Şedinţă de URGENŢĂ a Coaliţiei: Pensiile românilor nasc scandal între PNL şI PSD!

PSD, PNL și UDMR se reunesc luni, în ședință de Coaliție la Guvern pentru a decide cum se vor majora pensiile și ce ajutoare vor fi acordate pentru persoanele vulnerabile pentru perioada iernii. Liberalii vor o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15% cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. De partea cealaltă PSD vrea o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor.

CITEŞTE ŞI: Ciolacu: Alegerile anticipate cred că vor fi doar în cazul în care această coaliţie nu va mai funcţiona

Decizia privind majorarea pensiilor se va lua în ședința Coaliției care urmează să se desfășoare la Guvern la ora 18.00.

PNL a convocat deja o ședința a BPN pentru marți, 22 noiembrie pentru a discuta despre o posibilă decizie a Coaliției .

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat luni, la Senat, că liberalii au suficiente argumente să se ajungă în coaliţie la o mărire nediferenţiată a pensiilor.

Creşterea punctul

„Ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Şi premierul, şi eu şi colegii noştri suntem foarte preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie această problemă. Ne-am dorit ca această discuţie (n.r. din BPN al PNL de săptămâna trecută) să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. Argumente (…) discutate sunt: rata inflaţiei este de aproximativ 15 procente şi a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1% – inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. (…) Calculele făcute de specialiştii liberali arată că nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie”.

Săptămâna trecută, liberalii au anunțat, după ședința Biroului Permanent Național, decizia de a propune în Coaliție două variante de creștere a pensiilor. Prima varianta vizează o creștere graduală a anumitor categorii de pensii iar a doua opțiune, majorarea tuturor pensiilor cu 15%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here