„Călăul” dosarului Băneasa Ion-Tudoran, ținut în carantină de procurori

Ion-Tudoran, demență, Dosarul Băneasa, Ion-Tudoran

Fostul judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, care a inventat probe în dosarul Băneasa pentru a confisca terenurile și clădirile din cel mai mare complex comercial din România, nu a fost tras la răspundere nici până acum. De un an de zile dosarele de corupție ale acestuia zac la Secția Specială, iar până acum fostul magistrat nu a fost nici măcar audiat.

Fostul judecător Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel București (CAB), devenit celebru după ce a făcut praf dosarul Băneasa, este personajul principal al unei telenovele incredibile, care  se derulează de aproape un an.

Ion-Tudoran este cercetat în trei dosare penale pentru fals în declarații, efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția și trafic de influență.

Deși ordonanța care confirmă calitatea de suspect a fostului judecător a fost emisă pe 11 octombrie 2019 de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Ion-Tudoran nu a ajuns nici până acum în fața magistraților.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Judecătorul din dosarul Băneasa a dat în judecată CNSAS direct de la Psihiatrie

Ion-Tudoran, în afacerea Becali-Babiuc-MApN

Jurnalist.ro a prezentat toate capetele de acuzare descoperite în cazul și Bogdan Ion-Tudoran pentru a înțelege de ce fostul magistrat nu a fost tras la răspundere nici până în prezent.

Acum 20 de ani, Bogdan Ioan-Tudoran a fost implicat în tranzacțiile dubioase cu terenuri ale Armatei, pentru care fostul ministru Babiuc și latifundiarul George Becali au ajuns la închisoare. Nu și Ion-Tudoran. La începutul lui 2000, Tudoran era secretar de stat la Ministerul Apărării, fiind cel care a semnat hotărârea de cesionare a 4 hectare de teren al Armatei. La sfârșitul aceluiași an, din aceeași postură de secretar de stat, acesta a propus vânzarea terenului MApN. Ceea ce a urmat o știu aproape toți românii: faimoasa tranzacție cu terenuri denumită Afacerea Becali-Babiuc-MApN.

Ceea ce puțini știu este că Tudoran se cunoștea de multă vreme cu Becali, relația lor fiind intermediată de Florin Pârvu, zis „Chinezu”. Acesta din urmă avea să devină proprietarul celebrului Târg Auto Vitan, afacere în care l-a cooptat atât pe judecătorul Tudoran, cât și pe fiul acestuia. Chinezu’ a fost condamnat pentru spălare de bani în acea afacere.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Dosarul Băneasa. Sentința lui Tudoran, contrazisă de hotărârile Înaltei Curți

Motivarea hotărârii din dosarul Băneasa, făcută la Psihiatrie

În martie 2000, Bogdan Ion-Tudoran a devenit avocat, deși era judecător la Curtea de Apel București. Deși legea o cerea, acesta nu a fost niciodată suspendat din avocatură, pe perioada în care a fost magistrat, notează Jurnalist.ro.

Tot procurorii trebuie să dea de capăt unui dosar în care soții Ion-Tudoran nu-și pot justifica o bună parte din avere.

Ion-Tudoran

În intervalul 2009-2014, din declarațiile celor doi soți au dispărut două terenuri și o casă. În plus, pe numele fiului a ajuns o proprietate la munte, cu o valoare de peste 100.000 de euro.

Tot fiul lui Ion-Tudoran a fost acuzat că a pledat la bară, în instanță, fără să aibă acest drept. Tudoran jr a făcut și el obiectul unei cauze penale.

După mai multe denunțuri și plângeri penale, pe numele lui Ion-Tudoran s-a deschis dosarul care zace acum la Secția Specială.

A fost momentul în care magistratul a decis să se pensioneze și să fugă de răspundere. Epopeea sa prin spitalele de psihiatrie din București și din țară a făcut deliciul presei. Punctul culminant al acestei povești a fost atunci când Ion-Tudoran, internat la Psihiatrie pentru a-i fenta pe procurori, a trimis, ilegal, la instanță motivarea în celebrul dosar Băneasa. Asta cu toate că nu mai era magistrat și trecuseră 10 luni de la pronunțarea sentinței.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre dosarul Băneasa. Erori judiciare orchestrate de un judecător internat la Psihiatrie

Pe ce se bazează imunitatea fostului judecător Ion-Tudoran

Jurnalist.ro dezvăluie că acesta este cheia imunității sale judiciare. Procurorul DNA care a instrumentat dosarul Băneasa, „rezolvat” așa cum trebuia de de judecătorul acuzat de corupție, este Nicolae Marin.

Dosarele instrumentate pe numele lui Ion-Tudoran de la Secția Specială au fost inițiate de Mihaela Iorga Morar. Ulterior, procurorul Nicolae Marin s-a transferat la Secția Specială, primind în lucru tocmai dosarele lui Ion-Tudoran.

A trecut de atunci aproape un an de zile, iar Ion-Tudoran nu a ajuns la Secția Specială nici măcar să dea o declarație și să i se aducă la cunoștință calitatea din dosare.

CITEȘTE ȘI: Dosarele penale ale fiului judecătorului Ion-Tudoran, ținute la sertar de procurori

A inventat donații de terenuri în dosarul Băneasa

În dosarul Băneasa, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a decis confiscarea terenurilor și clădirilor din cel mai mare complex comercial din România pe baza unui document inventat, o așa-zisă donație a prințesei Maria Bibescu către statul român.

Dosarul Băneasa, Ion-Tudoran
Terenul expropriat de stat și dat școlii de agricultură este același pe care se află astăzi complexul comercial din Băneasa, magazinul Ikea și Ambasada SUA

Iată cum a prezentat Ion-Tudoran în decizia din 28 decembrie 2018 motivul confiscării terenurilor și clădirilor din Băneasa.

„Terenurile (n.r. din Băneasa), în mod expres, au avut o anumită afectaţiune (…)  conform contractului de donaţie cu afectaţiune încheiat între Statul român şi Maria Bibescu. (…) Având în vedere că donaţia făcută către Statul român prevedea, în mod expres interdicţia ca terenul respectiv să nu poată fi înstrăinat – în tot sau în parte – să nu poată fi adus ca şi contribuţie în natură la constituirea vreunei persoane juridice, să nu poată fi schimbat sau folosit în alte scopuri (…)

Încălcarea acestor condiţii are drept consecinţă revocarea donaţiei. În situaţia în care s-ar proceda la schimbarea naturii juridice a bunului, aceasta ar avea ca şi consecinţă revocarea donaţiei şi revenirea obiectului donat în proprietatea donatorilor sau a moştenitorilor acestora”, se arată în sentința judecătorului Curții de Apel București.

Afirmațiile oficiale ale judecătorului cu privire la donație au fost preluate „ad literam” de toată presa. Și în prezent, justiția română susține ca fiind adevărată așa-zisa donație.

CITEȘTE ȘI: MegaScandal pe axa Justiție – Consiliul Concurenței

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.