VIDEO Acuzații după prăbuşirea Cascadei Bigăr. De vină ar fi intervenţia umană!

Cascada Bigăr, una dintre cele mai căutate și frumoase atracții turistice din România, s-a prăbușit luni după amiază. Romsilva susține că prăbușirea s-a produs din cauza naturale, însă Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului, afirmă că motivul ar fi intervenția omului în circuitul apei.

Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului și ghid de turism, a declarat pentru Deutsche Welle că motivul prăbușirii Cascadei Biger este intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Mircea Jumanca, pentru Deutsche Welle.

Romsilva respinge aceste acuzații și susține că nu există legătură între prăbușirea cascadei Bigăr și captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș. Travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni şi greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate.

„Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și „activist de mediu”. Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.

Care este adevărul? Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci nu aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, arată Romsilva, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.