Atenție la carnea de porc cumpărată. Avertismentul președintelui ANSVSA

Carnea de porc se scumpește de Sărbători
Carnea de porc se scumpește de Sărbători

Inspectorii de specialitate din cadrul ANSVSA atrag atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra pericolului apariției trichinelozei în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic, proprietarii sau consumatorii au obligația de a solicita medicului veterinar examinarea cărnii în scopul identificării trichinelozei.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancțiuni contravenționale sau, după caz, penale.

Ce este trichineloza
Specialiștii atenționează că Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane, şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate. Omul se poate îmbolnăvi consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată sau afumată, iar boala se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive, dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feței etc. În cazul unor simptome sau pentru prevenirea îmbolnăvirii se poate face un examen trichineloscopic.

Din cauza pestei porcine, autoritățile anunță măsuri extreme.
Dacă vreți să aveți şorici pe masă de Crăciun, nu transportați carne de porc fără documente, e un avertisment venit de la președintele ANSVSA. Preşedintele ANSVSA a anunţat că de miercuri, 11 decembrie, vor avea loc controale în trafic, iar oricine va fi prins cu un porc în portbagaj va fi amendat, iar carnea va fi confiscată.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 254 de localități din 28 de județe, cu un număr de 709 focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedentă actualizare a situației. În alte 7 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 540.591 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreți.

Cum alegi carnea de porc proaspătă
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că identifici stmpila sanitar veterinară pe carnea de porc.Un lucru important de știut este următorul: carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete, ci trebuie să fie tare, într-o culoare trandafirie, cu fibrele dense.Dacă vrei bucăți de carne mai „împănate”, asigura-te că grăsimea este albă sau de un roz-alb, moale, iar la atingere lasă o senzație de unsuros.In funcție de vârsta porcului, carnea are altă culoare. Astfel, la porcii tineri, carnea este roz-albicioasă și are o consistentă moale, în timp ce la porcii bătrâni, carnea este într-o culoare mai închisă, un roșu închis și are o consistentă tare.De asemenea, atunci când apeși carnea, această trebuie să revină rapid la formă inițială, dacă este proaspătă.In ceea ce privește păstrarea sa, carnea de porc nu trebuie păstrată niciodată în pungi de plastic sau de hârtie, ci în tăvițe de poliester acoperite cu celofan. Temperatura la care se păstrează trebuie să fie între 0 și 7 grade Celsius, pentru a-i menține calitățile un timp mai îndelungat .Este indicat să nu cumperi niciodată carne condimentată sau marinată deoarece unii vânzători aplică astfel de tratamente cărnii de proastă calitate sau chiar alterată, tocmai pentru a-i masca mirosul.Deși majoritatea cumpără carne de la măcelărie, crezând că este mai proaspătă, inspectorii sanitari-veterinari recomandă carnea ambalată, care are termenul de valabilitate inscripționat.Nu cumpăra preparate din carne cu membrana crăpată, cu goluri în compoziție, cu acumulări de grăsime sau apă sub membrană.In ceea ce privește consumul de carne de porc, nu opta niciodată pentru carne de porc în sânge deoarece riști să te îmbolnăvești de boli grave precum trichineloza.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.