Suceava: Centrala electro-termică şi-a oprit activitatea, iar populația orașului a rămas fără apă caldă și căldură

centrala electro-termicăCentrala electro-termică a municipiului Suceava a fost oprită, după ce au fost consumate cantităţile disponibile de biomasă. Astfel, furnizarea de apă caldă în municipiul Suceava şi de energie electrică în sistemul energetic au fost sistate.

Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, care deţine centrala de cogenerare, a declarat pentru Mediafax că biomasa disponibilă a fost consumată în totalitate.

„S-a întrerupt furnizarea apei calde în municipiul Suceava şi a energiei electrice în sistem. Înţelegem situaţia grea în care se află acum jumătate din populaţia municipiului. Sperăm în ajutorul celor ce pot face lucruri utile în această privinţă astfel încât să se reia furnizarea apei calde”, a declarat directorul Bioenergy.

Compania Bioenergy Suceava, singurul producător de energie termică şi apă caldă din municipiul Suceava a anunţat, la începutul săptămânii, că dacă nu se vor găsi soluţii pentru plata serviciilor prestate va opri livrarea de apă caldă din cauză că nu mai are bani pentru achiziţia de biomasă.

Adrian Bodea, acţionar Adrem Invest, care deţine 49% din acţiunile Bioenergy a explicat că firma este în blocaj financiar, din cauză că apa caldă pe care a produs-o şi a livrat-o este neplătită.

Furnizorul de biomasă este Holzindustrie Schweighofer, care este şi acţionar al Bioenergy. Firma Holzindustrie Schweighofer reclamă o datorie de 1,7 milioane de euro pe care o are de recuperat de la Bioenergy.

Investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată de Bioenergy.

Compania produce energia termică şi apă caldă pe care le vinde firmei Termica SA ce aparţine Consiliului Local Suceava, dar care este în insolvenţă. Din noiembrie 2013 până în septembrie 2014, Bioenergy a vândut către Termica energie termică în valoare de 28,1 milioane de lei, din care a încasat însă doar 12 milioane de lei, iar datoria Termica SA către Bioenergy este de 16 milioane de lei.

Bioenergy alimentează cu căldură şi apă caldă 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe din Suceava, plus 2.000 de firme.

Bioenergy negociază cu mai multe firme achiziţia de biomasă, din care una aparţine omului de afaceri Jean Valvis.

Bioenergy consumă anual circa 200.000 tone de biomasă, a căror valoare depăşeşte 11 milioane de euro. Furnizorul Holzindustrie Schweighofer vindea biomasa către Bioenergy la 80 euro, dar recent a majorat preţul la 92 euro pe tonă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here