TÂRGU MUREŞ: Noaptea Muzeelor aduce zeci de evenimente

Muzeul Județean Mureș organizează, la sfârșitul acestei săptămâni,  alături de partenerii săi cea de-a 16-a ediție a Nopții Muzeelor, manifestare de amploare care propune iubitorilor de cultură zeci de evenimente pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică.

Acestea vor avea loc atât la secțiile Muzeului Județean din Târgu-Mureș, cât și la Călugăreni, spune muzeograful Liliana Lirca:

„Aș începe în Piața Teatrului și m-aș duce la atelierul de ceramică, aș vizita expoziția Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul”, aș merge la Muzeul de Etnografie și Artă Populară pentru cele două expoziții temporare, apoi voi sta la atelierele „Cununa cu flori” alături de copilași, apoi voi merge la atelierul de fotografie din cetate de la ora 12.  Vreau să văd și cum se pregătește expoziția „Orașul Îngrădit” din cetate, pentru că e singura șansă de a vedea ce se află în spatele ușilor închise. Voi rămâne la conferințe și la concertele de seară, pentru că a doua zi vreau neapărat să plec la Călugăreni”.

Preparate locale din antichitate

La Călugăreni, arheologii Muzeului Județean Mureş vor da viață unor preparate locale din antichitate, spune cercetătorul Panczel Szilamer:

„La Călugăreni, vom reconstrui acele rețete care ar fi putut să fie degustate aici în perioada romană. Vorbim de o tocăniță de linte cu foarte multe condimente verzi, precum coriandru sau rozmarin, o mâncare ușoară dar consistentă. Vom oferi spre degustare și o cremă de caș, tot cu multe condimente verzi, cu ulei, oțet, ceapă și usturoi”.

Un alt eveniment special a fost pregătit la Biblioteca Teleki, expoziția „În Slujba Împăraților” ce poate fi vizitată doar la Noaptea Muzeelor, spune directorul Lazok Klara:

„Expoziția vizează cariera lui Teleki Samuel care a servit 4 împărați habsburgici, iar de data asta venim cu ceva special. Ne-au revenit trei picturi care înfățișează trei figuri marcante ale monarhiei habsburge, Maria Tereza, Iosif al II-lea și Leopold al II-lea, iar publicul va putea vedea aceste picturi de aproape, numai de Noapte Muzeelor”.

Intrarea la evenimentele din cadrul Nopții Muzeelor se va face pe bază de brațară. Aceasta se poate achiziționa online, de pe site-ul muzeulmures.ro , dar și fizic, de la muzeele din Târgu Mureș Prețul este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi, studenți și pensionari, transmite RADIO TÂRGU MUREŞ.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here