INS: Preţurile au explodat! Unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri

Mii de angajați de la Mediu și Energie nu și-au primit salariile, în urma demisiei celor doi miniştri

Prețurile au crescut cu 8,2% luna trecută (față de nivelul lor din decembrie 2020), a transmis vineri INS, cele mai mari scumpiri fiind la gaz (peste 50%), energie electrică (28%), ulei (27%) și cartofi (25%).

Un asemenea nivel al inflației n-a mai fost văzut din 2005, când prețurile urcaseră cu 9%, cu precizarea că atunci tendința era de scădere, iar acum e de creștere.

Rata anuală a inflaţiei

Rata anuală a inflației a urcat la 7,94 la sută în octombrie 2021, de la 6,29 la sută în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80 la sută (sub impactul plafonării și compensării prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație) depășind ușor la finele celor două luni din trimestrul IV nivelul prognozat. Creșterea ei a continuat să fie determinată în principal de componente exogene ale IPC, influențele majore venind, în acest interval, mai cu seamă din scumpirea consistentă a combustibililor, pe seama categoriei non-benzină și motorină, și într-o mai mică măsură din majorarea prețurilor LFO.

CITEŞTE ŞI: Ciolacu cere plafonarea preţurilor la alimente, PNL invocă UE şi se opune!

Activitatea economică și-a încetinit considerabil creșterea în trimestrul III 2021 – la 0,4 la sută, de la 1,5 la sută în trimestrul II –, contrar așteptărilor. Evoluția face probabilă restrângerea excedentului de cerere agregată în acest interval la o valoare mult inferioară celei prognozate, dată fiind inclusiv recenta revizuire notabilă în sens descendent a datelor statistice privind ritmul creșterii economiei în semestrul I 2021, implicând și o depășire relativ mai modestă în trimestrul II a nivelului PIB pre-pandemie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.