Bolnavii de cancer au câștigat lupta cu primarul Nicușor Dan. Sanador, undă verde pentru Centrul Oncologic

Primarul general Nicușor Dan a decis că bucureștenii nu au nevoie nici de un sistem medical modern. A încercat să blocheze ridicarea unui centru oncologic, dar judecătorii l-au pus la punct.

Curtea de Apel București (CAB) a respins recursul făcut de primarul general Nicușor Dan în procesul deschis de spitalul Sanador.

În februarie 2022, spitalul privat dăduse în judecată Primăria Capitalei, după ce primarul refuzase să emită o autorizație de construire pentru ridicarea unui centru oncologic modern, în str. Sevastopol nr. 3A, Sectorul 1.

Autorizația de construire pe care Nicușor Dan a refuzat să o semneze are ca obiect extinderea clinicii Sanador  – regim de înălțime 2S+P+5E-6E (cu monument istoric încorporat, în regim de înălțime Sp+P+M) – cu un corp nou de construcţie (Centru Oncologic) în regim de înălțime S+P+6E.

Nicușor Dan a invocat atunci că „proiectul propus nu respectă prevederile regulamentului de urbanism al zonei CA2 aferent Planului Urbanistic General, cel puțin în privința retragerilor laterale”.

Judecătorii Tribunalului București au fost însă de altă părere și au dat câștig de cauză Sanador.

Primarul Nicușor Dan, sancționat și de Inspectoratul de Stat în Construcții

Înainte să dea Primăria în judecată, Sanador s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), în calitatea să de organ ce exercită controlul de stat cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul construcțiilor și urbanismului.

Inspectorii ISC au demarat un control la Primăria Capitalei și au stabilit că sesizarea spitalului este întemeiată.

Concret, ISC a constatat că autorizația de construire a fost redactată și semnată de structurile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București, doar că Primarul General, făcând exces de putere și fără a se consulta cu organele de specialitate nu a fost de acord cu semnarea acesteia.

„Urmare a analizei borderourilor cu lucrări transmise pe circuitul de semnături, autorizația de construire a fost întocmită de structurile de specialitate. Potrivit înscrisurilor puse la dispoziție, în data de 21.03.2022, autorizația de construire semnata de Arhitectul-Sef și Secretar General, a fost predată personalului cu atribuții din cadrul Direcției Urbanism, primarul general semnând autorizația de construire cu obiecțiuni, respectiv <<Nu se emite A.C. PUZ Sevastopol nu reglementeză parcela în cauză >>. Contrar prevederilor Legii 50/1991, cererea ce a făcut obiectul controluluiavea termenul de soluționare depășit (…) autorizația de construire fiind neemisă”, au consemnat inspectorii ISC care au făcut controlul.

 Prin urmare, Nicușor Dan a fost amendat cu 6.000 de lei, în calitate de persoană fizică.

„Având în vedere că aspectele constatate constituie contravenții, domnul Nicușor Dan, în calitatea sa de primar general, cu responsabilitate în vederea emiterii autorizațiilor de construire, a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 6.000 lei pentru neemiterea în termenul legal a autorizației de construire. Mai mult, prin Procesul-verbal de constatare și sancționare a congtravențiilor s-a dispus respectarea prevederilor Legii 50/1991 privind emiterea în termenul legal a autorizațiilor de construire, a arătat ISC.

Asta nu l-a determinat pe primar să respecte lege și să emită autorizația de construire. Prin urmare, în 2022 Sanador a dat în judecată Primăria Capitalei.

Judecători: „Un refuz nejustificat de eliberare a autorizației de construire”

Tribunalul București, care a pronuțat decizia la fond, au constatat că Nicușor Dan a încălcat legea atunci când a decis să refuze emiterea autorizației de construire. Judecătorii au luat în considerare și punctele de vedere ale ISC și ale Universității de Arhitectură și Urbanism, care l-au „îngropat” pe primarul Nicușor Dan.

„Pe cale de consecință, tribunalul apreciază că motivele invocate de către pârât în refuzul de emitere a autorizației de construire sunt neîntemeiate, ceea ce reprezintă în fapt un refuz nejustificat de eliberare a autorizației de construire, deși reclamanta a făcut dovada îndeplinirii condițiilor legale pentru aceasta, se arată în decizia Tribunalului București.

Avocatul Radu Dinulescu: „Primarul a decis că bucureștenii nu au nevoie nici de un sistem medical modern”

Avocatul Radu Dinulescu a comentat pentru Cetățeanul războiul declarat de primarul Nicușor Dan tuturor investițiilor imobiliare din Capitală, inclusiv celor de interes public demarate chiar de autorități, sub pretextul luptei cu așa-zisa mafie imobiliară.

Captură Gândul

„Primarul General, după ce le-a declarat război investitorilor blocând orice proiect, indiferent dacă este vorba de investiții în producție, în comerț, zona rezidențială sau pentru clădiri de birouri prin refuzul de a emite autorizații, acesta a decis că bucureștenii nu au nevoie nici de un sistem medical modern. În concepția edilului care cunoaște interesul public mai bine decât orice locuitor al capitalei, neconsultând părerea populației și evitând pe cât posibil orice întâlnire cu cei care l-au ales, bucureștenii nu au nevoie de spitale noi, de aparatură medicală performantă sau de acces la servicii medicale. Astfel, acesta a decis să blocheze extinderea celui mai mare Centru Oncologic parte a celui mai mare spital privat ce urma a mari capacitatea de tratament radioterapeutic pentru accesul mai multor pacienți oncologici.

Acest lucru vine după refuzul de emitere a unui Certificat de Urbanism pentru construirea unei noi secții a Spitalului Universitar, după refuzul de a aviza demolarea unui corp de clădire a Spitalului Grigore Alexandrescu ce prezenta riscul de a se prăbuși peste pacienții acestuia și în locul căreia avea să fie construit un nou corp, precum și după suspendarea administrativă și pe cale judecătorească a PUZ Sector 2 în condițiile în care existau proiecte publice de peste 1,8 miliarde de euro din care peste 300 milioane de euro erau dedicate Spitalului Fundeni și Institutului pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu”, a spus avocatul Radu Dinulescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.