Dosarele Cetățeanul – În atenția Ministerului Finanțelor! Cum au făcut „vedetele” o gaură de 50 de milioane de lei la bugetul statului

vedetele
Mircea Badea, una dintre vedetele plătite împărătește pe drepturi de autor

„Cetățeanul” dezvăluie azi mecanismul prin care vedetele TV au vrut să scape de plata dărilor la buget. Începând de miercuri, 3 decembrie, vom scoate la lumină, pe rând, câștigurile făcute în acest mod de către toate vedetele rău-platnice, fie că sunt ziariști, politicieni de marcă, oameni de afaceri, actori, cântăreți sau sportivi de marcă. Facem acest demers public deoarece ANAF închide ochii şi vrea să-i scape de plata datoriilor. Veți afla nume la care nici nu vă gândiți că ar fi procedat astfel!

vedetele
Mircea Badea, una dintre vedetele plătite împărătește pe drepturi de autor

Multe dintre așa-zisele vedete TV, dar și oameni politici, câteodată chiar și scriitori sau artiști cunoscuți, vorbesc, pe „sticlă” sau la diverse întruniri și manifestări publice, despre importanța unui buget sănătos sau a unei corecte încasări a veniturilor la buget. Ei înșiși însă datorează sume uriașe pentru că au încercat să fenteze legea și au încasat sume considerabile fără să-și plătească taxele. Procedând astfel, ei sfidează, la rândul lor, restul contribuabilor, cetățeni ai României, care își plătesc corect dările către stat. Cetățeanul îi va scoate, rând pe rând, la lumină, pe cât mai mulți dintre aceștia. „Cetățeanul” a făcut deja demersuri la organele de anchetă ale statului, cerând să se verifice de ce ANAF nu mișcă un deget să recupreze sumele cuvenite statului. Vă vom prezenta demersurile făcute de „Cetățeanul” în zilele următoare!

Metoda „drepturilor de autor”

În perioada 2009-2011, ANAF a declanșat, în premieră, controale fiscale la mai mulți contribuabilii persoane fizice care au realizat venituri înepând din 2006, din cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală.

Verificările declanșate au generat reacții vehemente în mass-media. Acestea au venit mai ales din partea unora dintre cei cunoscuți drept moderatori de opinie, plătiți regește de patronii lor, dar nu pe contracte de muncă, ci pe contracte de drepturi de autor.

Patronii erau interesați să-și plătească regește, cu zeci de mii de lei/lună, vedetele (sau „tonomatele”, cum le spuneau alții), dar să nu achite și taxele corespunzătoare unor contracte de muncă (CAS, șomaj, pensii etc…). Astfel că vedetele și-au primit salariile de sute de mlioane de lei vechi, ca și cum și-ar fi vândut doar drepturile de proprietate intelectuală, nicidecum ca în situația în care munceau, aproape zilnic, la serviciu.

Au uitat de TVA

Chiar și în această situație, ei au scăpat din vedere ceva foarte important. Codul Fiscal prevedea la acea dată că orice persoană care încasează venituri din cesiunea drepturilor de autor, care au depășit un plafon trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA și trebuie să plătească taxa pe valoarea adăugată petru sumele încasate peste acest plafon. La acea vreme, plafonul de scutire de TVA era, conform Codului Fiscal, de 119.000 lei/an (35.000 euro la cursul de la data aderării la UE). Ca urmare, numai scriitorii, ziariștii, actorii, politicienii care încasau, într-un an, mai mult de 10.000 de lei/lună erau obligați la plata TVA și numai pentru sumele încasate peste acest plafon. Cei care au câștigat mai puțin nu aveau de ce să-și facă asemenea griji.

Vedetele lui Felix, în prim plan

vedete
Gabriela Vrânceanu Firea

În situația descrisă mai sus s-au aflat multe dintre vedetele televiziunilor, în frunte cu vedetele de la Antena 3, televiziune controlată de Dan Voiculescu. Facem referire aici, printre alții, la Mihai Gâdea, Mircea Badea, Victor Ciutacu, Gabriela Vrânceanu Firea, Oana Stancu, Radu Tudor și Adrian Ursu.

Alături de aceștia se află nume foarte mari din rândul cântăreților, actorilor, sportivilor, oamenilor de afaceri și politicienilor, care nu au plătit sumele pe care le datorau bugetului de stat. Vi le vom dezvălui, începând de miercuri, 3 decembrie.

Valoarea prejudiciului, peste 50 de milioane de lei

Surse din cadrul Ministerului Finanțelor ne-au dezvăluit că, pentru perioada 2006 – 2009, ANAF a estimat (doar la nivelul D.G.F.P.M. București) TVA de plată de peste 50.000.000 lei (fără majorări/penalități/dobânzi). De precizat că doar la nivelul Municipiului București exista un număr de 104 contribuabili persoane fizice care au realizat, în perioada 2006-2009, venituri din cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală în sumă totală de 351.322.551 lei, pentru care

Ziariștii Antena 3 NU au câștigat procesul cu ANAF

vedetele
Dacă ANAF nu mișcă un deget, Ioana Petrescu, ministrul finanțelor, încă mai poate recuperta banii la buget

Pe 23.08.2011, în timpul desfășurării unor inspecții fiscale de către ANAF, un număr de 25 contribuabili persoane fizice care au realizat venituri din cesiunea drepturilor de autor, între care și cei menționați mai sus, au înregistrat pe rolul Curții de Apel București (C.A.B.) o acțiune în anulare în totalitate sau în parte împotriva unor acte normative, care prevedeau obligația plății TVA la vânzarea drepturilor de proprietate intelectuală, în cazul depășirii plafonului menționat mai sus.

După finalizarea fondului, în 2012, Antena 3 a făcut mare tam-tam că instanța le-ar fi dat dreptate împotriva ANAF. În realitate, Curtea de Apel București a anulat o singură prevedere legală, care însă nu putuse fi invocată drept temei de drept în actele de control încheiate de către organele de inspecție fiscală din cadrul ANAF.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Cine il mai asculta pe frustratul asta de Badea?
    Te oftici Badea ca n-a iesit omul lui Voiculescu Presedinte.
    Te oftici, hai ca te oftici si tu si protopopul GAdea.

  2. Daca ar fi mai putini cu ASE-ul si cu Drept-ul probabil am fi avut legi simple si clare si probabil mai multi covrigi. Ce zici musiu de TVA la rovigneta ? Probabil nu o platesti tu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.