Un avocat, dezvăluiri BOMBĂ: Justitia se află într-o nepermisă schizofrenie!

Cunoscutul avocat Adrian Toni Neacsu, vicepresedinte al partidului Coalitia pentru Natiune (CpN), a vorbit despre tendința ca instanțele din România să acorde, doar într-o manieră limitată, sentințe în acord cu Deciziile CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescripția, ceea ce pune în pericol statul de drept din țara noastră.

CITEŞTE ŞI: Scandal la Legile Justiţiei! George Simion acuză: Când mergi într-o instanţă de judecată parcă te duci să joci la loto!

Mai exact, avocatul Adrian Toni Neacsu a remarcat că mare parte din Curțile de Apel din România obișnuiesc să aplice cele două Decizii legate de prescripție, CCR 297/2018 și 358/2022, însă există cel puțin câteva zeci de situații în care deciziile CCR au fost ignorate, ceea ce face ca sistemul de justiție din România să fie impredictibil, incoerent și chiar inegal pentru toți cetățenii.
Aplicarea deciziilor CCR, o chestiune de interpretare

„Și eu am numărat peste 150 de hotărâri judecătorești în care s-a dat efect deplin Deciziilor CCR, trendul majoritar este evident. Totuși, există și câteva zeci de hotărâri judecătorești, unele chiar definitive, prin care deciziile CCR privind prescripția sunt ignorate, prin interpretarea lor limitată. Dacă unul din scopurile constituționale ale justiției în general este de a fi predictibilă, coerentă și egală pentru toți atunci el a fost ratat scandalos cu această ocazie. Justiția se află încă într-o nepermisă schizofrenie.

Ignorarea CCR

Atunci când vorbesc despre hotărâri judecătorești în care deciziile CCR au fost ignorate poate părea doar o numărătoare contabilicească, dar pentru fiecare dintre acestea un om stă la închisoare, deși nu ar trebui”, a transmis avocatul Toni Neacșu.

Curtea Constituțională a pronunțat în luna mai o decizie prin care a admis o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Judecătorii CCR au declarat drept neconstituțional un articol din Codul Penal care permite întreruperea cursului prescripției odată cu administrarea de noi probe de către procurori.

În fapt, este o revenire la o decizie din 2018, în care a fost declarată neconstituțională o sintagmă din articolul din Codul penal privind cursul prescripției răspunderii penale. Decizia CCR nu a fost transpusă într-o nouă reglementare la momentul respectiv, astfel că judecătorii constituționali au revenit cu o nouă decizie. Guvernul a reglementat această chestiune abia în 30 mai 2022, printr-o ordonanță de urgență care modifică prevederile din Codul Penal.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.