Torționar cu 90 de decese, dar fără judecată. La fel ca în Dosarul Mineriadei

Probe anulate în dosarul mineriadei

Pe 8 mai, dosarul Mineriadei din 1990 a fost întors la Parchetul General, pe motiv de nulitate a rechizitoriului.

În decizia semnată de judecătorul Constantin Epure se prevede excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Aceasta nu este o noutate. În toamna lui 2017, un alt judecător de la instanţa supremă a decis acelaşi lucru în dosarul fostului torţionar Marian Petrescu, comandantul penitenciarului Galaţi în anii 60.

În noiembrie 2017, judecătorul Ştefan Pistol de la instanţa supremă a admis contestaţia lui Marian Petrescu şi a trimis dosarul la procurori, anulând toate probele. Judecătorul a criticat faptul că acuzaţia este generică, privită doar prin simpla constatare a decesului a 90 de deţinuţi politici în perioada în care Petrescu a fost comandant al penitenciarului Galaţi.

Magistratul mai consideră că lui Petrescu nu i s-a asigurat dreptul la apărare, deoarece a avut la dispoziţie doar o lună să-şi pregătească apărarea, fiind pus sub acuzare foarte rapid.

Pistol mai consideră că procurorii au stabilit nelegal calitatea procesuală de persoană vătămată unor persoane descendente ale deţinuţilor politici (nepoţi sau fii ai deţinuţilor politici) şi că, doctrina de specialitate face diferenţa între persoană vătămată şi victimă a unei infracţiuni. „Aşadar, persoanele audiate în calitate de persoane vătămate în cadrul anchetei sunt, potrivit legii, succesori ai persoanei vătămate”, mai consideră Pistol în încheierea prin care a retrimis dosarul la Parchet.

În replică, procurorii Parchetului general au arătat că toţi cei 90 de deţinuţi politici decedaţi la Galaţi în timpul mandatului lui Petrescu au fost identificaţi şi că la dosar există fişele de deces ale acestora, inclusiv cauzele morţii.

CITIȚI ȘI:

Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura

Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri

Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare

Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare

Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii

Mai mult, arată procurorii, „înlăturarea declaraţiilor pesoanelor vătămate din ansamblul probator este neîntemeiată, deoarece aşa cum rezultă din înscrisuri fiecăreia dintre acestea s-au considerat a fi persoane vătămate şi au dat declaraţii în acestă calitate”.

Judecătorul Pistol a mai reproşat procurorilor faptul că nu au explicat în ce constă vinovăţia lui Petrescu în raport cu fiecare deţinut politic decedat în timpul cât el a fost şef de penitenciar. „Deoarece nu sunt menţionate fapte concrete ale inculpatului, ci doar generalităţi deduse din contextul legislativ, social şi politic al perioadei respective, nu se poate stabili nici legătura de cauzalitate dintre acestea şi decesul deţinuţilor menţionaţi în actul de sesizare a instanţei”, mai arată judecătorul.

Pe 9 ianuarie 2019, Marian Petrescu a decedat şi procurorii au decis clasarea cauzei. În martie 2017, torţionarul Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galaţi în perioada 1959 – 1961, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului instanţei supreme pentru tratamente neomenoase care ar fi dus la moartea a 102 de persoane încarcerate, dintre care 90 de deţinuţi politici. Dosarul urma să fie judecat la Curtea de Apel Bucureşti, dar nu a mai trecut de procedura de Cameră preliminară şi a fost restituit procurorilor, ulterior fiind clasat.

Recent, şi dosarul Mineriadei din 1990 a fost întors la Parchet, un alt judecător, Constantin Epure, a decis ca şi în cazul Petrescu, anularea tuturor probelor din dosar, în condiţiile în care în cauză au fost audiate sute de persoane.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.