luni, iulie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăSubiecte fierbințiPROTESTE: Mii de români nu au putut vota pentru alegerea președintelui

PROTESTE: Mii de români nu au putut vota pentru alegerea președintelui

-

protest34_42638900Cozi imense s-au format la secţiile de votare din mai multe oraşe din Europa, iar autorităţile electorale nu au făcut prea multe eforturi pentru a uşura accesul la vot al românilor din străinătate.

Peste 1.000 de români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie. Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.

O româncă de la Londra, care a votat la Ambasadă, chiar înainte de închiderea secţiei, povesteşte că au rămas aproximativ 1.000 de oameni care nu au putut vota. Aceştia au rămas să protesteze în stradă, strigând: „Deschideţi uşile, vrem să votăm”, „Vot plagiat”, „Vot furat”, „Jos Ponta”, „Suntem uniţi”, „România, România”. Protestatarii cer demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.

Un alt român a precizat că în zonă au venit şi elicoptere ale poliţiei pentru a supraveghea situaţia. El a povestit că românii au cerut preşedintelui secţiei de vot de la Ambasadă prelungirea programului de vot, dar nu li s-a dat un răspuns. În plus, porţile ambasadei s-au închis cu 10 minute înainte de ora locală 21:00 (23:00, ora României). „Nu ajunge că am fost exilaţi, acum ni se mai arunci şi o flegmă în faţă”, a precizat acesta.

Ambasadorul României la Londra: Cozile erau de sute de persoane

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a afirmat că votul a fost îngreunat în Marea Britanie întrucât în birourile electorale ar fi trebuit să fie şapte membri, însă au existat situaţii în care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi aşteptau ”sute sau o mie de persoane”. Ion Jinga a afirmat că în Marea Britanie au fost organizate 11 secţii de votare, dintre care trei la Londra. ”În 2009, şi la alegerile pentru Parlamentul European, şi la referendumul din 2012 au fost câte opt secţii, acum le-am suplimentat la 11. La Londra existau două secţii de votare, acum am făcut trei secţii”, a spus Jinga. El a precizat că Ambasada României din Marea Britanie nu are responsabilităţi privind derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor, aceste atribuţii revenind birourilor electorale.

”În aceste birouri electorale, ambasada are câte un reprezentant, restul până la şapte sau câţi sunt, sunt reprezentanţi desemnaţi de la Bucureşti de partide politice, de alte asociaţii. Avem situaţii în care deşi s-a comunicat o listă cu şapte membri s-au prezentat patru, în momentul în care ai patru, adică jumătate sau ceva mai mult de jumătate din numărul membrilor iniţial comunicaţi, evident că şi procesul merge mai încet. S-a solicitat de către birourile electorale din secţiile de votare la Bucureşti, la BEC, aprobarea ca oamenii care nu s-au prezentat ca membri ai birourilor să fie înlocuiţi, să fie eventual oameni din cadrul ambasadei sau alţi voluntari. Răspunsul a fost că nu se poate face acest lucru, deci sunt birouri care au funcţionat cu patru sau cinci oameni, în condiţiile în care cozile afară erau de sute sau o mie de persoane”, a declarat Jinga.

El a mai spus că s-a cerut şi telefonic, şi în scris prelungirea procesului de votare, însă răspunsul, primit telefonic, a fost că legea nu permite acest lucru. Conform sursei citate, ambasada şi ambasadorul nu au responsabilităţi cu privire la ce se întâmplă într-o secţie de votare.

Românii au forțat ușa secțiilor în Franța, ca să voteze

Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l’Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.

La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze. Protestatarii rămaşi în faţa ICR refuză să plece şi scandează: „Vrem să votăm” şi „Hoţii”, ei cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care până în prezent niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.

Potrivit relatărilor participanţilor la protest, după aproape două ore de negocieri între ambasadorul Bogdan Mazuru si românii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat. Apreciind că organizarea alegerilor a fost dezastruoasă, protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire. Cei aflaţi în sediul ambasadei scandau „Vrem să votăm!”.

Protest în faţa sediului MAE

Aproximativ 200 de persoane au protestat la MAE, duminică seară, faţă de organizarea alegerilor în străinătate, manifestanţii fiind îndemnaţi să revină luni, de la ora 17.00, pentru a cere în continuare ca românii din diaspora să poată vota.

Protestatarii, majoritatea tineri, au cerut demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean, au scandat lozinci anti-Ponta şi au cerut ca secţiile din străinătate să rămână deschise ca să poată vota românii aflaţi la cozi în mai multe oraşe.

Printre lozincile scandate, s-au numărat: „Noi mâine muncim ca să vă plătim”, „M-am săturat să fiu furat”, „În turul doi, Ponta la gunoi”, „Demisia”, „Ponta nu uita: vine revoluţia”, „Secţii de votare, nu catedrale”, „Vrem copy-paste la tipizate, nu la doctorate”, „Vor şi viii să voteze, nu doar morţii să ponteze”, „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit”, „Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „Ponta nu poţi lua dreptul de a vota”, „Ponta nu uita: eşti pe lista DNA”, „Dragnea nu uita: te aşteaptă DNA”, „În turul doi, vrem secţii noi”, „Ponta nu uita: nu aşa vei câştiga” şi „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu-şi exercită dreptul şi votează”.

O pancartă purta mesajul: „2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versus Ponta. Nu am învăţat nimic?! Toate partidele, aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem o altă clasă politică. Nu mai suntem păcăliţi” Mai mulţi protestatari au spus că au rude sau prieteni în străinătate care au stat la cozi, iar unii nu au putut vota. Un tânăr a spus că are un prieten observator la Toronto, de la care a aflat că la secţia respectivă au fost foarte puţine ştampile, dar şi buletine şi declaraţii, raportat la numărul de români veniţi să voteze.

„Ne-am mobilizat în semn de solidaritate cu cei care vor să voteze, dar n-au putut”, a spus tânărul. La finalul protestului, unul dintre manifestanţi i-a îndemnat pe ceilalţi, la o portavoce, să revină luni, de la ora 17.00, la sediul MAE pentru a continua să ceară ca românii din străinătate să îşi poată exercita dreptul la vot.

Pe durata acţiunii, la MAE au fost mobilizate echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere. Protestul s-a desfăşurat paşnic.

MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere”

MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere” şi le recomandă „să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul transmis duminică seară, că „s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate”. În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora ”au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC”, menţionează sursa citată.

„În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare”, continuă MAE în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe „constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale”.

„În acest context, MAE informează cu privire la situaţia tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menţinerea ordinii publice şi securităţii în perimetrul şi incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistenţa instituţiilor abilitate ale statului francez”, mai transmite ministerul, în comunicat.

MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere şi le recomandă să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Ponta tot timpul iese si spune ca in 2009votul di diaspora a fost furat de basescu tot timpul spune ca Basescu este distrugatorul tarii dar de ce nu spune ca PSD a distrus tara impreuna cu parlamentul corupt cel avem .acum ca diaspora nu a putut vota schimbarea cine a furat votul?oare poporul roman nu mai gandeste? Cum poate sal voteze pe Ponta stiind ca sub conducerea lui guvernantii fura si nu vede nimic? Sau banii merg in campanie?NU INTELEG CUM TARA E ROSIE POPORUL SA VOTEZE RAUL Mai nou ponta sa aliat cu Vadim extremistul nu inteleg iata face ce face numai sa iasa la putere PSD ptr a initia legea amnistiei. Poporul romanii uita usor trcutul si greul cei vor paste PSD este distrugatorul tarii ei au contribuit la genocid impreuna cu parlamentul si primarii toti parlamentarii ies si lauda pe Ponta de ce?sa nusi piarda scaunul coruptional TREZITIVA ROMANI OARE NU VATI SATURAT DE COMUNISM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Donald Trump a fost împușcat în ureche, la un miting electoral:„Am simţit imediat glonţul sfâşiindu-mi pielea”

0
Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat, la un miting electoral în statul Pennsylvania. Fostul președinte al SUA a fost împușcat în ureche, însă viața lui nu este pusă în pericol. Atacatorul a fost un bărbat în vârstă...