Surse: Franța îl vrea pe Barna președintele României

Barna președintele României. Un zvon venit de la Bruxelles arată că o înțelegere între Franța și Germania s-ar putea solda cu pierderea prezidențialelor de către Iohannis.

Concret, informația se referă la faptul că Emmanuel Macron ar fi convins Germania că este cazul ca România să să aibă din 2020 și un președinte filo-francez, nu tot unul filo-german. Urmare a acestei înțelegeri, Klaus Iohannis ar fi rămas fără sprijin extern iar favoritul ar fi devenit, peste noapte și peste hotarele românești, Dan Barna.

Kovesi, ținută preventiv departe de Cotroceni. Barna președintele României

Barna președintele României
Foto: Digi24

Conform acestui scenariu, susținerea de ultimă oră acordată explicit de Macron numirii Codruței Kovesi în fruntea viitorului Parchet European este citită în aceeași notă. Mai exact, se spune că desemnarea acesteia în funcția de procuror european șef are ca scop eliminarea din fașă a pericolului ca fosta șefă a DNA să-l bată măr pe Dan Barna într-o eventuală finală prezidențială românească.

E drept că Laura Codruța Kovesi a declarat de mai multe ori că nu este interesată de o candidatură la Cotroceni, dar nimic nu garanta că fosta șefă a DNA nu și-ar fi reconsiderat decizia dacă francezul Jean-François Bohnert ar fi fost el desemnat șef al viitorului Parchet European – așa cum insista Consiliul UE până în urmă cu doar câteva zile.

Retragerea lui Bohnert – dictată de Macron și ăsta nu mai este un zvon – o scoate practic pe Kovesi din ecuația prezidențială românească. O realitate care până nu demult l-ar fi făcut pe Klaus Iohannis să răsufle ușurat, ceea ce acum nu mai este cazul.

Ținând cont de strânsele și vechile relații pe care Dacian Cioloș – partenerul și premierul lui Barna – le are cu Franța, în cazul confirmării acestui zvon este clar că Macron nu s-a ostenit, dacă s-a ostenit, să-i netezească drumul lui Iohannis cel susținut de germani, deci beneficiarul gentileții francezului ar putea drept țintă – Dan Barna, președintele României.

Iohannis, băgat la ananghie în țară

Coincidența face ca acest zvon favorabil prezidențiabilului Dan Barna să pice atunci când popularitatea lui Iohannis este pusă la grea încercare de decizia CCR referitoare la modificarea Constituției în sensul votului dat de români la referendumul din 26 mai. Decizia CCR nu numai că-l pune pe președinte în cea mai penibilă situație dar îi și poate ridica în cap pe românii care au votat la referendum cu ferma convingere că vor scăpa de demnitarii penali dacă votează cum le-a cerut Klaus Iohannis.

Salvarea actualului președinte poate veni, culmea, din partea PSD și ALDE, partidele care formează majoritatea parlamentară și pot, dacă vor, să legifereze prin Parlament blocarea accesului/alegerii ”penalilor” în funcții. Eventual și îngrădirea posibilității amnistierii/grațierii condamnaților pentru fapte de corupție, asta însă doar dacă se va găsi o formulă suficient de deșteaptă cât să nu intre în coliziune directă cu prevederile actualei Constituții. Asta va fi interpretată însă ca un blat convenit între Iohannis și PSD, deci Iohannis are toate șansele să iasă oricum șifonat.

Binomul Barna președintele României – Cioloș premier încalcă regula împărțirii puterii în România

Barna președintele României
Foto: Digi24

La fel de adevărat este că nici nici Dan Barna nu este complet blindat, chiar dacă s-ar bucura cu adevărat de o susținere din partea Franței. Și asta nu din cauza petelor lăsate în CV-ul său de contractele pe bani publici obținute via PSD, ci pentru că partenerii noștri externi preferă ca puterea să fie împărțită în România, respectiv să avem Președinție și Guvern de diferite culori politice.

Respectarea acestei cutume nu ar permite USR-ului să preia guvernarea dacă Barna câștigă Cotroceniul. Implicit, nici Dacian Cioloș nu ar mai ajunge la Palatul Victoria, sau poate se preconizează ca Cioloș să conducă un Guvern din care să facă parte și PSD-ul – o variantă inacceptabilă practic pentru USR.

Deocamdată, cert este doar nimeni nu mai poate considera cursa prezidențială câștigată avant la lettre de Iohannis, așa cum era până acum 2 – 3 luni.  Paradoxal este că, în premieră absolută, primul tur a căpătat o importanță mai mare decât finala propriu zisă, iar în funcție de finaliști nu este exclus să avem o a doua finală absurdă gen disputa Ion Iliescu – Vadim Tudor din 2000.

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. balarii – Barna nu are nici o sansa, chiar daca ar fi sustinut de-afara; Iohanis a fost chemat de Tramp tocmai pentru asta ! Nu va faceti iluzii – America hotaraste!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here