Începând de azi elevii trebuie să fie testaţi anti-Covid înainte de începerea orelor. Ce nelămuri apar

Elevi,. Foto sursa: Pixabay.com
Elevi,. Foto sursa: Pixabay.com

Elevii trebuie să fie testaţi înainte de începerea orelor cu ajutorul testelor pentru salivă. Acest lucru ridică o serie de întrebări pentru părinţi dar şi pentru elevi.

Nu există o procedură standard pentru trimiterea rezultatelor. Unele școli solicită doar rezultatele pozitive ale testului. Sunt cazuri în care părintilor li s-a recomandat să treacă și data pe rezultat, pentru ca el să nu poată fi fotografiat de mai multe ori. Dacă rezultatul este pozitiv, părintele trebuie să comunice acest lucru şcoii şi medicului de familie, copilul urmând să stea acasă.

Cele mai multe şcoli au hotărât că elevii să se testeze acasă, părintele trebuind să se asigure că testul este folosit corect. Elevii, profesorii, învățătorii, și personalul nedidactic din școli se vor testa luni și joi.

Cursurile unei clase se suspendă pentru 14 zile doar când este un rezultat pozitiv la un test PCR. Școlile nu pun la dispoziție testele, părintii trebuind să le cumpere.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că testele pe bază de salivă distribuite în şcoli nu se pot contamina atunci când se asamblează chiturile de testare.

Potrivit acestuia, copiii sunt testați de două ori pe săptămână pentru siguranța lor, potrivit observatornews.ro.

„Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste”

Sorin Cîmpeanu a publicat trei materiale video în care explică cum se folosesc testele de salivă în şcoli. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și un elev participă la demonstrație. Ministrul a anunţat că profesorii care compun testele pe bază de salivă pentru elevi vor beneficia de zile de concediu.

Ministrul Educației a declarat că asamblarea testelor de salivă a fost realizată deja în mai multe judeţe.

„Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. (…) Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.