UPDATE Emoţii pentru un deputat PSD acuzat de şantaj

Deputatul PSD Mihai Valentin Popa işi aşteaptă pedeapsa pentru şantaj

UPDATE. Trei judecători de la ÎCCJ au decis achitarea lui Mihai Valentin Popa, acuzat de șantaj și de de folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată de reprezentanții DNA.

Instanţa supremă este aşteptată să se pronunţe, miercuri, în dosarul deputatului Mihai Valentin Popa, acuzat de procurorii DNA de şantaj, după ce a ameninţat un primar din judetul Braşov pentru a-l convinge să păstreze în funcţie o protejată a sa. Hotărârea instanţei nu este una definitivă, ea putând fi atacată la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi.

Potrivit DNA, în cursul anului 2017, în contextul în care primarul unui municipiu din judeţul Braşov a anunţat posibilitatea revocării din funcţie a unei persoane din conducerea unui spital aflat în subordinea primăriei (ca urmare a unor nereguli constatate de Curtea de Conturi şi ca urmare a refuzului acelei persoane de a-şi îndeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului), Mihai Valentin Popa, care era preşedinte al Organizaţiei Făgăraş a PSD şi secretar executiv al Organizaţiei PSD Braşov, a luat hotărârea de a-şi folosi influenţa politică, pentru menţinerea în funcţie a protejatei sale.

La termenul din 29 martie, judecătorii ÎCCJ au decis să emită o adresă către DNA – Serviciul Teritorial Braşov, în vederea transmiterii la dosar pe suporţi optici a tuturor convorbirilor şi comunicărilor rezultate în urma punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.

Concret, Mihai Valentin Popa i-ar fi cerut imperativ primarului, de mai multe ori, direct şi prin intermediari, să o menţină în funcţie pe protejata sa, pe motiv că decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcţia de conducere pe care o deţinea la spital i-ar afecta imaginea sa de lider influent care îşi protejează oamenii apropiaţi şi controlează deciziile autorităţilor în raza sa.

Ameninţat cu demiterea

Întrucât primarul nu s-a conformat ordinului primit, Mihai Valentin Popa a folosit telefonul unui coleg de partid şi l-a ameninţat pe managerul spitalului, cerându-i imperativ să revină asupra deciziei de a o înlocui pe protejata sa din funcţia pe care o deţine la spitalul respectiv.
De asemenea, deputatul l-a ameninţat pe managerul spitalului că, în caz contrar, îl va demite, iar toate proiectele acestuia vor fi blocate în consiliul local pe care, în calitate de lider al organizaţiei locale de partid, îl controlează.

DNA mai spune că, în luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu Mihai Valentin Popa, acesta din urmă şi-a folosit influenţa şi autoritatea asupra unei persoane din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, astfel încât reprezentanţii şcolii din acea comună să fie scutiţi de sancţiuni, deşi nu luaseră măsurile impuse de inspectorii DSP. Un control efectuat anterior la acea şcoală constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, spaţiu necorespunzător pentru programul „laptele şi cornul”, spaţiu necorespunzător de desfăşurare a cursurilor pentru grupa mică de grădiniţă, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabiliseră termene stricte de care depindea inclusiv obţinerea unei noi autorizaţii sanitare.

Mihai Valentin Popa a fost trimis în judecată în decembrie 2017. De când este deputat, adică din decembrie 2016, Popa a luat o singură dată cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor şi a iniţiat două proiecte de hotărâre.

CITIȚI ȘI:

Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura

Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri

Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare

Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare

Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here