Judecătorul Ion-Tudoran, bolnavul psihic cu pistol și permis de port-armă

Ion-Tudoran, Dosarul Băneasa
Judecătorul Corneliu Ion-Tudoran suferea de afecțiuni psihice atunci când a dat sentințele în dosarul Băneasa

Ați crezut că le-ați văzut pe toate? Numai în România se poate întâmpla ca un bolnav psihic declarat, chiar dacă este judecător, să dețină o armă și permis de port-armă. Dosarul penal deschis pe numele său a fost îngropat de Parchetul General.

Este vorba despre fostul judecător de la Curtea de Apel București Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, care a inventat probe în dosarul Băneasa, pentru a se putea „naționaliza” cel mai mare complex comercial din România.

Tudoran a uitat să predea la Poliție pistolul marca Walther, pe care îl deținea de pe vremea când era magistrat. Între timp, Ion-Tudoran s-a pensionat și este bolnav psihic cu acte în regulă.

Extrem de grav, arma ar fi fost luată din când în când și de către cei doi fii ai lui, Alexandru și Tudor, potrivit jurnaliștilor de la Național.ro.

CITEȘTE ȘI Judecătorul internat la Psihiatrie Ion-Tudoran, lăsat de poliție să se urce la volan

Ion-Tudoran a păstrat arma, deși avea probleme psihice

Alexandru Tudoran, fiul judecătorului Ion-Tudoran, a susținut, cu date concrete, că tatăl său era bolnav psihic încă din anul 2016.

„Tatăl meu este bolnav de mai mult timp. Și cu toate acestea a slujit Justiția. Nimeni nu a știut nimic despre debutul bolii sale. Sper, totuși, să țineți cont de faptul că medicii i-au descoperit încă din anul 2016 afecțiuni cerebrovasculare. Suprapuse peste diabetul zaharat tip II, aceste afecțiuni au lăsat urme și datorită consumului nervos al profesiei de judecător”, a mărturisit Alexandru Tudoran.

Cu toate acestea, judecătorul Tudoran a continuat să dețină arma până în anul 2018. Atunci când i-a expirat permisul de port-armă, Ion-Tudoran „a uitat” să predea pistolul la poliție.

Dosarul penal, îngropat de Parchetul General

Fapt pentru care, în august 2018, pe numele său a fost deschis un dosar penal, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru încălcarea art. 342, alin.6, din Codul Penal.

Acesta prevede că „Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Dosarul a fost preluat de Parchetul General, care l-a clasat câteva luni mai târziu, în ianuarie 2019.

Deși avea dosar penal, magistratul nu a fost suspendat niciodată din funcție continuând să tăie și să spânzure la Curtea de Apel București.

Cum a obținut permisul de port-armă

Corneliu Bogdan Ion-Tudoran deține dreptul de a purta armă încă din anul 1995, când a solicitat și obținut de la Poliție permisul numărul 0023589. La acea vreme, era doar judecător delegat la Registrul Comerțului București, unde nu semna decât acte de înființare a societăților comerciale. Prin urmare, Ion-Tudoran nu avea motive justificate pentru a i se permite deținerea unei arme. Cu toate acestea, polițiștii i-au făcut pe plac.

Afectat de boli psihice și de diabet încă din 2015, așa cum însuși fiul lui cel mare a dezvăluit, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a demisionat din magistratură și s-a internat prin spitale de psihiatrie (Obregia, Predeal, Voila) din vara anului trecut.

CITEȘTE ȘI Dosarul Băneasa, prizonier în triunghiul judecătorul Tudoran – Gigi Becali – procurorul Marin

În timp ce judeca dosarul Băneasa, Ion-Tudoran se trata cu medicamente pentru demență

Fiul judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a confirmat, pentru Cetățeanul, că tatăl său avea serioase tulburări psihice și cognitive încă de acum câțiva ani, când judeca dosare grele. În loc să-și anunțe superiorii și să ceară expertiza medicală, cum îl obliga legea, judecătorul a ascuns bolile mintale de care știa că suferă și a continuat să dea sentințe în dosare de mare complexitate.

S-au produs, astfel, grave erori judiciare. Judecătorul a ajuns șă inventeze probe în dosarul Băneasa, iar motivarea sentinței, redactată de la Psihiatrie când nu mai era judecător, a copiat-o cuvânt cu cuvânt din rechizitorul întocmit de procurorul DNA Nicolae Marin.

Așa s-a ajuns la sentița abuzivă de confiscare a terenului (peste 224 hectare) pe care este construit mall-ului Băneasa și la condamnarea la ani grei de închisoare a omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Dincolo de drama omului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran răzbate cea a nefericiților judecați de bolnavul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran și condamnați la ani grei de pușcărie sau la despăgubiri uriașe.

CITEȘTE ȘI „Călăul” dosarului Băneasa Ion-Tudoran, ținut în carantină de procurori

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.