Rareș Bogdan despre plecarea lui Iohannis la Consiliul European: „Sper din tot sufletul să nu spună Da”

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan nu crede și nu acceptă plecarea lui Iohannis la UE, ba chiar spune că toată povestea are ca scop răcirea relației dintre președinte și liderii PNL.

Rareș Bogdan nu admite pur și simplu ideea că Iohannis ar putea renunța la candidatura pentru al doilea mandat la Cotroceni, chiar dacă Iohannis nu a respins varianta deși a avut ocazia.

Întrebat, de ”Cetățeanul” pe cine ar vota dacă singurele opțiuni de dreapta ar fi Dacian Cioloș, Dan Barna, Codruța Kovesi, Rareș Bogdan a ținut-o până la capăt tot pe a lui: ”Votez cu Klaus Iohannis!”.

Rareș Bogdan: „Sper din tot sufletul să nu spună Da

Rareș Bogdan a explicat, pentru ”Cetățeanul”, cum vede el toată povestea legată de posibilitatea ca președintele Iohannis să-i urmeze lui Donald Tusk la șefia Consiliului European. Scenariu care, dacă se adeverește, aruncă în aer alegerile prezidențiale românești din această toamnă.

Asta cu Consiliul European este o variantă pe care au lansat-o cei care vor să creeze fricțiuni între conducerea PNL și Klaus Iohannis. Eu nu cred în această variantă, cunosc bine mecanismele europene, pe primul loc este plasat premierul Belgiei pentru această funcție.

De asemenea această poziție ar putea să o ocupe fostul premier al Letoniei. Sigur că ar fi onorant că un lider român este apreciat la nivel european, este o chestiune care merită aplaudată. Mă bucur că recunoașterea pentru Klaus Iohannis vine și din exterior, dar repet: în acest moment, cel mai bun candidat pentru Președinția României rămâne Klaus Iohannis.

Sper din tot sufletul să nu spună da pentru că pe noi ne încurcă foarte mult. Ar fi o situație pe care nu mi-o doresc, dreapta nu are altă persoană de calitatea, forța și priceperea lui Klaus Iohannis. Nu este nimeni mai potrivit decât el și nu cred în varianta Klaus Iohannis la Consiliul European, cred că ar fi o greșeală și cea mai bună opțiune pentru el rămâne România”.

„Nu am încredere în transformarea lui Victor Ponta peste noapte”

Improbabilă pentru Rareș Bogdan, ieșirea lui Iohannis din ecuația prezidențiabilelor este totuși posibilă, dovadă în acest sens fiind ambiguitatea răspunsului dat pe temă chiar de Iohannis.

Rareș bogdan
„Victor Ponta mai are de dat răspunsuri și să demonstreze că s-a schimbat”

Dacă așa va fi, lucrurile se schimbă radical nu numai pe dreapta ci și pe stânga scenei noastre politice. Zona din care, pe post de candidat, ar putea răsări din nou Victor Ponta. E drept că acesta a spus că o candidatură de acest gen îl tentează de abia în 2024, dar să nu uităm că atunci și-ar putea încerca din nou norocul și Klaus Iohannis, în ipoteza că ar accepta un mandat de președinte al Consiliului European. Ceea ce ar însemma că Ponta ar putea să mai evite o nouă confruntare cu adversarul care l-a spulberat în 2014 de abia în 2029.

Zece ani e un termen lung pentru un politician ambițios ca Ponta, de aceea și este posibilă o candidatură în această toamnă, dacă Iohannis iese din peisaj. În plus, să nu uităm că spre deosebire de dreapta, care geme de candidați (Iohannis, Cioloș, Barna, Kovesi), stânga nu are prezidențiabili nici de sămânță așa că un Victor Ponta ar fi cu adevărat o pleașcă pentru acest segment politic greu încercat în ultimii doi ani.

Rareș Bogdan spune însă că Ponta nu-și poate adjudeca o victorie în această toamnă: ”Victor Ponta mai are de dat răspunsuri și să demonstreze că s-a schimbat. În afară de o eliminare a asperităților din discursul domniei sale, mie nu mi se pare că s-a schimbat foarte mult. N-am înțeles exact jocul domniei sale nici la moțiune – unde ba semna, ba nu semna. Nu am încredere în transformarea lui Victor Ponta peste noapte și în general nu cred în transformarea peste noapte a unora care au condus partide neobolșevice”.

Fiind la capitolul încredere, ”Cetățeanul” a vrut să afle în ce măsură are Rareș Bogdan încredere în USR, mai ales după ce USR a demonstrat că este gata să lase toată povara guvernării doar în cârca PNL: ”Am încredere în USR ca partener în măsura în care domniile lor înțeleg responsabilitatea de a și conduce o țară, nu doar de a face opoziție într-o țară. Sper să înțeleagă la un moment dat cei din USR și să-și asume, alături de PNL. Eu aștept de la Opoziție responsabilitate și o poziție comună în chestiunile esențiale din partea tuturor partidelor”.

Toamna trebuie să prindă PNL cu un ”Guvern din umbră”

Rareș Bogdan spune că liberalii trebuie să prezinte din timp oamenilor atât ce intenționează să facă dacă ia guvernarea cât și ce persoane propune pentru funcțiile de miniștri.

Rareș BogdanTrebuie să demonstrăm că știm ce avem de făcut din prima zi în care preluăm puterea. PNL trebuie să vină, alături de USR și PMP, cu un program de guvernare bine închegat, un program alternativă care să demonstreze că suntem altceva decât PSD.

Trebuie să demonstrăm că știm ce avem de făcut din prima zi în care preluăm puterea. Ce măsuri trebuie să luăm pentru absorbția fondurilor europene, pentru începerea contrucției de autostrăzi, pentru chestiunile legate de supraîncărcarea a schemelor de personal în aparatul bugetar.

PNL trebuie să-și asume măsuri curajoase, să nu ne fie frică dacă unele categorii o să fie împotriva noastră, să ne gândim la binele majorității. Sigur că vor fi unii care vor spune <<cum adică veniți să anulați ajutorul social în cazul unei persoane care primește oportunitatea unui loc de muncă și îl refuză>>.

Trebuie însă să facem aceste lucruri, nu se poate ca cei mai mulți romîni să fie luați de fraierii de unii care stau la cârciumă de la opt sau zece dimineața. Anormal este și ai dreptul de a lucra la stat după ce te-ai pensionat la 41 – 42 de ani”, și-a detaliat Rareș Bogdan viziunea.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here