință și nu mi se pare că există un obiectiv stabilit de a crește producția de energie electrică”, a declarat, la RFI, Ludovic Orban.

Guvernul nu asigură resurse financiare

El atrage atenția că Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru a putea menține sistemul energetic în funcțiune, în condițiile prețului plafonat.

„La ora actuală, nu s-au decontat sumele de compensare către furnizori decât pe luna martie. Deja, furnizorii nu mai au capacitatea să finanțeze prin credite luate de la bănci, pentru că băncile nu mai au disponibilitate de a finanța furnizorii, pentru că nu au încredere că statul își va onora obligațiile de plată, iar în momentul de față este în suferință întregul sistem de producere a energiei electrice, de transport, de distribuție și de furnizare. Dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea sumelor diferență între prețul real la care este cumpărată energia electrică și gazul natural de către furnizori și prețul reglementat la care furnizorii vând către consumatori, se va ajunge la un blocaj care va aduce practic și mai mare suferință în sectorul de energie”, a adăugat fostl premier.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.