Interviu – Divorț în elita medicală! Vinovat, Dumitru Martin, afaceristul arestat de FBI, acuză Horia Orban, șeful clinicii de ortopedie de la Elias

Dumitru Martin
Căsnicia lui Horia Orban, șeful clinicii de ortopedie de la spitalul Elias, destrămată de interpunerea, spune el, a lui Dumitru Martin, afaceristul constănțean arestat de FBI

Am intrat în biroul lui Horia Orban, șeful clinicii de ortopedie de la spitalul Elias, curios să aflu cum se „descurcă” un medic de elită despre care citisem, recent, că a fost dat dispărut la Poliție pentru că ar fi avut gânduri de suicid.
Am abandonat tema din start, practic, medicul din fața mea, amabil, dar strict și sigur pe el, nu se încadra, din niciun punct de vedere, în vreun astfel de tipar. L-am întrebat, totuși, de ce a fost dat dispărut de familie.

Dumitru Martin
Căsnicia lui Horia Orban (foto), șeful clinicii de ortopedie de la spitalul Elias, destrămată de interpunerea, spune el, a lui Dumitru Martin, afaceristul constănțean arestat de FBI

Atunci, Horia Orban, „medicul milionarilor” cum i s-a mai spus în presă, a început să depene o poveste spectaculoasă, dar tristă. Povestea unei familii de medici celebri (el șef de clinică la Elias, ea, managerul celui mai mare Institut Clinic din București), destrămată de interpunerea între soți, spune Horia Orban, a unui personaj care a ținut, în decembrie, prima pagină a întregii mass-media! Este vorba despre Dumitru Martin, afaceristul constănțean arestat de FBI, după ce ar fi încercat să-i mituiască pe oficialii americani de la baza militară NATO Mihail Kogălniceanu din Constanța.

Precizare: Fosta soție a lui Horia Orban a solicitat înlăturarea numelui său din cuprinsul acestui interviu. Pozele sunt preluate din surse publice sau de pe pagina de facebook a lui Horia-Bogdan Orbancu acordul acestuia. Acestea din urmă au fost editate, la solicitarea fostei soții a lui Horia Orban

Rep: – Cum l-ați cunoscut pe Dumitru Martin?
Horia Orban: – Ne-am văzut de două ori, în urmă cu doi ani de zile, în 2013. Dumitru Martin cumpărase, de la niște prieteni buni de familie, casa pe care aceștia o aveau la New York, în Long Island, dar pe care, din câte am înțeles atunci, nu le plătise decât jumătate din suma convenită.
Apoi, când prietenii noștri au venit în țară, am ieşit cu toţii să mâncăm, la restaurantul Bucur. Atunci a venit și Dumitru (Titi) Martin, era cuplat cu o altă cunoştinţă de-a noastră, Corina. Corina, doctoriţă, era mai tânără decât soţul ei, un reputat om de știință, cu care avea și o fetiță în vârstă de aproape 9 ani. A doua oară ne-am văzut, în 2014, la o masă pe care am luat-o la Puflene, în Delta Dunării. Martin s-a despărțit de Corina în urmă cu aproape șase luni de zile. Din câte am înţeles, insista pe lângă ea să dea divorţ și să-i ia casa soțului, aşa mi-a povestit chiar Corina. Ea a înțeles atunci ce fel de om este, l-a părăsit și s-a întors la soţul ei. După povestea asta, bănuiesc că a început să se înfiripe relația dintre Dumitru Martin şi fosta mea soţie, poveste care a dus la divorțul nostru, în octombrie 2015.

„M-a deranjat mai mult escapada lor de după, de la Poiana Brașov”

Dumitru Martin
Dumitru Martin, afaceristul arestat de FBI, ar fi avut mai multe întâlniri cu fosta soție a lui Horia Orban

– Când aţi depus actele?
– Actele le-am depus pe 7 septembrie, la notariat, iar hotărârea de divorţ a fost pronunţată 30 de zile mai târziu. La acel moment, eu nu ştiam că ea are o altă relaţie. Am aflat abia după divorţ că avea o relaţie cu Martin, când am dedus că această relaţie era încă de dinainte de a ne separa.
– Cum ați ajuns la această concluzie?
– Plecarea ei la New York, imediat după ce a depus actele de divorț, mi-a întărit bănuiala asupra relației.
– A plecat singură?
– Nu, a plecat cu o prietenă avocată, care își aniversa ziua de naștere, în fiecare an, la New York, împreună cu prietenele. A rămas însă în continuare şi după aniversarea prietenei – a spus că ar fi avut de la minister o delegaţie, așa că a „legat” deplasările şi a rămas la New York. Bănuiesc că în acea perioadă a fost în strânsă legătură cu domnul Dumitru Martin, mai ales că am văzut ulterior în presă că o nepoată sau o rudă a acestui Martin lucrează la New York la secţia consulară.
Am mai aflat că ar fi făcut presiuni să intre, atunci, împreună cu Martin, la întâlnirea pe care a avut-o preşedintele Iohannis cu reprezentanții diaspora. Lista a fost însă destul de strânsă și nu a avut succces, am înţeles că ar fi avut nişte discuţii destul de aprinse la consulat pe această temă. M-a deranjat însă mai mult escapada lor de după, de la Poiana Brașov, când l-au implicat și pe fiul nostru. Nu mi s-a părut normal, chiar dacă eram divorțați.

„Mi-am întrebat băiatul dacă nenea de la televizor este Dumitru Martin de la Poiana Braşov și mi-a răspuns că da, el este”

Dumitru Martin
Fotografia, preluată de pe pagina de facebook a lui Horia-Bogdan Orban, cu acordul acestuia, a fost făcută în 2014, la Val D’Isere. Cetățeanul.net a înlăturat-o din poză pe soția lui Horia Orban, la cererea acesteia

– Ați fost și Dvs. la Poiana Brașov?
– Nu s-au dus numai soția și băiatul nostru, era la congresul Rospen, de anestezie. Stăteam încă împreună, chiar dacă divorțați, la casa noastră din Mogoșoaia. La o săptămână după congres, un coleg a venit și mi-a spus: «Ce se întâmplă cu soția ta, că au văzut-o la congres că a fost cu alt bărbat Titi (Dumitru)Martin». Eu aflasem deja, întâmplător, de la copil, când l-am întrebat seara acasă, de unde a ştiut sa instaleze niște melodii pe o jucărie de-a s-a. Mi-a răspuns, foarte simplu, că «de la Titi».
Atunci, efectiv mi-am dat seama despre cine este vorba, de la copil, practic, am înţeles că Titi Martin a avut contact copilul cu la Poiana Braşov și, mă rog, au văzut toți anesteziștii care au fost prezenti la congres şi îi cunoşteau. Nu mi s-a părut, repet, tocmai corect, să implice și copilul în relație asa de rapid, chiar dacă divorţase deja. Dealtfel, copilul mi l-a mai recunoscut deunăzi la o emisiune la B1 TV, la care au arătat poza lui Dumitru Martin. Atunci mi-am întrebat băiatul dacă nenea de la televizor este Titi de la Poiana Braşov și mi-a răspuns că da, el este. Fosta soție mi-a spus doar că s-a întâlnit întâmplător cu el acolo, dar pentru mine este evident că ei au fost în contact, dealtfel și toți colegii care au fost acolo pot spune că i-au văzut împreună.

Înainte circula cu mașina firmei Polaris, a recunoscut și asta, că mașina era a firmei lui Martin

– În ce alte situaţii aţi mai avut indicii că fosta soție și Dumitru Martin sunt împreună?
– Am mai auzit apoi la spital, de la Fundeni, unde ea este manager, mi s-a transmis că ei erau împreună la secretariat la cabinetul lui Irinel Popescu şi că personalul din spital se mira și se întreba cu cine este doamna manager acolo, cu un bărbat care o ţine de mână, şi aşa mai departe… Acestea sunt povești care circulă.
Privind retrospectiv, mi-aduc aminte că înainte erau convorbiri telefonice la care ea se retrăgea deoparte, parolarea telefonului și alte câteva indicii de care nu am ținut cont la acea vreme, sunt deducții pe care le-am făcut ulterior. Ea mă anunțase de cu un an înainte că ar vrea să dea divorț, dar nu cred că relația lor data de atunci, probabil că se accentuase în ultimele șase luni.
Acum, după arestarea lui Martin de către FBI și soţul fostei amante a lui Dumitru Martin este foarte nervos pe soţia sa «m-ai făcut de râs, uită-te cu cine ai umblat».

– Ați întrebat-o pe doamna Orban despre relație, a recunoscut?
– Am întrebat-o și a recunoscut, dar a susținut că relația s-a produs după divorț. Acum nu o mai recunoaște, după momentul în care s-a anunțat arestarea lui Martin în presă. Înainte circula cu mașina firmei Polaris, a recunoscut și asta, că mașina era a firmei lui Martin. Din ziua în care s-a anunțat arestarea, nu a mai venit seara cu mașina acasă.

„O anunțasem că nu voi fi niciodată de acord ca fiul meu să fie in preajma acelui individ”

Dumitru Martin
Foto, preluată de pe pagina de facebook a lui Horia-Bogdan Orban, cu acordul acestuia, a fost făcută în 2013, la Bodrum (Turcia). Cetățeanul.net a înlăturat-o din poză pe soția lui Horia Orban, la cererea acesteia

– Cum a fost cu așa-zisa dispariție, ce s-a întâmplat?
Am plecat de acasă după ce am lăsat o scrisoare pe care o scrisesem, timp de câteva zile, scrisoare pe care i-am lăsat-o soacrei mele să i-o dea soţiei de ziua ei. Am făcut deliberat și ostentativ gestul deoarece doream foarte mult ca fosta mea soție să nu plece la New York, așa cum își planificase. M-a anunțat chiar în dimineața acelei zile că ea pleacă o săptămână fără însă a-mi spune unde. Duminică, 22 noiembrie, era ziua ei și urma să o petreacă la NY. Spre marea mea ușurare am reușit să-i întrerup călătoria, dar se pare că inutil, deoarece domnul Martin s-a urcat în avion și a sosit el la București. Dealtfel, a doua zi, când eu m-am întors acasă, fosta soție a luat copilul și s-au mutat la hotel timp de o săptămână cât domnul Martin a fost aici.

Am lăsat scrisoarea, am urcat în maşină şi am plecat la drum spre munte. Acasă, soacra mea s-a speriat, a început să-i sune pe cei din familie, că am plecat de acasă și că se teme că se va întâmpla ceva rău. Soția a anunțat dispariția mea la mai puțin de 4 ore de la plecarea mea și cred că pe undeva a forțat deschiderea unei anchete cu toate că, după câte știu eu, nicăieri în lume o dispariție nu este cercetată la mai puțin de 24 de ore de la producerea ei. Îmi închipuiam la acel moment și cred și acum că încerca să strângă asupra mea anumite probe care să o ajute în viitoarele demersuri de a căpăta autoritate deplină asupra copilului, deoarece o anunțasem că nu voi fi niciodată de acord ca fiul meu să fie in preajma acelui individ și drept urmare nu voi semna niciodată o procură pe baza căreia să poata pleca din țară împreună cu băiatul nostru.

„Nu am scris nicăieri că aș vrea să îmi iau zilele sau ceva de aceeași natură”

– Mai stați acum împreună?
Nu, s-a mutat, de vineri (18 decembrie – n.n.). Eu am rămas în casa noastră din Mogoșoaia, pe care am donat-o împreună, fiului nostru.
– Ați avut o căsnicie fericită?
Eu am fost fericit toți cei 18 ani. Sigur, ca orice căsnicie, a fost cu suișurile și coborâșurile ei.
– Ce conținea scrisoarea pe care ați lăsat-o în ziua așa-numitei dispariții?
Scrisoarea conţinea idei de-ale mele, voiam să înţeleagă că țin la ea, că încă o iubesc și că m-a rănit foarte mult. Am scris mai multe zile, în acea scrisoare, toate gândurile care mi s-au perindat în nopțile în care nu am mai putut dormi.
Deci nu era vorba de nicio tendință de suicid?
Nici vorbă, a fost doar de o interpretare subiectivă a lor. Nu am scris nicăieri că aș vrea să îmi iau zilele sau ceva de aceeași natură. Nu am pomenit așa ceva.
– Ați povestit acum, poate, mai mult decât doreați să spuneți! Credeți că veți regreta?
Nu, chiar am simțit nevoia să mă destăinui mai ales după articolul din ziarul acela (spynews.ro – n.n.) unde s-a scris că aș fi dispărut cu gânduri de sinucidere, articol care a apărut, cred eu, la comandă, pentru că nimeni nu cred că ar publica, altfel, un asemenea articol la o săptămână după- așa-zisa dispariție. Eu am lipsit o noapte de acasă, iar articolul a apărut la o săptămână dup aceea. După cum este redactat, eu cred că este rău intenționat și că nu putea fi decât de la ea sau de la Martin, deoarece articolul conținea amănunte pe care le știam doar eu și soția. Mă bucur foarte mult ca mi-ați dat aceasta ocazie, practic a unui drept la replică deoarece în toată această perioadă fosta mea soție a încercat să mă facă să ținem secretă despărțirea noastră pentru a nu afecta copilul. Lucrurile s-au petrecut întocmai, unilateral, numai din partea mea, lucru pe care il pot confirma toți colegii de la spital sau prietenii cu care am mai vorbit în această perioadă. Am slăbit 20 de kg în două luni, toată lumea ma întreba dacă s-a întâmplat ceva iar fosta mea soție le spunea că probabil am ceva patologic, făcând referire la o intervenție chirurgicală pe care o suferisem în urmă cu 2 ani. Probabil că ar mai fi multe de spus dar ajungem la o telenovelă, nu cred că are rost.
Este, dealtfel, prima și ultima dată când mai accept să vorbesc, public despre subiectul despărțirii de soția mea și despre împrejurările care au dus la aceasta. Mă bucur însă că, măcar așa, o parte din adevăr poate fi reconstruit și chiar colegi sau prieteni din jurul fostei soții, care au auzit în permanență o singură variantă au acum posibilitatea să audă și părerea mea.

Contactată de Cetățeanul.net, fosta soție a lui Horia Orban a aceptat să poarte o discuție pe tema împrejurărilor care au dus la divorțul de soțul domniei sale, dar a refuzat, categoric, ca aceasdtă discuție să fie făcută publică. Doamna Orban ne-a solicitat, expres, să nu îi publicăm numele său întreg sau al copilului. „Deoarece afirmațiile fostului meu soț sunt lipsite de suport real, considerându-le astfel niște calomnii, am hotărât să nu răspund în replică. Mai mult, vă solicit ca, la publicarea interviului în cauză, să nu publicați numele meu și nici numele copiilor mei”, ne-a spus doamna Orban.

Dumitru Martin ar putea petrece 25 de ani într-o pușcărie americană

Dumitru Martin
Dumitru Martin a fost arestat de FBI si ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare

Potrivit oficialilor americani, Dumitru Martin ar fi fost ajutat de ai firmei sale, Polaris, să mituiască un ofițer din aviația militară americană.
Anchetatorii FBI spun că cei patru români au pus la cale complotul pentru mituirea ofiţerului american în octombrie 2014. Ei încercau să prindă un contract de 12 milioane de dolari pentru baza militară de la Kogălniceanu. În schimbul banilor ar fi trebuit să construiască şi să livreze containere de depozitare. Timp de două luni, românii ar fi încercat să-l convingă pe ofiţerul sub acoperire să accepte un comision de zece la sută din valoarea contractului. Mita urma să fie mascată sub forma unor contracte de consultanţă.
„Ca parte a conspiraţiei, acuzaţii au prilejuit transferul a 100.000 de dolari din România către un cont bancar din Statele Unite ale Americii, plată destinată ofiţerului Forţelor Aeriene Americane. Acuzaţii nu ştiau că ofiţerul american colabora cu agenţii federali, iar firma Polaris nu ar fi primit niciun contract”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA.
În iulie 2015, Dumitru Martin şi subordonaţii săi au depus la Forţele Aeriene ale SUA o ofertă pentru a furniza containerele. Pe 15 septembrie, Dumitru Martin s-a dus la Baza aeriană Travis din Fairfield, California, pentru a semna documentele şi contractele fictive, spun anchetatorii. FBI a intrat pe fir şi l-a arestat pe patronul român, iar anchetatorii i-au pus sub acuzare şi pe cei trei angajaţi ai firmei de salubritate. Decizia finală va fi a judecătorilor.
Dacă vor fi condamnaţi, Dumitru Martin și cei trei angajați ar putea primi aproape 20 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari fiecare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here