SPANIA. Un român cu ambele mâini amputate a obținut permis de conducere și acum e șofer

Daniel Scapău FOTO: Arhivă personală
Daniel Scapău FOTO: Arhivă personală

Un român din Spania a reușit ceva ce pare imposibil. Acesta este șofer, după ce a urmat timp de 10 ani cursurile unei școli de șoferi.

Daniel Scapău are 32 de ani, trăieşte în oraşul spaniol Malaga şi a rămas fără mâini încă de când avea 11 ani. Acest lucru nu l-a îmăiedicat să ducă o viaţă normală.

„Nu a fost uşor”, a spus Jose Mari Andrés, directorul şcolii de şoferi Irrintzi. Aceasta este de altfel şi singura şcoală de şoferi pentru persoanele cu deficienţe fizice grave.  Maşina pe care o conduce este adaptată.

Daniel controlează acceleraţia şi frâna cu piciorul drept, ca la un vehicul automat, iar cu vocea transmite acţiunile computerului de bord pentru a activa farurile, semnalizarea sau pentru a claxona, menţionează sursa citată.

El conduce desculţ, fără şosete, pentru a putea prinde mai bine joystick-ul cu care controlează volanul.  

În total, Daniel Scapău a luat peste 50 de lecţii practice poentru a obţine acest carnetul de şofer şi în total a avut nevoie de 10 ani. Problema cea mai mare a fost pentru el să strângă banii necesari, 7.000 de euro, pentru deplasare, cazare, pregătire, şi taxe.

El a povestit drama prin care a trecut în copilărie, la 11 ani. Pe atunci, el lucra pentru un bărbat, dar a fost electrocutat şi abandonat într-un şanţ. A fost găsit mai mult mort decât viu, însă cangrena îi distrusese deja membrele, iar medicii au fost nevoiţi să i le amputeze.  Chiar şi aşa, Daniel a tras de el şi a reuşit să se integreze oriunde s-ar fi aflat. Mai întâi, el a a învăţat să conducă tractoare cu prietenii săi, iar la 18 ani a plecat în Spania, la Madrid, să lucreze. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here