Cum se apropie coronavirusul de România. HARTA epidemiei

coronavirusul
Coronavirusul a ajuns la mai puțin de 1000 de kilometri de granițele României

Se strânge lațul virusului din China în jurul României. Coronavirusul a ajuns la mai puțin de 1.000 de kilometri de granițele noastre, iar epidemia este de neoprit, în ciuda măsurilor luat de autorități.

Bilanţul coronavirusului este de cel puțin 830 de morţi şi peste 37.000 de cazuri infectate atât în China Continentală, cât şi în afara ei. Asta înseamnă că numărul deceselor înregistrate până acum în epidemia cauzată de noul virus din China l-a depășit deja pe cel al epidemiei de SARS din 2002-2003, care a fost de 774 de persoane.

Ultimele 36 de ore au fost cele mai grave de la izbucnirea epidemiei, pentru că s-a înregistrat cel mai mare număr de decese: peste 90.

În ciuda carantinei impuse de China, virusul din Wuhan continuă să se răspândească nu doar în Asia, ci și în Europa.

Primele îmbolnăviri au apărut acum o lună și jumătate în China, iar în scurt timp infecția s-a răspândit și în Coreea de Sud, Thailanda și Japonia.

CITEȘTE ȘI: Profesoară din Suceava, întoarsă din China, suspectă de coronavirus

Coronavirusul, aproape de granițele României

O simplă privire pe harta Europei ne arată că virusul chinezesc a ajuns la mai puțin de 1.000 de kilometri de granițele României. Astfel, cazuri de infestare au fost înregistrate în Italia, Germania, Franța, Belgia, Spania, Marea Britanie și Rusia – țări dispuse în cerc față de România.

Măsurile de carantină nu sunt infailibile, chair dacă tot mai multe ţări impun restricţii la călătoriile spre şi dinspre China, din cauza epidemiei. Astfel că mii de străini au rămas în acest stat, indiferent de dorinţa lor.

Mai mulți români s-au reîntors din China, dar, din fericire, testele de laborator au arătat că aceștia nu sunt infectați cu cronavirus.

În China au mai rămas însă numeroşi români, care povestesc în mesaje video cum trăiesc în carantina impusă de autorităţi, la Beijing sau Shanghai.

CITEȘTE ȘI: Guvernul pregăteşte o ordonanță de urgență privind epidemia de coronavirus

OMS, cu ochii pe China

Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă să monitorizeze situaţia din China şi pune presiune asupra autorităţilor de la Beijing pentru că această criză să nu devină una mondială.

„Este important de subliniat că 99% dintre cazuri sunt în China, iar 97% dintre decese sunt în provincia Hubei. Este în continuare prima şi cea mai importantă urgenţă pentru China. Continuăm să colaborăm strâns cu guvernul chinez pentru a sprijini eforturile sale de a combate această epidemie chiar în epicentru. Această este cea mai bună ocazie de a preveni o criză globală extinsă”, declara în urmă cu câteva zile Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

De asemenea, directorul OMS a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze pentru combaterea răspândirii epidemiei şi în alte colţuri ale lumii.

Coronavirusul: Ce țări au cazuri confirmate?

coronavirusul
FOTO Aljazeera

În fiecare zi sunt raportate noi cazuri de infecție cu o tulpină nouă de coronavirus, apărută în orașul chinez Wuhan.

Iată țările care au confirmat până acum cazurile noului coronavirus, potrivit unui bilanț citat de Aljazeera:

China – 37,198

Începând cu 9 februarie, peste 37000 de persoane din China continentală au fost confirmate că au fost infectate cu virusul, majoritatea în Wuhan și în jurul său. Cel puțin 820 de persoane au murit. Hong Kong a raportat prima moarte din cauza bolii, la 4 februarie – un bărbat care a călătorit din Wuhan. Treizeci și șase de persoane, inclusiv bărbatul decedat, au fost confirmate că au fost infectate începând cu 9 februarie.

Singapore – 43

Pe 9 februarie, Singapore a anunțat încă trei cazuri, ajungând la 43. Mai multe dintre cazurile din Singapore au implicat transmiterea de la om la om.

Thailanda – 32

Thailanda a confirmat șapte cazuri noi pe 8 februarie, ceea ce a adus numărul total de pacienți cu coronavirus din țară la 32.

coronavirusul

Coreea de Sud – 27

Pe 9 februarie, Coreea de Sud a raportat trei cazuri noi de virus, ridicând bilanțul la 27.

Japonia – 26 (+ 70)

Șaptezeci de persoane de pe nava de croazieră Diamond Princess aflată în carantină la au fost confirmate pozitiv la infecție, începând cu 9 februarie.

Japonia nu include oamenii de la bord în bilanțul țării cu coronavirus, în conformitate cu îndrumările OMS. Numărul OMS de cazuri pentru Japonia este de 26.

Taiwan – 18

Taiwanul a confirmat cel de-al optsprezecelea caz la 9 februarie, o tânără în vârsta de 20 de ani, care nu a prezentat niciun simptom al infecției virale.

Malaezia – 17

Pe 9 februarie, Malaezia a raportat al șaptesprezecea caz de coronavirus, o rudă a unuia dintre pacienții infectați anterior. Majoritatea cazurilor din Malaezia sunt resortisanți chinezi, dar cel puțin două malaeziene au fost și ele infectate.

Vietnam – 14

Pe 9 februarie, Vietnam a confirmat un nou caz, ridicând bilanțul acestei țări la 14. Trei dintre pacienți au fost tratați și eliberați din spital.

Filipine – 3

Oficialii din domeniul sănătății din Filipine au confirmat un al treilea caz de coronavirus la 5 februarie, inclusiv primul deces cauzat de coronavirus în afara Chinei, care a fost anunțat pe 2 februarie.

India – 3

Pe 3 februarie, un al treilea caz pozitiv de coronavirus a fost raportat în statul Kerala din sudul Indiei. Toți trei sunt studenți care s-au întors de la Wuhan, potrivit presei locale.

Sri Lanka – 1

Sri Lanka a confirmat primul său caz de coronavirus la 27 ianuarie. Pacientul este o femeie chineză de 43 de ani, din provincia Hubei, care a ajuns în Sri Lanka ca turist.

Cambodgia – 1

Cambodgia a confirmat primul său caz de coronavirus pe 27 ianuarie.

Nepal – 1

Nepalul a declarat, pe 24 ianuarie, că un bărbat în vârstă de 32 de ani, sosit din Wuhan, a avut un test pozitiv pentru coronavirus. Pacientul, care a fost inițial în carantină, a fost recuperat și a fost externat.

Australia – 15

Australia a confirmat 15 cazuri de virus începând cu 9 februarie, inclusiv trei persoane care au fost deja externate din spital. Majoritatea pacienților au ajuns în țară din Wuhan sau provincia Hubei.

Statele Unite – 12

SUA au confirmat 12 cazuri de virus începând cu 9 februarie. Șase cazuri sunt în California, două în Illinois și câte unul în statele Arizona, Massachusetts, Wisconsin și Washington. La 6 februarie, un cetățean american a murit la Wuhan după ce a fost infectat de noul virus.

Canada – 7

Canada a confirmat șapte cazuri de coronavirus începând cu 9 februarie – trei în Ontario și patru în Columbia Britanică.

Emiratele Arabe Unite – 7

Emiratele Arabe Unite au confirmat două cazuri noi pe 8 februarie, ridicând bilanțul țării la șapte.

Coronavirusul, în Europa

Germania – 14

coronavirusul
FOTO Aljazeera

Germania a înregistrat cele mai multe cazuri confirmate de infecții în Europa -14, începând cu 9 februarie. Cele mai multe cazuri sunt în sudul Bavariei. Aproape toți pacienții din Germania sunt angajați ai furnizorului de piese auto Webasto, infectați de un coleg din China care a urmat un curs în Germania.

Franța – 11

Oficialii francezi din domeniul sănătății au confirmat cinci noi cazuri de coronavirus la 8 februarie, ridicând bilanțul la 11. Este vorba de cetățeni britanici aflați într-o stațiune de schi, infectați de o persoană care a călătorit recent la Singapore. Franța a fost prima țară europeană care a înregistrat cazuri de virus.

Regatul Unit – 4

Marea Britanie a confirmat cel de-al patrulea caz de coronavirus la 9 februarie la un pacient care a contractat boala de la un alt britanic care călătorise în Franța.

Italia – 3

Unul dintre cei 56 de italieni evacuați de la Wuhan s-a dovedit pozitiv pentru noul coronavirus, aducând numărul total de cazuri din țară la 3. La 30 ianuarie, doi turiști chinezi au fost raportați ca fiind pozitivi pentru virus.

Rusia – 2

Rusia a raportat două cazuri de coronavirus la 31 ianuarie. Este vorba de resortisanți chinezi care sunt acum izolați în regiunea Zabaikalsky, învecinată cu China.

Spania – 2

Autoritățile spaniole au confirmat cel de-al doilea caz de coronavirus din țară la 9 februarie – un bărbat britanic din Mallorca. Primul caz, raportat la 31 ianuarie, a fost un bărbat din Insulele Canare.

Belgia – 1

Belgia a anunțat, pe 4 februarie, că unul dintre cei nouă cetățeni belgieni repatriați din Wuhan s-a dovedit pozitiv pentru coronavirus.

Finlanda – 1

Un turist chinez care a fost internat la spital pentru teste a fost confirmat pe 29 ianuarie ca fiind infectat cu coronavirus. Este vorba de o femeie de 32 de ani din Wuhan.

Suedia – 1

La 31 ianuarie, Agenția de Sănătate Publică din Suedia a declarat că o femeie a fost testată pozitiv la coronavirus și a fost izolată la un spital din sudul Suediei. Femeia a vizitat zona Wuhan din China.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here