Exproprierea „penală” din Colentina, băgată iar la vot în Consiliul General! Tripleta Nicușor Dan, Radu Mihaiu, Manu Bombardieru

Nicusor Dan

Tun de milioane de euro clocit în „laboratoarele” Primăriei Capitalei și sectorului 2. Exproprierea „penală” din Colentina va fi băgată iar la vot, miercuri, în Consiliul General al Municipiului București. Documentația conține referiri la planuri urbanistice anulate sau certificate de urbanism suspendate chiar de primarul Radu Mihaiu.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

În spatele acestei manevre se află „tripleta” primarul general Nicușor Dan – primarul sectorului 2 Radu Mihaiu – Manu Bombardieru, ginerele lui Sile Cămătaru.

Sub pretextul expropierii pentru amenajarea unui parc, la marginea Capitalei, edilii vor să bage în buzunarele interlopului nu mai puțin de 2 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI Nicușor Dan și Radu Mihaiu, 2 milioane de euro pentru ginerele lui Sile Cămătaru. Tunul USR!

Nicușor Dan e perseverent: bagă iar în CGMB expropierea „penală”

Primarul general Nicușor Dan se pregătește să bage în buzunarele unui personaj cunoscut în lumea interlopă drept „Manu Bombardieru” nu mai puțin de 2 milioane de euro, sub pretextul expropierii unui teren viran, de la marginea Capitalei, pentru amenajarea unui parc. Beneficiarul tunului este ginerele temutului interlop Sile Cămătaru. Hotărârea de „despăgubire” a fost deja trimisă de Nicușor Dan pentru votul Consiliului General.

Este a doua încercare a primarului general de a trece acest proiect de votul consilierilor generali. În octombrie 2023, Direcția Juridică și Direcția Patrimoniu au întocmit un report de specialitate comun, o adevărată pledoarie pentru „asigurarea creșterii calității factorilor de mediu și a stării de sănătate a populației”. Asta cu toate că terenul pe care se dorește amenajarea parcului se află la marginea Capitalei, într-o zonă de case în care în mai toate curțile sunt pomi și spațiu verde.

Primarul general Nicușor Dan este cel care a semnat referatul de aprobare a exproprierii. Și tot el l-a pus pe ordinea de zi a ședinței CGMB. Ședința de atunci nu a mai avut loc, deoarece consilierii nu au votat ordinea de zi.

Acum, Nicușor Dan încearcă din nou să dea din banii bucureștenilor 2 milioane de euro pentru ginerele lui Sile Cămătaru. Primarul a pus proiectul expropierii din Colentina pe prima poziție a ordinei de zi a ședinței CGMB de miercuri.

CITEȘE ȘI Primarul activist Nicușor Dan, „neînțeles” de judecători: îi resping acțiunile pe bandă rulantă

Documentația de expropriere, fundamentată pe actele anulate, respectiv suspendate

Foarte grav este că în documentația înaintată de primarul Radu Mihaiu către consilierii generali sunt prezentate acte pe care același primar le-a suspendat sau care sunt anulate de instanță. Fără multe alte cuvinte, prezentăm documentele „nașpa” în baza cărora Dan Emanuel Daniel, alias „Manu Bombardieru”, ar urma să primească 2 milioane de euro.

Radu Mihaiu invocă și prezintă aici certificatul de urbanism 543/2023, emis în baza PUZ sectorul 2. Or, PUZ sector 2 este în prezent anulat de instanțele judecătorești, iar certificatul de urbanism respectiv a fost suspendat chiar de către Radu Mihaiu: „Primăria Sectorului 2 suspendă autorizarea proiectelor imobiliare care au certificat de urbanism emis pe PUZ-ul Sectorului 2, și care nu au primit autorizație de construire, a anunțat primarul Radu Mihaiu, pe pagina de Facebook. Este vorba de peste 500 de proiecte imobiliare pentru care s-a cerut certificat de urbanism în lunie martie-iunie 2023”. Or, certificatul de urbanism a fost emis pe 21 aprilie, deci este suspendat chiar prin dispoziția lui Mihaiu!!!

Se vede treaba că pentru terenul viran din strada Moroeni PUZ Sector 2 este in vigoare și produce efecte (?!), iar certificatele de urbanism din perioada martie – iunie din 2023 sunt toate suspendate, mai puțin pentru Manu Bombardieru! Oare când Radu Mihaiu a înaintat documentația către CGMB, lui Nicușor Dan chiar i-au scăpat aceste „detalii” cât se poate de relevante?

Expropriere cu iz de țeapă pentru bucureșteni

De la început, întreaga afacere a avut iz de țeapă. Toate indiciile arată că terenul cu pricina, de 10.234 mp, situat pe strada Moroeni, la nr. 56A, a fost cumpărat special pentru a stoarce de la stat banii de expropriere. În momentul în care l-a achiziționat, Manu Bombardieru știa foarte bine că terenul, amplasat pe locul unei foste pepiniere, este încadrat la subzona „V1 – parcuri, spații verzi publice cu acces nelimitat”, deci nu se putea construi nimic pe el, nici case, nici blocuri, nici magazine, nici clădiri de birouri. Evident, se ridică întrebarea firească: cine cumpără un teren pe care știe că nu-l va putea valorifica niciodată imobiliar? Mai ales că vorbim de un membru al unui clan interlop, recunoscut pentru profituri directe.

Înaintea lui Manu Bombardieru, s-a mai încercat introducerea acestui teren în circuitul bănos al exproprierilor. În august 2020, Primăria Sectorului 2, pe raza căreia se află terenul, a întocmit documentele necesare exproprierii, pentru a le trimite, spre aprobare Consiliului General al Municipiului București. Evaluarea s-a făcut după grila notarială, fiind stabilită la 107 euro/mp. În total, pentru cei 10.234 mp, proprietarul urma să primească puțin peste un milion de euro.

Afacerea a picat, iar hârtiile făcute de Primăria Sectorului 2 nu au mai ajuns însă la Consiliul General al Capitalei, cel care trebuie să avizeze exproprierile.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lovitură grea pentru primarul general Nicușor Dan! Asociația Salvați Bucureștiul a fost dizolvată

Primarul Radu Mihaiu a ridicat miza la 2 milioane de euro

Demersurile au fost reluate în forță de către noul proprietar al terenului și după ce Nicușor Dan, „salvatorul” spațiilor verzi, a ajuns în fotoliu de primar al Capitalei.

La 30 decembrie 2020, în plină pandemie, terenul din strada Moroeni 56A ar fi fost cumpărat de Emanuel Daniel Dan.

În aprilie 2023, la inițiativa primarului USR Radu Mihaiu, Consiliul Local al Sectorului 2, controlat de USR – PNL, a aprobat o nouă hotărâre pentru exproprierea terenului deținut de ginerele lui Sile Cămătaru. Asta cu toate că în 2019 CL Sector 2 aprobase o hotărâre similară.

Fostul viceprimar al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, susține că nu întâmplător CL Sector 2 a dat o nouă hotărâre. Scopul acestei manevre a fost de a umfla valoarea terenului, care s-a dublat – prin raportare la expertizele întocmite şi actualizate pentru anul 2023 de Camera Notarilor Publici.

„În mandatul trecut, USR-știi s-au opus proiectului, care nu a mai fost trimis la Consiliul General al Capitalei. Apoi, s-a amânat timp de 3 ani, până când altcineva a cumpărat terenul, după care s-a băgat din nou în Consiliu, ca să facă despăgubirea către cine trebuie. Oricum, nu era nevoie de încă o hotărâre. Au făcut-o doar pentru reactualizarea prețului”, a explicat, pentru ziarul Cetățeanul, fostul viceprimar al Sectorului 2.

Astfel, în numai 3 ani, terenul interlopului, pe care nu se putea construi nici măcar o baracă, a crescut în valoare ca Făt-Frumos: de la 1.095.038 euro, a ajuns să fie cotat la 1.907.002 euro (187 euro/mp)!?!

CITEȘE ȘI Bolnavii de cancer au câștigat lupta cu primarul Nicușor Dan. Sanador, undă verde pentru Centrul Oncologic

Radu Mihaiu: „În 2020 prețul a fost scos din burtă, fără nicio fundamentare”

Contactat, anterior, de jurnaliștii de la Cetățeanul, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a susținut că nu este nimic necurat în această expropriere.

Despre valoarea umflată a terenului, edilul susține că în 2020 prețul nu avea nicio fundamentare.

„În august 2020 hotărârea de consiliu a fost făcută pe genunchi, ignorând procedura legală de expropriere. Practic, în 2020 prețul a fost scos din burtă, fără nicio fundamentare, și din acea hotărâre lipseau studiul de oportunitate și studiul de fezabilitate aferente exproprierii. Aceștia sunt pași obligatorii în vederea oricărei exproprieri. Când, în 2021, am cerut PMB să încuviințeze acea expropriere, aparatul primarului din PMB ne-a indicat lipsa acestor proceduri, împreună cu recomandarea să pornim în mod corect procedura.

Evident că am trimis-o, ba chiar discutasem și despre vot în consiliu. Doar că procedura fiind făcută pe genunchi, cei de la PMB ne-au cerut parcurgerea pașilor obligatorii mai întâi.

Indiferent cine este proprietar acolo, terenul acela ar trebui să devină parc. Exproprierea nu ar trebui să țină cont (și nici nu ține cont) de numele proprietarului, ci de alte considerente legale. Oricine ar fi proprietarul, exproprierea se face la valoarea indicată de studiul ANEVAR.

După cum am spus anterior, hotărârea din 2020 a fost făcută cu ignorarea pașilor prevăzuți de lege. Dacă ar fi fost parcurși acei pași, probabil că prețul propus în 2020 ar fi fost bine fundamentat. În lipsa unei fundamentări cât de cât obiective referitor la prețul din 2020, mi-e greu să mă pronunț cum s-a ajuns la acel preț.

Exproprierea este o procedură care nu ține cont de situația juridică. Este irelevant proprietarul în cazul unei exproprieri, iar prețul nu este stabilit de autoritatea publică, ci de un evaluator ANEVAR, care se bazează pe valoarea notarială. Încă o dată, prețul de acum 3 ani a fost practic scos din burtă, cu ignorarea pașilor prevăzuți de lege”, este punctul de vedere al primarului Radu Mihaiu.

Cine este Manu Bombardieru

Emanuel Daniel Dan a încercat tot felul de afaceri. Pandemia a fost o oportunitate pentru ginerele lui Sile Cămătaru de a câștiga sume considerabile. Presa a relatat că interlopul a fost capul unei grupări care ar fi comercializat măști contrafăcute de milioane de euro.

O anchetă jurnalistică a relevat că interlopii vindeau la negru măști de protecție false, când medicii din spitale nu aveau de niciunele. În spatele afacerii ilegale se ascundea clanul Cămătaru, iar din depozitele clandestine a plecat marfă de milioane de euro, inclusiv spre instituțiile statului, printre care și Unifarm, după cum se laudau chiar cei care intermediau vânzările.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.