Statul va plăti daune fostului şef al CJ Cluj Horea Uioreanu, în urma unei decizii CEDO

Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să-i plătească lui Alexandru Uioreanu, condamnat cu suspendare pentru trafic de droguri, suma de 3.000 de euro drept despăgubire pentru condiţiile proaste din timpul arestului preventiv, informează Mediafax.

Alexandru Uioreanu
Alexandru Uioreanu

Potrivit avocatului care s-a ocupat de demersurile făcute la CEDO privind plângerea lui Alexandru Uioreanu, Lucian Criste, Curtea a comunicat în cursul săptămânii trecute decizia în baza căreia statul român recunoaște că lui Alexandru Uioreanu i-au fost încălcate drepturile omului, urmând ca în termen de trei luni să îi plătească tânărului despăgubiri în valoare de 3.000 de euro.

“În 11 februarie, CEDO a luat la cunoștință declarațiile părților privind plângerea făcută de noi, iar săptămâna trecută ni s-a adus la cunoștință decizia potrivit căreia statul român se obligă să plătească despăgubiri în valoare de 3.000 de euro. Aceste despăgubiri vor fi plătite în termen de trei luni de la comunicarea deciziei. În acest caz nu vorbim de o sentință obligatorie impusă de CEDO, ci de o înțelegere amiabilă. Având în vedere că CEDO e copleșită de astfel de plângeri, cum e a noastră, privind condițiile din arestul preventiv, mai exact transportul deținuților în timpul perioadei de arest, procedura a fost adaptată și Curtea a propus o împăcare amiabilă. Adică, statul recunoaște că reclamantului i-a fost încălcat articolul 3 din Convenția privind Drepturile Omului și ambele părți sunt de acord cu despăgubirile stabilite de CEDO”, a declarat pentru Mediafax Lucian Criste.

Avocatul Lucian Criste a mai spus că demersurile la CEDO au fost începute în ianuarie 2014 și că Alexandru Uioreanu, clientul său, s-a plâns de condițiile în care a fost transportat, când era arestat preventiv pentru trafic de droguri, de la Cluj la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde avea termen în proces.

LĂSAȚI UN MESAJ