DOCUMENT EXCLUSIV. UE trimite deșeurile în România prin culoarele verzi

deseurile

Scandalos! În plină pandemie, când poluarea ne otrăvește aerul mai mult ca oricând, Comisia Europeană face presiuni ca România să dea liber la deșeurile din străinătate. Cel mai mare furnizor este Mafia italină, care trimite în România deșeurile toxice cu „capac” de materiale reciclabile.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

De-a dreptul revoltător, Comisia Europeană impune să fie folosite la transportul deșeurilor „culoarele verzi” destinate transportului în Europa al materialelor sanitare și al alimentelor.

Vom reveni cu detalii revoltătoare despre filierele mafiei internaționale a deșeurilor în Săptămâna patimilor.

Citește și Cum ne otrăvește Mafia internațională a deșeurilor și cum o ajută UE

Deșeurile vor intra în țară „pe încredere”

Mai mult, Comisia Europeană a impus ca toată documentația aferentă transporturilor de deșeuri să fie DOAR în format electronic, „în acest mod se evită pe cât posibil contactul (n.r. inclusiv controlul fizic) și se grăbește trecerea frontierei”.

Dar chiar și așa, ce polițist sau vameș ar putea avea curajul să se apropie de așa-zisele deșeuri reciclabile care vin din zonele roșii de pandemie?

Solicitarea oficialilor europeni vine în contextul în care specialiștii de mediu cer Guvernului să dea o ordonanță militară prin care să interzică tocmai importurile de deșeuri pe toată perioada stării de urgență.

deșeuri

Documentul remis oficialilor de la București a fost prelucrat de reprezentanța României la Uniunea Europeană și semnat de ambasadoarea Luminița Odobescu.

Printre destinatarii adresei se numără ministrul Mediului Costel Alexe, consilierul pentru afaceri europene al președintelui, Leonard Orban, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat etc.

Consecințe dezastruoase pentru plămânii noștri

Specialiștii de mediu chiar au avertizat că, în condițiile poluării masive din țara noastră, acceptarea deșeurilor toxice de care vor să scape țările vestice ar putea avea consecințe dezastruoase pentru poluarea din România.

Rămâne de urmărit dacă autoritățile române vor ceda presiunilor UE și vor consimți astfel la transformarea României în groapa de gunoi a Europei, în plină pandemie de coronavirus!

Deșeurile toxice, transportate pe „culoarele verzi”

Comisia Europeană a trimis autorităților române pe 1 aprilie adresa secretă prin care le solicită să înlesnească importul deșeurilor în România, pe motiv că firmele care se ocupă de deșeuri ar furniza un serviciu esențial societății. Evident, avantajul ar fi în favoarea statelor vestice, precum Italia, Marea Britanie sau Germania, care și-au făcut un obicei din a scăpa de deșeurile toxice declarându-le reciclabile. Din păcate, nu a fost o glumă de 1 aprilie.

Printr-o bizară ironie, Comisia Europeană cere ca transferul deșeurilor să se facă prin culoarele verzi, create pentru transportul materialelor sanitare și a alimentelor. Ar fi o ironie dacă nu ar fi și adevărat!

deșeuri

Oficialii europeni mai argumentează că transferurile de deșeuri sunt o verigă esențială în lanțul de distribuție, de la colectare la tratarea finală a deșeurilor și utilizarea lor ca resursă.

Leonard Orban: Nu se pot folosi culoarele umanitare pentru deșeuri

deșeuri

Leonard Orban (foto), primul comisar european din partea României și consilierul pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis, nu-și aduce aminte de adresa primită de la Comisia Europeană. El spune însă că nu se pot folosi culoarele verzi pentru tranzitarea deșeurilor pentru simplul fapt că destinația acestora este cu totul alta.

„Nu sunt la curent cu așa ceva, știu doar despre culoarele verzi. Nu am văzut acest document. Culoarele verzi sunt strict pentru asigurarea transportului de mărfuri – alimente, medicamente și echipamente medicale, pentru a funcționa în continuare piața internă. Dacă s-ar aduce deșuri, ar fi o chestiune infracțională. Aici, autoritățile ar trebui să cerceteze”, a declarat Leonard Orban.

Costel Alexe susține că nu a primit documentul

deșeuri

Contactat de ziarul Cetățeanul, ministrul Mediului Costel Alexe (foto) a negat că ar fi unul dintre destinatarii documentului, precizând însă că deșeurile reciclabile sunt permise de lege.

„Nu știu de unde aveți informația asta, nu mi-a parvenit niciun document, nu am văzut așa ceva și nu are cum să importe România deșeuri din alte țări. Importurile de deșeuri toxice în România sunt interzise de lege. Materialele reciclabile sunt cu totul altceva. De exemplu, peturile. Așa ceva s-a importat și peste tot în Europa, pentru că e materie primă. Importul intracomunitar de materiale reciclabile este reglementat de foarte mult timp”, a declarat Costel Alexe.

Ministrul admite însă că transporturile de materiale așa-zis reciclabile pot fi, de fapt, paravanul unor importuri de deșeuri periculoase, așa cum de altfel s-a întâmplat de nenumărate ori.

„Au mai fost cazuri când și în Portul Constanța sau în alte părți s-au identificat deșeuri toxice aduse din străinătate, dar sunt dosare penale”, a mai spus Alexe.

Specialiști: „România va fi invadată cu deșeuri”

deșeuri

Specialiștii de mediu avertizează că securitatea de mediu a României deja foarte fragilă, va fi pusă în mare pericol odată ce se va confrunta cu noi transferuri ilegale de deșeuri periculoase, eventual disimulate în deseuri nepericuloase, în fapt extrem de periculoase, cum au existat numeroase cazuri în trecut, de deșeuri contaminate biologic, provenite din Italia, Spania, Marea Britanie, sau Germania.

Sursele noastre avertizează că România va fi literalmente invadată cu deșeuri cu suspiciuni, transportate pe toate căile, naval, rutier, feroviar, inclusiv aerian.

În cel mai fericit caz, afirmă specialiștii, se vor face intercalări de transporturi corecte, autorizate, cu altele care sigur vor genera suspiciuni majore de fraudă.

Surse din cadrul autorităților competente, spun că s-ar fi solicitat deja interzicerea temporară, prin ordonanță militară, a transferului de deșeuri potențial contaminate din țările cu foarte mari probleme cauzate de pandemie pentru toată perioada stării de urgență plus încă cel puțin14 zile.

România, sufocată de deșeurile Occidentului

Recomandarea Comisiei Europene vine în contextul poluării masive din România, responsabile pentru această situație fiind, mai ales, tocmai deșeurile aduse din străinătate.

Un episod de poluare masivă s-a petrecut chiar în noaptea de marți spre miercuri, în Capitală. Datele adunate de stațiile independente de monitorizare a aerului au arătat depășiri importante ale limitei de poluare. Bucureștenii au reclamat că aerul este irespirabil, din cauza arderii deșeurilor.

Tot în Capitală, în luna martie, limita de poluare a fost depășită chiar și de 12 ori! Și atunci autoritățile au stabilit că poluarea s-a produs din cauza arderii de deșeuri.

deseuri

În februarie și martie 2020, în Portul Constanţa Sud Agigea au fost descoperite zeci de containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descărcate de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie. Importul ilegal fusese făcut de o firmă ce are puncte de lucru în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

În februarie 2020, peste 700 de tone de deșeuri aduse din Italia au fost găsite în Bihor – la Ineu şi Vadu Crişului. Firma importatoare a folosit acte false pentru a aduce gunoaiele în România, unde urmau să fie incinerate sau reciclate. Garda de mediu Bihor a aplicat o amendă de 60.000 de lei și au depus o plângere penală pentru firma responsabilă.

Nu mai departe de acum două zile, tot în Portul Constanţa Sud Agigea a fost depistat de autorităţi un container cu deşeuri sosit din Germania, în documentele vamale fiind trecute produse electrocasnice şi saltele de pat second-hand.

Noi le trimitem medici, ei ne aduc deșeuri toxice

În timp ce mai mulți medici români s-au oferit voluntari să meargă în Italia pentru a oferi ajutor în tratarea persoanelor infectate cu coronavirus, italienii se pregătesc să trimită din nou în România deșeuri periculoase.

Presa italiană a relatat, recent, că guvernatorul regiunii italiene Campania, Vincenzo de Luca, a anunțat că primele transporturi de deșeuri periculoase din zona Napoli vor pleca spre România în 30 mai.

Totodată, presa italiană relatează că firma românească Eco Sud recunoaște transportul deșeurilor în România, susținând că are toate autorizațiile necesare pentru primirea și eliminarea deșeurilor din Italia la gropile de gunoi din București, Craiova, Mavrodin și Giurgiu.

Cetățeanul TV

7 COMENTARII

 1. Îi amendăm, îi condamnăm, îi mazilim, pe toţi cei care încalcă Ordonanţele Militare, ceeace este un lucru foarte bun, dar, pe cei care aduc Deşeuri(moartea de fapt)din afară, doar pentru a face bani, îi lăsăm în pace. Pe bună dreptate,ne punem întrebarea -acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru că am intrat în UE pe uşa din dos? sau sânt doar interese financiare ale celor care ne guvernează? Totul este pentru BINELE poporului, nu-i aşa? Tu ce părere ai?

  • Da,este adevărat,totul se întâmpla sau se v a întâmpla doar pentru interesele guvernanților,din păcate.
   Și de vreo 30de ani,se tot întâmpla și se fac numai lucruri bune in țara noastră draga,România,doar pentru popor.
   Este rușinos,este strigător la cer!

 2. Exista o mafe a deseurilor , asa cum exista o mafie a explatarii lemnului . Aceste deseuri nu sunt trimise de UE , sunt importate de romani care pentru bani sunt in stare sa faca orice nelegiuire !
  Asteptam ca serviciile secrete sa desconspire acaaste retele !

 3. Din momentul aplicarii ordonantei,aerul din Craiova este irespirabil ,mai ales in zona canalului colector,str Raului,brestei,in zona firmelor de colectate a deseurilor periculoase.Se arunca masiv in canalizarea orasului cu ajutorul vidanjelor,reziduri petroliere,substante toxice si neurotoxice,incat nu mai poti respira nici in locuinta,stam cu masca de gaze pe fata.Iti ard caile respiratorii,iti arde fata,ai senzatie de greata,iti amoarte fata,retc[epinde de ce substante sunt deversate.]Deversarile sunt ziua intodeauna in apropierea sarbatorilor si mai puternice la ora 12 ziua.Degeaba faci sesizari,suni la ISU,Garda De Mediu<Agentia De Mediu,nimeni nu vrea sa vina sa faca masuratori,motivand ca nu au aparate.Toti nu-si misca fundul de pe scaunele pe care au fost pusi politic si nu fac alceva decat sa directioneze hartiile de la unii la alti,spunand ca nu este de competenta lor.Otravirea puternica a inceput de pe data de 11.04 [12 mai putin],13, 14, 15 .Asa au facut in fiecare an incepand din 2016.Populatia are diverite simptone,dar nu simt mirosul si nu cunosc cauza,pe cei mai muti chiar nu-i intereseaza.Aceste substante care iti ard caile respiratori,duc la scaderea imunitatii,la anemii,la contactarea virusului si cancere.Felicitari pentru articol!
  As dori sa va contactez sa va dau mai multe informatii ,pe care le detin.l

 4. Deci Occidentul ne ia copacii și ne tirmite deșeurile. O imagine cât 1000 de cuvinte.

  La fel am pățit : Microsoft a luat 1 miliard cu tunul licenței că cică intrămin Schengen. Ulterior Merkel ia 2 milioane de migranti ca și cum granitele nu contează și nici in Schengen nu am ajuns. Briliant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here