UPDATE Decizie finală în dosarul UDMR-istei care a preferat închisoarea în locul muncii

Vicepreședinte UDMR, condamnat la muncă în folosul comunității
Anna Horvath, politicianul care a preferat închisoarea în locul muncii

UPDATE Instanța supremă a amânat pentru data de 22 mai prounțarea în dosarul Annei Horvath.

Anna Horvath, UDMR-ista care nu vrea să muncească în folosul comunității și a ales o pedeapsă cu executare. Instanța supremă este așteptată să pronunțe, miercuri, o decizie definitivă în dosarul de corupție care o vizează Anna Horvath, fost viceprimar al Clujului și actual vicepreședinte executiv al UDMR. De-a lungul apelului, instanța supremă i-a permisul lui Horvath să atace toate probele procurorilor DNA și să aducă chiar și experți din Statele Unite.

Condamnată în primă instanță la la doi ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, Horvath a declarat imediat după aflarea sentinței că ”România este un stat securist”, președintele UDMR Kelemen Hunor susținând pe Facebook că „în cazul Annei, nu este nici Justiție, nici lege (…) Putem vorbi de un stat de drept când un om este condamnat fără nicio probă?”. Ea a primit o pedeapsă cu executare pentru că nu și-a dat acordul să muncească în folosul comunității și astfel nu a putut primi o altfel de pedeapsă după condamnarea de la fond.

Materialul este realizat de Clever News Center pentru cetateanul.net.

UDMR-ista care nu vrea muncă în folosul comunității, dar are bani de experți din SUA

De-a lungul procesului de la instanța supremă, judecătorii au admis o serie de probe în favoarea Annei Horvath și a afaceristului Fodor Szolt. Astfel, la termenul din 20 iunie 2018, judecătorii au acceptat trimiterea unei înregistrări ambientale de la dosar către Institutul Național de Expertize Criminalistice în vederea efectuării expertizei vocii și vorbirii.

Pentru inculpatul Fodor Zsolt, magistrații au admis participarea lui Cătălin Grigoraș, adus din Statele Unite, ca specialist-parte la efectuarea expertizei.

CITIȚI ȘI:

Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura

Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri

Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare

Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare

Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii

Pe 10 octombrie, aceeași judecători au decis desecretizarea în totalitate a mandatului de siguranţă naţională nr. 001474/05.02.2016 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu excepţia numelui judecătorului care a emis mandatul și efectuarea unei noi traduceri a unei înregistrări ambientale, de către un traducător autorizat de limbă maghiară. Tot atunci, a decis efectuarea expertizei a vocii şi vorbirii pentru înregistrarea ambientală de pe terasa restaurantului Camino din data de 13.05.2016, urmând să se stabilească dacă asupra înregistrării convorbirii s-a intervenit prin alterarea cuvintelor ori dacă se surprind discontinuităţi ale vorbirii sau dacă există o compilație pe înregistrări.

În februarie 2019, cei trei judecători de la instanța supremă au cerut Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Cluj să trimită echipamentul tehnic cu care s-a efectuat înregistrarea în mediul ambiental a discuției purtate pe terasa restaurantului Camino, ”însoțit de manualul de utilizare și accesoriile necesare punerii în funcțiune”.

După ce a venit răspunsul de la INEC, Anna Horvath a avut obiecțiuni față de concluziile acesteia, dar instanța a respins cerere de lămurire a concluziilor expertului.

A fost stabilită data de 17 aprilie pentru pronunțare, aceasta fiind amânată pentru 15 mai.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit DNA, în perioada februarie – mai 2016, Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care Fodor Zsolt avea interese economice.

Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizațiilor de construire etc.

La data de 13 mai 2016, pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționarii din primărie, Horvath Anna i-ar fi pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale la alegerile locale.

Horvath și Fodor au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de Fodor Zsolt și o firmă „agreată” de Horvath Anna.

La Curtea de Apel Cluj, Zsolt Fodor a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni cu suspendare, fostul viceprimar de Cluj a primit cu executare deoarece a refuzat să presteze o muncă în folosul comunității. „Inculpatei ii vor fi aplicate si pedepsele accesorii potrivit art.65 C.p., intrucat in cazul acesteia se va dispune executarea pedepsei rezultante în regim de detenție, nefiind întrunite cumulativ condițiile prevazute de art.91 C.p., lipsind acordul acesteia de a presta o munca în folosul comunității prev. la lit.c a textului de lege menționat”, a conchis Curtea de Apel Cluj. (material scris de Virgil Burlă, Clever News Center)

CITIȚI ȘI:

Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura

Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri

Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare

Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare

Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here