Noul coronavirus. Cum se manifestă și cum poate fi prevenită infecția

Noul coronavirus, coronavirusul
FOTO Aljazeera

Noul coronavirus care a apărut în China se răspândește rapid în întreaga lume. Coronavirusul, care ucide în fiecare zi zeci de persoane, a ajuns aproape de granițele României. De aceea, este foarte important să știm cum se manifestă și cum poate fi prevenită infecția.

Zilnic în România sunt raportate cazuri suspecte de înbolnăviri cu temutul virus, care, din fericire, s-au dovedit alarme false. Ultimul caz este cel al unui asistent medical din Reșița, care a avut grijă de câteva persoane infectate cu coronavirus în Munchen. La întoarcerea în țară, bărbatul prezenta simptomele infecției.

Asistentul medical a început să se simtă rău, marți, prezentând febră, tuse ușoară, simptome specifice infecției cu coronavirus, astfel că a mers la spital.

Testele făcute la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” au arătat că bărbatul nu are infecție cu coronavirus, ci o rinită de sezon, potrivit rezultatelor analizelor la care a fost supus.

„Pacientul nu este infectat cu coronavirus. Pacientul a avut o infecție, o rinită de sezon, pe care a contactat-o undeva”, a declarat pentru Mediafax Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Noul coronavirus, gripă sau răceală? Cum facem diferenţa?

Denumirea oficială a coronavirusului din China este Covid-19. Denumirea vine de la „coronavirus disease that was discovered in 2019” (trad. „boala declanşată de coronavirus care a fost descoperită în 2019”), potrivit explicațiilor oferite de reprezentanții OMS.

La prima vedere, simptomele coronavirusului 2019-nCoV sunt cam aceleaşi ca la o gripă „obişnuită”.

Astfel, printre simptome se numără tusea uscată, nasul care curge, febra şi durerile de gât. Alți pacienți au mai manifestat dispnee (dificultăţi respiratorii), dureri musculare, oboseală şi, ceva mai rar, expectoraţie, dureri de cap, hemoptizie (tuse cu sânge) şi diaree.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere.

În schimb, pentru infecţiile cu coronavirus nu sunt caracteristice simptomele: guturaiul şi durerile în gât. Cu alte cuvinte, cine are guturai, strănută şi îl doare gâtul este, cel mai probabil, doar răcit sau are o gripă obişnuită.

Cum se răspândește noul coronavirus

Noul coronavirus

Încă nu este clar cât de uşor se răspândeşte noul coronavirus de la o persoană la alta. Medicii sunt însă îngrijorați că virusul din Wuhan ar putea fi transmis de persoane purtătoare, care nu manifestă simptome de boală. Astfel, s-ar putea dovedi că virusul, care deja s-a răspândit în 17 ţări şi a infectat aproape 50.000 de oameni, poate fi mai greu de depistat şi controlat decât virusul SARS, care a provocat o epidemie de pneumonie la nivel global în 2002-2003.

Mai mult, medicii chinezi susțin că măștile nu pot opri particulele virale să intre în nas ori în gură. Acestea pot trece prin mască sau pe lângă mască. Ce face însă masca este că împiedică omul să-și atingă nasul şi gura, una dintre cele mai comune metode de transmitere a virusului.

CITEȘTE ȘI: Cum se apropie coronavirusul de România. HARTA epidemiei

Cum ne ferim de noul coronavirus

Recomandările standard ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a reduce expunerea și transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mâinilor și a căilor respiratorii, precum și practicile alimentare sigure:

1.Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care nu aveți la îndemână apă sau săpun, folosiți o soluție pe bază de alcool.

Este recomandat să va spălați pe mâini: după ce ați tușit sau strănutat, când îngrijiți o persoană bolnavă, înainte, în timpul și după prepararea alimentelor, înainte de masă, înainte și după folosirea toaletei, după ce ați atins sau mângâiat un animal.

2. Acoperiți-va gura și nasul cu un șervețel de unică folosință când tușiți și stranutati.  Aruncați șervețelul după fiecare utilizare și spălați-vă pe mâini. În cazul în care nu aveți la îndemână un șervețel, tușiți sau stranutati în pliul cotului.

3. Evitați pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febră și tușesc. Mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultăți de respirație.

Cum, cel mai probabil, sursă principala a infecției este de origine animală sunt recomandate și următoarele măsuri de prevenție:

1.Gătiți bine carnea și ouăle, înainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animală.

2.Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimentele negătite.

3.Dacă vizitați piețele din zonele în care există cazuri confirmate de coronavirus, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii.

4. Nu duceți mâna la ochi, nas sau gură după ce ați intrat în contact cu un animal.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.