Mafia deșeurilor s-a dat de gol. Au dispărut gunoaiele menajere din Capitală

Ulmeni

Mafia deșeurilor. Deșeurile menajere din Capitală sunt depozitate în condiții dubioase în localitățile  Tunari (Ilfov) și Ulmeni (Călărași), riscând să transforme aceste zone în adevărate bombe ecologice.

Ziarul Cetățeanul a primit la redacție mai multe sesizări de la organizații de mediu și reprezentanți ai societății civile referitor la mafia deșeurilor de la Ulmeni și Tunari.

Pe aceste amplasamente se aduc zilnic sute de tone de deșeuri, care conțin cantități mari de levigat, o substanță toxică ce se scurge din deșeuri și care ajunge în pânza freatică.

Afectată nu este doar sănătatea, activitatea și liniștea comunităților locale din București, Ilfov și Călărași, dar și a celor din orașul Turtucaia amplasat pe celălalt mal al Dunării, aparținând Bulgariei.

Vinovate pentru această situație ar fi societățile Utiltrailer și Cassano Metal, acuză organizațiile de mediu.

CITEȘTE ȘI De unde vin gunoaiele Europei! Sforarii UE, în slujba Mafiei internaționale a deșeurilor

Primăria Capitalei a denunțat contractul cu Eco Sud

Primăria Capitalei a avut două contracte pentru preluarea gunoaielor. Contractul nr. 955/11.03.1999 cu Iridex s-a finalizat în martie 2020, iar cel cu Eco Sud, din 14 iulie 1999, are clauză de prelungire an de an până la umplerea capacității, adică circa încă 15 ani.

Ulmeni

Administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță (foto), a trimis la Iridex o adresă, în care anunța ajungerea la termen a contractului – acțiune legală, iar către Eco Sud o adresă în care spune că nu mai recunoaște valabilitatea contractului – acțiune ilegală.  

Dacă acea clauză de prelungire automata a contractului este ilegală, așa cum au susținut edilii Capitalei, ne întrebăm cum a prelungit Primăria Capitalei anul trecut contractul cu Eco Sud, în termenii aceleaiși clauze denunțate acum.

Depozitele de deşeuri de la Chiajna şi cel de la Vidra deţin autorizaţii integrate de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu valabilitate până în 2028.

Șiretlic: Autorizații de procesare doar a deșeurilor uscate

Folosind ca paravan autorizații de mediu pentru o așa-zisă sortare a deșeurilor uscate, eliberate abuziv de Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, pentru amplasamentul din Tunari și de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași, pentru amplasamentul din Ulmeni, Călărași, procesatorii de deșeuri riscă să declanșeze un dezastru ecologic. Societățile care „sortează” așa-zisele deșeuri nepericuloase sunt Utiltrailer (pentru Ulmeni) și Cassano Metal (pentru Tunari).

Presa a relatat că în spatele Utiltrailer și Cassano Metal s-ar afla Nelu Iordache, care ar fi intrat în afacerile de reciclare fictivă a deșeurilor în toamna anului 2019, odata cu venirea la putere a Guvernului Orban.

În condițiile în care aceste societăți, care au contracte cu mai multe sectoare ale Capitalei, sunt autorizate doar pentru sortarea deșeurilor uscate, se pune întrebarea legitimă unde dispar peste noapte gunoaiele menajere din București, extrem de toxice pentru sol, aer și pânza freatică.

Localnicii din Tunari și Ulmeni afectați de poluarea generată de activitatea procesatorilor de deșeuri, dar și asociații pentru protecția mediului, au făcut sute de plângeri către politicieni, guvernanți, șefi de agenții, dar autoritățile nu au luat nicio măsură.

Mafia deșeurilor. Bomba ecologică de la Ulmeni

Mafia deșeurilor

Totul a început în toamna anului trecut, în luna octombrie. De atunci, în satul Ulmeni, din Călărași, sunt depozitate zilnic cantități imense de deșeuri menajere în amestec cu deșeuri periculoase direct pe sol.

Deșeurile provin din mai multe sectoare din București și sunt transferate din autogunoiere mici în camioane mari de 30 de tone, fiind transportate ulterior către Ulmeni.

Gunoaiele se depozitează în zona fostului combinat pentru creşterea porcilor, Comsuin Ulmeni, acolo unde în prezent îşi desfăşoară activitatea compania Utiltrailer SRL, al cărui obiect de activitate, cel puţin la nivel declarativ, e tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase conform Cod Caen 3821.

În scurt timp, zona, aflată la doar 300 de metri de Dunăre şi de casele localnicilor, a devenit un adevărat coşmar. Mirosul de gunoi i-a deranjat inclusiv pe bulgarii din Turtucaia, localitate aflată pe malul vecin, care au sesizat autorităţile române. La rândul lor, localnicii au făcut apel la organismele abilitate ale statului să ia măsurile ce se impun, dar nimeni nu a luat vreo măsură.

Mafia deșeurilor. La Tunari, „miroase” urât

Mafia deșeurilor

Aceeași situație catastrofală este și în Ilfov. Rampa de transfer de la Tunari, chiar pe centura Capitalei, a apărut tot la începutul acestui an. Este deținută de firma Cassano Metal SRL. Cassano și Utiltrailer sunt conectate prin acționari comuni sau aflați în relații de rudenie, potrivit presei.

Cassano a obținut și autorizația de mediu pentru rampa de transfer a deșeurilor (colectarea deșeurilor nepericuloase, potrivit autorizației) la sfârșitul lunii aprilie 2020, cu toate că în imediata apropiere se află un complex rezidențial în construcție și o pistă de carting, iar legea prevede o distanță de minim 200 de metri față de zonele locuite.

Deșeurile sunt descărcate pe o platformă betonată, în interiorul sau în vecinătatea unui cort deschis, pentru ca ulterior să fie puse în camioane de mare tonaj și transportate către Oltenița, la Ulmeni.

Mirosurile degajate de rampa de gunoi  îi terorizează pe localnici, care au depus la autorități sute de plângeri, fără să se întâmple ceva.

Contractele cu gropile de gunoi, încheiate de  primăriile de sector și nu de Primăria Capitalei

Toate contractele cu gropile de gunoi sunt încheiate de primăriile de sector și nu de Primăria Capitalei, așa cum se întâmpla până acum, potrivit unei hotărâri a consilierilor municipali, adoptată în martie anul acesta.

Prin această hotărâre, încheierea contractelor de depozitare a deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare şi tratare a acestora a fost delegată către consiliile locale ale sectoarelor Capitalei.

Pretextul invocat de inițiatorii hotărârii a fost încheierea contractelor pe care Capitala le avea pentru depozitarea deşeurilor, încheiate cu depozitul Chiajna (administrat de SC Iridex Group Import Export SRL) şi cu depozitul Vidra (administrat de SC Eco Sud SA).

Prin urmare, o felie consistentă din piața deșeurilor a rămas neacoperită, așa că lângă Oltenița, la Ulmeni, a apărut rapid o stație de procesare a deșeurilor operată de firma Utiltrailer SA, care a încheiat contracte cu mai multe firme de salubritate din București.

Organizațiile de mediu trag un semnal de alarmă

Asociația pentru Monitorizare Prospecție Mediu și Ecologie a depus o sesizare, încă din primăvară, la mai multe instituții, freferitor la mafia deșeurilor.

Organizația a tras un semnal de alarmă asupra unui posibil dezastru ecologic, dacă nu se iau măsuri imediat. Cu toate aceastea, funcționarii statului au rămas impasibili.

„Deșeurile menajere și de altă natură care sunt colectate din București și transportate la groapa de gunoi improvizată din  localitatea Ulmeni, Călărași au pus în alarmă locuitorii din județ și pe cei din imediata apropiere a focarului de infecție mai ales, acum, în plină criză de răspândire a virușilor. Cea mai mare sfidare a locuitorilor din comuna Ulmeni și a celor din imediata apropierea acestei localități este depozitarea ilegală a deșeurilor menajere amestecate cu deșeuri care provin din unele zone sensibile din București, în imediata vecinătate a comunei Ulmeni, punând în pericol și expunând populația din acaestă localitate si împrejurimi. Activitatea societăţii UTILTRAILER S.A., din comuna Ulmeni, jud. Călăraşi, încalcă flagrant normele de protecția mediului și sănătatea populației, aceasta primind spre „tratare” deșeuri provenind de pe raza municipiului București”, se arată în sesizarea Asociației pentru Monitorizare Prospecție Mediu și Ecologie.

Mafia deșeurilor. Omerta la autoritățile statului

Ziarul Cetățeanul a cerut explicații autorităților referitoare la deșeurile depozitate la Ulmeni, dar și la Tunari.  

Doar Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov a răspuns și doar ca să justifice modul în care a acordat autorizație firmei Cassano Metal.

Mafia deșeurilor

„APM Ilfov a emis Autorizația de Mediu nr. 73/27.04.2020, revizuită în data de 05.06.2020 pentru activitatea staţie de transfer deşeuri, conform cod CAEN nr. 3811 „colectarea deşeurilor nepericuloase” şi cod CAEN nr. 4677 „comerț cu  ridicata al deşeurilor şi resturilor’”, beneficiar SC Cassano Metal SRL, pe baza documentelor prevăzute de Ord. MMDD nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare. În cadrul procedurii de emitere a  autorizaţiei de mediu nu au fost înregistrate comentarii/observaţii din partea publicului, în  consecinţă, în  conformitate  cu  prevederile art. 10 din ordinul menţionat, APM Ilfov a emis Autorizaţia de Mediu nr. 73/27.04.2020”, se arată în răspunsul primit de la APM Ilfov.

Plângerile localnicilor zac la Garda de Mediu

Potrivit instituției, au fost depuse zeci de plângeri în legătură cu rampa de gunoi de la Tunari, direcționate către autoritățile abilitate de control.

„Menţionăm că, după emiterea autorizaţiei de mediu, în baza de date a APM Ilfov au fost înregistrate un număr de 32 de sesizări de la un grup de petenţi din localităţile Tunari şi Ştefăneştii de Jos, precum şi o sesizare şi o plângere a unui operator economic din comuna Tunari, redirecţionate către autoritățile publice cu atribuţii de verificare şi control în domeniul protecţiei mediului şi al sănătăţii populaţiei : Garda Națională de Mediu – Comisariarul Judeţean Ilfov, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Ilfov, în vederea respectării condiţiilor impuse prin autorizaţia de mediu”, precizează APM Ilfov.

Dezastrul ecologic din România, sancționat doar de Comisia Europeană

La situația din România au reacționat doar autoritățile europene. În primăvară, Comisia Europeană a anunțat că va declanșa în acest an o procedură de infringement (sancționare) din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România, potrivit G4Media. Comisia Europeană a constatat că România a făcut progrese infime în sortarea, depozitarea și valorificarea deșeurilor municipale, în ciuda sumelor imense de bani alocate de UE. Comisia Europeană a avertizat că gropile de gunoi sunt focare de infecție pentru cetățenii români și vrea să oblige statul român să rezolve problema.

Procesatori deșeuri: „Activitatea noastră este legală”

În ciuda sutelor de reclamații care arată dezastrul ecologic, procesatorii de deșeuri susțin că activitatea lor este legală, acoperită de avize și autorizații de la autoritățile statului.

„Activitatea noastră se desfășoară legal, în baza tuturor avizelor și actelor de reglementare necesare. Astfel, fluxul tehnologic derulat la punctele de lucru se desfășoară în strictă conformitate cu normele impuse prin actele de reglementare. În realitate, pericolul unei poluări cauzate de activitățile desfășurate, indiferent de natura ei, nu există, datorita modului de exploatare, precum reiese din următoarele considerente:

  • întreaga noastră activitate se desfășoară cu respectarea normelor de protecție a mediului în spații conforme din punct de vedere tehnic, special amenajate și destinate procesării deșeurilor;
  • activitatea desfășurată de noi cuprinde tratarea deșeurilor prin procedee tehnice certificate în vederea recuperării materialelor reciclabile, reciclării și valorificării acestora;
  • în incinta amplasamentelor nu se desfășoară nicio activitate de eliminare a deșeurilor;
  • activitatea noastră respectă normele de protecție și amplasare față de așezările umane;
  • pe amplasament sunt recepționate și prelucrate doar deșeuri nepericuloase de proveniență municipală și asimilabile acestora”, precizează reprezentanții Utiltrailer SA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.