Ministerul Sănătăţii:„Dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, e bine să nu amânaţi vaccinarea anti-COVID”

sursa: Pixibay

Ministerul Sănătăţii prezintă, pe pagina de Facebook, recomandări pentru perioada dinainte şi de după vaccinare, arătând că se poate mânca şi bea apă înainte de prezentarea la vaccinare. Ministerul precizează că se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, dar „dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, este bine să nu amânaţi şi să mergeţi să vă vaccinaţi”, transmite MS.

„Se recomandă să evitaţi consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deşi nu există studii care să arate cum alcoolul interacţionează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbeşte sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, este bine să nu amânaţi şi să mergeţi să vă vaccinaţi conform programării”, se precizează pagina de Facebook a MS.

Ce trebuie să fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?

– Puteți să mâncați și să beți apă înainte să vă vaccinați.

– Se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să beți 1-3 unități de alcool, este bine să nu amânați și să mergeți să vă vaccinați conform programării.

– Dormiți bine în noaptea dinaintea vaccinării. Un somn odihnitor și liniștit ajută sistemul imunitar.

– Nu este recomandat să luați paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului.

– Pacienții care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare.

Ce trebuie să fac după vaccinare?

– Puteți să mâncați și să beți apă după ce v-ați vaccinat.

– Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.

– În cazul în care vă doare brațul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicați un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciții cu brațul ajută la ameliorarea durerii.

– Dacă aveți stare febrilă, beți multe lichide.

– Puteți lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariție a unei stări febrile și / sau dureri de cap.

– Contactați doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.

Pot să mă întorc la lucru după ce m-am vaccinat?

– Da, după vaccinare vă puteți întoarce la lucru atâta timp cât vă simțiți bine. Dacă vă doare tare brațul în care vi s-a făcut injecția, puteți întâmpina dificultăți în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simțiți foarte obosit, este recomandat să evitați să conduceți. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului.

Sursa: Ministerul Sănătății

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here