Bani pentru partid, prin HG! Jaf pentru dotarea Blocului Operator al Spitalului Universitar

Dacă Dăncilă îl demite pe șeful CNAS, acesta se întoarce ca vicepreședinte al Casei

Bani pentru partid, reclamă la unison specialiștii din lumea medicală, scandalizați de hotărârea de guvern 145/2019, prin care Guvernul României a aprobat cheltuirea unei sume de 71 de milioane de lei pentru „dotarea blocului operator central” din Spitalul Universitar de Urgență (SUUB)! Suma aprobată de Viorica Dăncilă, la propunerea Ministerului Sănătății, este de cinci ori mai mare decât ce a solicitat SUUB în urmă cu mai puțin de trei ani!. Medicii afirmă că operațiunea pare a fi un adevărat „pom de Crăciun” pentru guvernarea PSD.

Specialiștii spun că hotărârea de guvern din 20 martie 2019 este un JAF (risipă) de bani publici. Toți specialiștii consultați de Cetățeanul s-au închinat, mulți dintre ei la propriu, când au văzut lista de cumpărături adoptată de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

3Cum s-au „umflat” cheltuielile. Mercurialul Ministerului Sănătății

Ianuarie 2015. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu + managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu – 22,25 milioane lei

În anul 2008, din cauza riscului seismic ridicat, conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a luat decizia închiderii Blocului Operator Central al unităţii medicale, care funcționa în aripa clădirii A3-C-bloc operator. Intervenţiile chirurgicale au continuat, dar s-au desfăşurat în 16 săli de operaţii realizate, din timp, la nivelul secţiilor chirurgicale.

Ulterior, nevoia unui bloc operator modern s-a transformat într-o listă de cumpărături, din ce în ce mai costisitoare, dar mai ales mai aberantă. Astfel s-a ajuns ca, în numai trei ani, prețul dotării Blocului Operator a fost umflat de aproape cinci ori, de la 15 la peste 70 de milioane de lei.

Ianuarie 2015 – 22,25 milioane de lei

Pe 15 ianuarie 2015, Nicolae Bănicioiu, ministrul PSD al Sănătății, anunța că pentru blocul operator mai sunt necesare doar echipamentele: “Sperăm ca până de Paști să fie gata noul bloc operator. Practic, cel mai modern bloc operator din România, și nu numai, va fi la SUUB. Echipamentele vor fi cumpărate și ele. Mai durează cât durează procedurile pentru achiziționarea echipamentelor”.

Cu aceeași ocazie, managerul Cătălin Cârstoiu a menționat și suma necesară pentrui dotarea blocului operator – 5 milioane de euro (22,25 milioane de lei). „Blocul operator este gata, nu îi mai lipsesc decât echipamentele medicale, adică masă de operații, aparate de anestezie și partea de climatizare. Dacă însumăm tot, vom merge la o estimare de aproximativ cinci milioane de euro pentru echipamente de ultimă generație”, a susținut managerul Cătălin Cîrstoiu.

Nici termenul, nici dotarea promisă atunci, nu au fost respectate.

Noiembrie 2016 – 15 milioane de lei

bani pentru partid
Noiembrie 2016. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu + managerul SUUB, Dragoș Davițoiu (sursa foto – politicidesanatate.ro) – 15 milioane de lei

Cetățeanul.net a aflat că în toamna anului 2016, noul manager al Spitalului Universitar Dragoș Davițoiu, a trimis o adresă către ministrul sănătății tehnocrat, Vlad Voiculescu în care i-au solicitat sprijinul pentru dotarea Blocului Operator.

În adresa trimisă, Dragoș Davițoiu a calculat că ar avea nevoie de o finanțare de circa 15 milioane de lei pentru dotarea Blocului Operator al SUUB.

Existența adresei oficiale ne-a fost confirmată atât de surse din SUUB cât și de la Ministerul Sănătății. Actualul ministru, Sorina Pintea, a promis că va verifica, dar nu ne-a mai dat niciun răspuns

Aprilie 2017 – 35 milioane de lei

bani pentru partid
Aprilie 2017. Ministrul Sănătății, Florian Bodog + managerul SUUB, Adriana Nica – 35 milioane de lei

După ce TVR a relatat, în aprilie 2017, că 11 săli de operaţie noi stau închise la Spitalul Universitar, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, la sfârșitul lunii aprilie, că ministerul va căuta soluţii, inclusiv finanţare prin Banca Mondială, pentru dotarea celor 11 săli de operaţii, parte a blocului operator de la Spitalul Universitar Urgenţă Bucureşti. Noul manager Adriana Nica a declarat atunci că este necesară o finanțare „de aproximativ 35 de milioane de lei pentru dotarea sălilor de operaţie (mese, instrumentar, aparate anestezie, microscoape operatorii, coloane de laparoscopie)”.

20 Martie 2019, prin HG promovat de Sorina Pintea – 71 milioane de lei. Bani pentru partid

bani pentru partid
Martie 2019. Ministrul Sorina Pintea a promovat cheltuieli de peste 71 de milioane de lei, de cinci ori mai mult decât se ceruseră în 2016 și dublu față de cât estimase managerul Adriana Nica (dreapta) în 2017!!

Pe 20 martie 2019, Guvernul Dăncilă a aprobat o hotărâre prin care a transformat Blocul operator al SUUB într-un adevărat pom de Crăciun, spun medicii. Pe lista de dotări ce urmează a fi achiziționate, Ministerul Sănătății a trecut tot felul de dotări, al căror scop real, susțin specialiștii, este cumpărarea de cât mai multe echipamente scumpe, inutile sau prea puțin utile unui bloc operator.

Pe lista de cumpărături a ministerului Sănătății au fost trecute de-a valma ecografe, turnuri laparoscopice și de endoscopie, sisteme de neuronavigație, „dotări” de-a valma care i-au făcut să se închine pe chirurgii și pe anesteziștii de elită, consultați de Cetățeanul. Ministrul Sorina Pintea nu a putut explica până acum toate aceste dotări, deși Ministerul Sănătății este titularul finanțării!

2„Niciun spital din Europa nu s-a încurcat cu asemenea «dotări». Nici măcar AKH, la Viena”

11 ecografe pentru 11 spăli de operații! o exagerare grosolană, susțin specialiștii

Afirmația din titlul de mai sus a fost făcută de unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România și nu este una laudativă. Toți specialiștii de elită consultați de Cetățeanul au confirmat, sub rezerva anonimatului, că lista de cumpărături promovată de Pintea este o risipă uriașă, majoritatea dotărilor nefiind utile într-un bloc operator al unui spital de urgență! „Dintr-o sală de operații nu trebuie să lipsească dotări precum masa chirurgicală, aparatul de anestezie, climatizarea, un electrocauter și două – trei piese de mobilier medical. De aici și până la 11 ecografe și fantasmagorii precum ecograful destinat morfologiei fetale ține mai mult, cred eu, de domeniul ingineriilor financiare decât de chirurgie de urgență”, ne-au spus sursele.

Într-adevăr, consultând lista de cumpărături a Guvernului din HG 145/2019, ministrul Pintea a propus și a obținut cumpărarea a 11 ecografe pentru cele 11 săli de operații.

Toți chirurgii susțin că este nevoie de ecograf doar la 1% – 5% dintre intervenșiile chirurgicale. Mai mult normativele Ministerului Sănătății prevăd nevoia unui ecograf doar pe secția Anestezie.

Am întrebat-o pe Sorin Pintea cum s-a fundamentat nevoia pentru 11 aparate atât de performante? Deși au trecut mai bine de 10 zile, ministrul nu a răspuns întrebărilor noastre. Sorin Pintea ne-a spus că lista a fost întocmită chiar de conducerea SUUB, dar nu ne-a precizat cine din Ministerul Sănătății a verificat și și-a însușit-o.

Alte anomalii:

  • monitor funcții vitale compatibil RMN (poziția 1 din tabelul de mai jos, din HG) – acest monitor trebuie instalat ca punct fix în incinta aparatului RMN, care nu este în Blocul Operator (BO) central. Cum se justifică atunci dotarea???
  • la fel pozițiile 3 și 4, ventilator de înaltă performanță compatibil RMN și sistem complet de investigații ale tractului digestiv sunt dotîări, spun specialiștii în afara BO central și nu trebuia să fie plătite pentru dotarea acestuia;
  • poziția 11 – ecograf destinat morfologiei fetale (al 12-lea ecograf!) Morfologia fetală este investigația imagistică ce oferă informații despre sănătatea fetusului și dezvoltarea acestuia pe tot parcursul celor 9 luni de sarcină – nu are nicio legătură cu chirurgia într-un spital de urgență!
bani pentru partid
Alte „cumpărături” din HG care nu au legătură cu un Bloc Operator

1Munți de bani și pentru laparoscopie

Alte cheltuieli cu totul exagerate, dacă nu chiar dubioase din acest punct de vedere, care ne-au fost semnalate de către medici de renume privesc o investiție enormă în laparoscopie.

O investiție enormă în laparoscopie (marcată cu galben), în condițiile în care genul acesta de activitate este relativ restrânsă în SUUB. In acest moment majoritatea semnificativă a intervențiilor chirurgicale se face prin chirurgie deschisă, susțin specialiștii.

Sorina Pintea nu ne-a răspuns la întrebarea ce perspective de dezvoltare a SUUB își însușește Ministerul Sănătății când are în vedere aceste dotări și de unde există atâți medici „trainuiți” în domeniu. La fel cum nu a reușit să ne răspundă (i-am trimis întrebările de două săptămâni) nici de ce se cumpără doar două aparate de anestezie pulmonară, pentru 11 săli de operații (poziția 26 în tabelul de mai sus)!!! Este puțin probabil, spun sursele, ca SUUB să aibe pe stoc restul de 9 aparate de medie și de înaltă performanță necesare, cu montorizarea adecvată pentru chirurgie majoră și urgențe!

Lista echipamentelor și de explicații pe care le are de dat Ministerul Sănătății cu privire la acest adevărat JAF (risipă) de fonduri publice este cu mult mai lungă și o vom detalia în zilele ce urmează. Timp în care solicităm Guvernului, alături de specialiștii de renume din lumea medicală, să renunțe la achizițiile fantasmagorice și să investească echilibrat și rațional în sistemul de sănătate din România!

CITIȚI ȘI:

Portretul lui Lucian Netejoru, cel mai iubit magistrat de către Liviu Dragnea

Toate minciunile legate de deschiderea metroului din Drumul Taberei. Ministrul Cuc se pregătește să-l facă vinovat și pe Moș Crăciun

VIDEO Cu vacile pe DN1! Protest extrem al unui fermier împotriva corupției dintr-o primărie prahoveană

Torționar cu 90 de decese, dar fără judecată. La fel ca în Dosarul Mineriadei

Populația era înfometată, dar șefii PCR și familiile lor aveau tratamente de lux în străinătate

UPDATE Decizie finală în dosarul UDMR-istei care a preferat închisoarea în locul muncii

UPDATE Video cu pacienți umiliți la Spitalul Universitar din București. Reacția ministrului

 

1 COMENTARIU

  1. […] Ulterior, tot ministrul Pintea a inițiat o hotărâre de guvern prin care tot Spitalului Universitar i-au fost alocate sume de 3-4 ori mai mari decât avea nevoie pentru dotarea Blocului Operator. Un adevărat Jaf, am titrat atunci, ân Cetățeanul: Bani pentru partid, prin HG! Jaf pentru dotarea Blocului Operator al Spitalului Universitar. […]

LĂSAȚI UN MESAJ