UPDATE Alegeri locale în Republica Moldova. Pentru Primăria Chișinău va avea loc al doilea tur de scrutin

Alegeri generale, alegeri pentru Primăria Chișinău

Duminică au avut loc alegeri locale în Republica Moldova, în şapte localităţi, inclusiv la Chişinău şi Bălţi. În total, în cursa electorală s-au înscris 30 de candidaţi, dintre care opt femei şi 22 bărbaţi.

UPDATE La Chișinău se va organiza turul 2

Niciun candidat la primăria Chişinăului nu a obţinut majoritatea în primul tur al alegerilor, desfăşurat duminică, transmite Moldpres. Rezultatele parțiale arată că primii doi clasați sunt Ion Ceban, cu peste 41% din voturi, și Andrei Năsatse. Rezultatele parţiale după procesarea a 40% din procesele verbale arată că primii doi clasaţi, care se vor confrunta peste două săptămâni în turul de scrutin decisiv, sunt candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, cu peste 41% din voturi, şi Andrei Năstase, din partea Platformei Demnitate şi Adevăr, cu aproape 31%. Independenta Silvia Radu este a treia, cu 18%.

Cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar au fost înregistraţi de către Consiliile Electorale de Circumscripţie Electorale (CECE) în municipiile Chişinău şi Bălţi: 11, respectiv opt candidaţi. În afară de Chişinău şi Bălţi, alegeri vor avea loc în comuna Leuşeni şi satul Nemţeni, raionul Hânceşti, comuna Voloviţa, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei şi comuna Pârlita, raionul Ungheni.

Comisia Electorală Centrală a tipărit 752.460 de buletine de vot, dintre care 474.816 în limba română şi 277.644 în limba rusă. Candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului au făcut vineri bilanţul campaniei electorale. Totodată, ei i-au îndemnat pe cetăţeni să participe la scrutinul din 20 mai.

Alegeri locale în Republica Moldova. Bătălie aprigă pentru Primăria Chișinău

Candidata independentă Silvia Radu, actualul primar interimar al Chişinăului, a declarat într-o conferinţă de presă că funcţiile de primari trebuie ocupate de profesionişti şi oameni integri. La rândul lui, candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, s-a referit la proiectele pe care intenţionează să le desfăşoare în Chişinău dacă va ajunge primar, îndemnând locuitorii Capitalei să participe duminică la vot.

Candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că dacă va ajunge primar toate acţiunile sale vor fi în slujba cetăţeanului. Totodată, el a cerut Procuraturii anchetarea contracandidaţilor săi Ion Ceban şi Silvia Radu, pentru că ar fi încălcat legea.

În acelaşi timp, candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, a făcut şi el bilanţul campaniei sale electorale şi a spus că alegerile din 20 mai pot fi un moment de cotitură în istoria Chişinăului.

Pe parcursul întregii zile, informaţiile privind rata participării la aceste alegeri locale în Republica Moldova vor fi transmise şi vor putea fi urmărite pe ecrane special instalate în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Chişinău ş în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Bălţi.

Totodată, Comisia Electorală Centrală a anunţat că, în ziua alegerilor, cetăţenii vor putea urmări live, atât pe pagina oficială a Comisiei – www.cec.md – cât şi pe pagina de Facebook a CEC, informaţii cu privire la rata de participare la vot a cetăţenilor şi rezultatele preliminare ale scrutinului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here